- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
e-Αιμοδότες: Πώς η ιδέα δύο μαθητών λυκείου έγινε εφαρμογή που σώζει ζωές
Οι δημιουργοί του app, Άγγελος Χουβαρδάς και Λέανδρος Κουρτίδης, μοιράζονται την ιστορία τους
Συνέντευξη με τους δημιουργούς της εφαρμογής e-Αιμοδότες για την ιδέα που τους κατέταξε στην ελληνική λίστα Forbes 30 under 30
Είμαι από τα άτομα που κρατάνε όλη μέρα ένα κινητό στο χέρι, ξέρει πώς να χειρίζεται τα social και να δημοσιεύει ωραίες φωτογραφίες, αλλά οι τεχνολογικές του γνώσεις σταματάνε εκεί. Υπάρχει όμως και η κατηγορία ανθρώπων που μπορούν με μία ιδέα και αρκετή διάθεση να δημιουργήσουν παιχνίδια στον υπολογιστή, να στήσουν ιστοσελίδες, να φτιάξουν καινοτόμα apps, να κάνουν όλα όσα για μερικούς από εμάς ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Κάπως έτσι αρχίζει και η ιστορία της εφαρμογής e-Αιμοδότες, ξεκινώντας ως project δυο μαθητών λυκείου και καταφέρνοντας σήμερα να σώζει ζωές. Πόσο εύκολο είναι τελικά κάτι τέτοιο; Μιλήσαμε με τον Άγγελο Χουβαρδά και τον Λέανδρο Κουρτίδη, τα πρόσωπα πίσω από την e-Αιμοδότες, συζητώντας για το πώς κατάφεραν να συμπεριληφθούν στην ελληνική λίστα Forbes 30 under 30 και τι θα πει τελικά καινοτομία στην Ελλάδα.
Ο Άγγελος είναι 19 χρονών, σπουδάζει πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ξεκίνησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό σε ηλικία 12 ετών. Αφορμή υπήρξε ο πατέρας του, ο οποίος ήθελε να του γνωρίσει τη δημιουργική πλευρά του Internet, δείχνοντάς του για πρώτη φορά τον κόσμο του Scratch. Έναν ιστότοπο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών, επιτρέποντας τους να φτιάξουν τα δικά τους διαδικτυακά έργα.
Ο Λέανδρος είναι 18 χρονών, σπουδάζει μηχανικός πληροφορικής, υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών στο ΔΙΠΑΕ και ξεκίνησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό σε ηλικία 10 ετών. Τότε που απέκτησε τον πρώτο υπολογιστή και του γεννήθηκαν αμέτρητες απορίες για το πώς λειτουργούν όλα αυτά τα κουμπιά, πώς εμφανίζονταν τόσο απλά όσα έβλεπε στην οθόνη. Ξεκινώντας το δημοτικό ανακάλυψε και εκείνος τον κόσμο του Scratch, φτιάχνοντας έτσι τα πρώτα του διαδικτυακά παιχνίδια.
e-Αιμοδότες: Οι δημιουργοί της εφαρμογής Άγγελος Χουβαρδάς και Λέανδρος Κουρτίδης μιλούν στην Athens Voice
Πώς γνωριστήκατε, είστε φίλοι χρόνια; Τι πιστευέτε είναι αυτό που σε έφερε κοντά;
Λέανδρος: Με τον Άγγελο γνωριζόμαστε από το δημοτικό σχολείο στην Κομοτηνή και θυμάμαι ότι πάντοτε είχαμε πολλές ιδέες. Πιο δημιουργικοί γίναμε στο γυμνάσιο, διοργανώνοντας μαζί διάφορες δράσεις, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι καθηγητές μας είχαν ξεκινήσει τότε περιβαλλοντικές ομάδες και με τον τρόπο αυτό μας έμαθαν την σημασία της προσφοράς, αλλά και της αλληλεγγύης.
Άγγελος: Νομίζω πώς τόσο η αγάπη μας για την πληροφορική, όσο και για το κομμάτι του εθελοντισμού, ήταν αυτά που μας έφεραν πιο κοντά με τον Λέανδρο. Σκέψου ότι για εμάς που πήγαμε σχολείο στην επαρχία, ήταν πολύ σημαντικό να μπορούμε να συμμετέχουμε σε εκδρομές. Δεν ήταν κάτι τόσο συνηθισμένο. Υπήρχαν κάποια παιδιά με οικονομικές δυσκολίες που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα της εκδρομής και πάντοτε κάναμε μπαζάρ μαζί με συμμαθητές μας για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα. Ξέραμε πόσο ξεχωριστή εμπειρία μπορούσε να είναι μια εκδρομή και δεν θέλαμε κανείς να μείνει εκτός.
