Τεχνολογια - Επιστημη

Ανακαλύπτοντας τη μεικτή πραγματικότητα με τα γυαλιά Apple Vision Pro

Εικόνα 4K plus, χωρικά βίντεο κι ένας κόσμος ανάμεσα στον πραγματικό και τον εικονικό

Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Vision Pro: Τα νέα γυαλιά της Apple μας εισάγουν στον κόσμο της μεικτής πραγματικότητας

Περπατάτε στον δρόμο, φοράτε μεγάλα λευκά γυαλιά που θυμίζουν μάσκα και κάνετε περίεργες κινήσεις στον αέρα με τα χέρια σας. Ο πραγματικός κόσμος αποτελεί πλέον την οθόνη εργασίας, οι εφαρμογές του κινητού αιωρούνται μπροστά σας και μπορείτε σχεδόν να τις αγγίξετε. Φυσικό περιβάλλον και εικονική πραγματικότητα γίνονται ένα. Δεν πρόκειται για fiction ταινία, αλλά για την καθημερινότητα μερικών πλούσιων Αμερικάνων κατηγορίας Silicon Valley, χάρη στο νέο δημιούργημα της Apple.

Apple Vision Pro: Κυκλοφορία, κόστος και διαθεσιμότητα 

Υποδεχτείτε τα Apple Vision Pro. Τα γυαλιά που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά φέτος στις ΗΠΑ, με τις προπαραγγελίες να έχουν ξεκινήσει από τις 19 Ιανουαρίου και το επίσημο λανσάρισμα να γίνεται στις 2 Φεβρουαρίου. Οθόνες εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, με ανάλυση ανώτερη από 4K τηλεόραση, τεχνολογία micro-OLED για τη συσκευασία 23 εκατομμύρια pixel στο κάθε μάτι και πρωτοποριακή λειτουργία EyeSight. Αυτά είναι μόλις μερικά από τα χαρακτηριστικά των καινοτόμων λευκών γυαλιών. Η τιμή τους ανέρχεται στα 3.500 δολάρια και μέχρι στιγμής το απόθεμα των 200.000 Apple Vision Pro έχει ήδη εξαντληθεί. Πρόκειται για αποκλειστικό προνόμιο των Αμερικάνων καταναλωτών μέχρι στιγμής, μια και στην Ευρώπη εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμο το 2025. Η αναμονή ενός χρόνου οφείλεται στην πολύπλοκη τεχνολογία και αναγκαιότητα προσαρμογής του visionOS σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ένας χωρικός υπολογιστής και μια νέα διάσταση

Η εταιρία χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο προϊόν ως έναν χωρικό υπολογιστή που σου επιτρέπει να πλοηγηθείς, χρησιμοποιώντας μάτια, χέρια και φωνή. Αν δεν γνωρίζετε τι σημαίνει το επίθετο χωρικός, μην αγχώνεστε, δεν είστε οι μόνοι. Μεταφερόμαστε στο 2021 και στο metaverse που αποφάσισε να μας γνωρίσει ο Mark Zuckerberg. Στην εικονική πραγματικότητα που όλα μπορούν να γίνουν ψηφιακά, ακόμα και εμείς να υπάρξουμε ως avatar και να οργανώσουμε virtual πάρτι. Μην ξεχνάτε άλλωστε τη χρόνια του 2016 και τη φρενίτιδα Pokémon Go. Τότε που έφηβοι έβγαιναν στους δρόμους κυνηγώντας φανταστικά Pokémon και κουτουλώντας ο ένας τον άλλον.

Κάπως έτσι, αλλά πιο ενισχυμένη, είναι η φιλοσοφία ενός χωρικού υπολογιστή. Μίας συσκευής που στοχεύει στο να ενσωματώσει τον ψηφιακό κόσμο στον πραγματικό, δίνοντας την ευκαιρία στον χρήστη να αλληλεπιδρά ταυτόχρονα με το φυσικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Ένα υβρίδιο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με γνώμονα το ότι οι υπολογιστές δεν είναι απλά επεξεργαστές πληροφοριών, αλλά πολλά περισσότερα. 

Πώς λειτουργεί τελικά το Apple Vision Pro;

Πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, η σωστή τοποθέτηση. Τα γυαλιά παρέχουν μια ταινία κεφαλής η οποία προσαρμόζεται σφίγγοντας ή χαλαρώνοντάς την, προκειμένου ο χρήστης να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνεται. Έπειτα έρχεται η στιγμή της εγκατάστασης, μια εύκολη διαδικασία όπως αναφέρει η Apple στην ιστοσελίδα της. Το νέο σας αξεσουάρ πρέπει να μάθει τις χειρονομίες σας, τα μάτια σας, να γνωριστείτε ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη «Persona». Η Siri εμφανίζεται και εδώ, λειτουργώντας σαν βοηθός που εκτελεί πιστά ό,τι της πει ο χρήστης. Για παράδειγμα, αρκεί να πείτε «Siri, άνοιξε τα email μου» και κάπως έτσι όσο κάθεστε στο σαλόνι, εμφανίζεται σαν ολόγραμμα μπροστά σας το περιβάλλον του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε να κάνετε zoom in και zoom out, κουνώντας μόνο δύο δάχτυλα.