Έχοντας μεγαλώσει επίσης στην επαρχία, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει πάντοτε ο κατάλληλος εξοπλισμός στα σχολεία. Σε εσάς δόθηκαν ευκαιρίες να ασχοληθείτε και να γνωρίσετε καλύτερα τον τομέα της τεχνολογίας ως μαθητές;
Άγγελος: Η αλήθεια είναι πως σε καμία τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπήρχε ομάδα προγραμματισμού. Με τον Λέανδρο ωστόσο είχαμε πολλή όρεξη να ασχοληθούμε με την πληροφορική, για αυτό και πήραμε την απόφαση να επικοινωνήσουμε αυτή την ανάγκη στους καθηγητές. Κάπως έτσι καταφέραμε και φτιάχτηκε ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού στο γυμνάσιο, κάτι το οποίο μπορέσαμε να συνεχίσουμε και στο λύκειο.
Λέανδρος: Όταν ήμουν μόλις πρώτη λυκείου, έτρεχε ένας διαγωνισμός της Vodafone Generation, συγκεκριμένα ο δεύτερος και τότε ο καθηγητής της πληροφορικής με ρώτησε αν πρόκειται να στείλουμε κάποια ιδέα. Ο Άγγελος ζούσε εκείνο το διάστημα στο εξωτερικό, αλλά ήξερα πως ήταν το μόνο άτομο που θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί και να βγάλουμε ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα. Το ότι ήταν εξωσχολικός δεν αποτέλεσε πρόβλημα και έτσι ξεκινήσαμε μαζί με τους καθηγητές να κάνουμε ατελείωτο brain storming.
Άγγελος: Χάρη σε αυτόν τον διαγωνισμό εμφανίστηκε η ιδέα για το e-Αιμοδότες και κυρίως χάρη στην καθηγήτρια βιολογίας του Λέανδρου που μας μίλησε για την αιμοδοσία. Είναι ένα project από τρεις καθηγητές και μερικούς μαθητές λυκείου που συνεχίζεται σήμερα ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή σας; Είναι εύκολη στη χρήση ή απαιτεί πιο εξειδικευμένες γνώσεις;
Λέανδρος: Αρχικά να πούμε πως όλα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Με τον Άγγελο γνωρίζαμε ήδη για την σημασία της αιμοδοσίας, χάρη σε μια ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο σχολείο από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών νομού Ροδόπης και από το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Στόχος μας ήταν να φτιάξουμε μια υπηρεσία που θα αποτυπώνει τις τρέχουσες ανάγκες αιμοδοσίας και τις προγραμματισμένες εξορμήσεις των Νοσοκομειακών Τμημάτων Αιμοδοσίας, ώστε να γίνονται άμεσα αιμοληψίες. Θέλαμε να διατίθεται δωρεάν, για να έχουν όλοι πρόσβαση και να ενημερώνεται όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν.
Άγγελος: Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει η εφαρμογή είναι η αμεσότητά της, το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να ενημερωθεί αλλά και να βοηθήσει. Είναι πολύ απλή και εύκολη στη χρήση, το μόνο που χρειάζεται είναι να την κατεβάσει κανείς στο κινητό ή τον υπολογιστή του. Σήμερα συνεργαζόμαστε τουλάχιστον με 19 νοσοκομεία αλλά το ιδανικό είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή με όλα.
Ήταν εύκολο να εμπιστευτεί και να στηρίξει ο κόσμος την ιδέα σας;
Άγγελος: Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, κυρίως στο να πείσουμε τα νοσοκομεία ότι είμαστε μια αξιόπιστη εφαρμογή. Στην Ελλάδα το «τζάμπα» δεν πουλάει, νομίζουν ότι είσαι απατεώνας. 9/10 όταν ακούνε για ΜΚΟ το μυαλό τους πάει αμέσως στο ξέπλυμα χρήματος, ωστόσο εμείς ανήκουμε στο μητρώο διαφάνειας της ευρωπαϊκής ένωσης, άρα ό,τι ενέργειες και αν κάνουμε φαίνονται. Ήταν λίγοι οι οργανισμοί και οι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μας και πολλοί που μας αντιμετώπιζαν ως δύο εφήβους που θα τα παρατήσουν. Σαν χώρα δεν έχουμε τόσο έντονα τον εθελοντισμό στη νοοτροπία μας για αυτό και ο κόσμος είναι τόσο καχύποπτος.