Απελευθερώσετε τον καλλιτέχνη από μέσα σας, διακοσμώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με 3D ψηφιακά αντικείμενα. Ακόμα και όταν παρουσιάζετε μια νέα ιδέα στη δουλεία ή στο πανεπιστήμιο, με το Keynote (παρόμοιο με το Power Point) στο Apple Vision Pro μπορείτε να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε πραγματική αίθουσα συνεδριάσεων. Αν είναι να κάνουμε πρόβα, ας την κάνουμε σωστά.

 Αλλάζοντας την καθημερινότητα με Apple Vision Pro

Πώς πείθεις κάποιον να δώσει 3.500 δολάρια, για να φαίνεται σαν περίεργος στον δρόμο που κάνει ανεξήγητες κινήσεις με τα χέρια; Αστεία είχαν θεωρηθεί και τα άτομα που πρωτοαγόρασαν Air-Pods, νομίζοντας ότι παραλογίζονται και μιλούν στον αέρα. Σήμερα είναι σχεδόν cool το να έχεις ασύρματα ακουστικά και ελάχιστοι ασχολούνται με το αν μιλάς στο τηλέφωνο ή φαινομενικά στο κενό.

Όπως αναφέρει στο Vanity Fair o CEO της Apple, Tim Cook, ζούμε σε έναν τρισδιάστατο κόσμο, αλλά το περιεχόμενο που απολαμβάνουμε είναι σταθερό. Αρκεί να μπείτε σε ένα λεωφορείο και ήδη θα παρατηρείτε πως 9/10 είμαστε αφοσιωμένοι σε μια οθόνη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πλέον υπάρχουν και τα iPad kids, τα παιδιά που ήδη από μικρή ηλικία ξέρουν να χειρίζονται tablet, έχοντας αναπτύξει μια σχέση εξάρτησης.

Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητα, αν με ένα μόνο ζευγάρι γυαλιά μπορούσατε να παραδώσετε εργασίες, να δείτε ταινίες, να μιλάτε μέσω facetime σε φυσικό μέγεθος και παράλληλα να εργάζεστε. Όλα αυτά, χάρη σε μία μόνο συσκευή. Αν προσπεράσουμε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά δεν είναι το πιο λεπτεπίλεπτο και διακριτικό αξεσουάρ, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δημιούργημα. Σύμφωνα με τον David Lindlbauer, καθηγητή του Εργαστηρίου Επαυξημένης Αντίληψης στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, κοινωνικά δεν είμαστε έτοιμοι για μια επικοινωνία μέσω Apple Vision Pro. Και ίσως να μην θελήσουμε ποτέ για χάρη της τεχνολογίας, των εξαιρετικών χρωμάτων και ανάλυσης, να περιορίσουμε τις αισθήσεις μας πίσω από μια κάμερα. 

Σημεία βελτίωσης για μια πιο ολοκληρωμένη Vision Pro εμπειρία 

Η Apple προωθεί το συγκεκριμένο προϊόν ως ιδανική προσθήκη για να αναβαθμιστεί ο τρόπος ψυχαγωγίας, όχι τόσο της επικοινωνίας. Ένα πολύ ακριβό και καινοτόμο παιχνίδι εσωτερικού χώρου, με το οποίο εξερευνάς την μεικτή πραγματικότητα. Ένα αξεσουάρ αρκετά βαρύ όπως το χαρακτήρισαν ορισμένοι χρήστες, με διάφορα σημεία του να χρήζουν βελτίωσης. Πρώτο και πιο σημαντικό, η σύντομη διάρκειας μπαταρία. Πώς να αξιοποιήσεις όλες αυτές τις δυνατότητες, ενώ πρέπει μονίμως να είσαι συνδεδεμένος με τον φορτιστή; Δεύτερον, όταν ένα αντικείμενο βρίσκεται πολύ κοντά στον χρήστη μοιάζει ασυνήθιστα μεγάλο, μετατρέποντας μια απλή διαδικασία σε επικίνδυνη αποστολή. Παρόλα αυτά ο εγκέφαλος καταφέρνει να προσαρμοστεί, όπως εξηγεί στη Guardian μια ομάδα ερευνητών από το Εικονικό Εργαστήριο Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης του Στάνφορντ, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται εντελώς σωστό και φυσιολογικό από το πρίσμα του Apple Vision Pro.

Unsplash © Semeon Hrozian

Επαναφέροντας στις εργοστασιακές μας ρυθμίσεις 

Μελλοντικά, ίσως η τεράστια αυτή μάσκα εξελιχθεί σε γυαλιά ηλίου, κοστίζει λιγότερο και αποτελεί ένα ακόμα wearable gadget όπως τα ακουστικά. Το οποίο ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά θέλουμε όντως να αφήσουμε το φυσικό περιβάλλον και να περάσουμε στο μεικτό; Οι ερευνητές του Στάνφορντ χρειάστηκαν πολύ χρόνο μετά τη χρήση χωρικού υπολογιστή για να επιστρέψει ο εγκέφαλος σε φυσιολογικές λειτουργίες και να αντιλαμβάνονται σωστά αποστάσεις και μεγέθη. Θυμίζει λίγο Νάρνια στην οποία αν περάσεις, δύσκολα γυρίζεις πίσω. Είμαστε τελικά έτοιμοι για την επόμενη πίστα;