Λέανδρος: Αξίζει να πούμε πως στην ουσία ένα παιδί 15 και ένα 16 τότε χρονών, έδωσαν λύση σε ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν είχε σκεφτεί. Η εφαρμογή e-Αιμοδότες είναι όλος μας ο κόπος, η προσπάθεια και το μεράκι για να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε όποιον έχει ανάγκη. Έσοδα δεν έχουμε, είναι μια υπηρεσία που συνεχώς ανανεώνεται με δικά μας έξοδα. Αποφασίσαμε συνειδητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντί να ασχολούμαστε όλη μέρα με το gaming, να πάρουμε μια απόσταση και να δούμε πού μπορεί να φτάσει μια ιδέα. Εντάξει, παίζαμε πού και πού κανένα παιχνίδι.
Άγγελος: Ορισμένα πράγματα αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον γίνονται πολύ εύκολα. Όταν συνέβη η τραγωδία στα Τέμπη, το επίσημο site για τις αιμοδοσίες είχε πέσει. Με τον Λέανδρο και μερικούς ακόμα εθελοντές, λανσάραμε μέσα σε ένα 24ώρο ιστοσελίδα για αιμοδοσίες, με πληροφορίες για κάθε περιοχή της Ελλάδας που γινόντουσαν δημόσιες εκκλήσεις.
Πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε επαγγελματικά, ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Λέανδρος: Όσον αφορά στο e-Αιμοδότες, έχουμε δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα εθελοντών που μας βοηθάει με διάφορα ζητήματα της εφαρμογής, έχουμε την τεχνογνωσία αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερο budget. Είμαστε τυχεροί γιατί οργανισμοί όπως η Στέγη Ονάσης και το Πανεπιστήμιο Θράκης μας έχουν στηρίξει, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συμβάλει και η πολιτεία. Προσφέρουμε μια υπηρεσία που έχει βραβευτεί και αναγνωριστεί σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, φέραμε μέχρι και διάκριση από τον διαγωνισμό επιστημόνων, η οποία τελευταία φορά ήρθε στην Ελλάδα πριν περίπου 20 χρόνια. Προσωπικά δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι με το κομμάτι της πληροφορικής, για αυτό και ήδη ετοιμάζω ένα καινούριο project. Ωστόσο όταν με το καλό πάρω το πτυχίο, θα ήθελα να φύγω από την Ελλάδα γιατί δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μπορώ να συνεχίσω να κάνω όλα όσα έχω σκεφτεί. Το κομμάτι της αιμοδοσίας δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε με τον Άγγελο ό,τι και αν γίνει. Αυτή η εφαρμογή είναι εμείς.
Άγγελος: Ως ΜKO μπορούμε να εξελιχθούμε πολύ, ιδίως αν λυθούν ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα. Η εφαρμογή e-Αιμοδότες μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον, αρκεί να καταφέρουμε να μιλήσουμε με τα κατάλληλα άτομα και να απαιτήσουμε όσα μας αξίζουν. Μπήκαμε στην ελληνική λίστα Forbes 30 under 30 για τη φετινή χρονιά, έχουμε ξεχωρίσει σε διαγωνισμούς, υπάρχουν σημαντικοί οργανισμοί που έχουν αναγνωρίσει το έργο μας, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό. Σε προσωπικό επίπεδο για να είμαι ειλικρινής δεν έχω κατασταλάξει ακόμα στο τι θέλω να κάνω, διότι τα τελευταία χρόνια νομίζω είδαμε περισσότερο από ποτέ πόσο ρευστά είναι τα πράγματα. Η εφαρμογή που φτιάξαμε με τον Λέανδρο συγκεντρώνει όλες τις θυσίες που κάναμε και τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας.
Τι θα συμβουλεύατε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν κάτι δικό τους;
Άγγελος: Όσα όχι και αν ακούσετε, να τα μετατρέψετε σε δύναμη. Εμείς ακούσαμε πάρα πολλά και ευτυχώς λειτούργησαν μόνο σαν κίνητρο.
Λέανδρος: Ακόμα και αν δεν υπάρχει εμπειρία, μπορείτε να διαβάσετε, να μελετήσετε, να ψάξετε, αν πραγματικά σας ενδιαφέρει κάτι θα βρείτε τον τρόπο και θα το καταφέρετε. Θέλει υπομονή, αλλά αν έχετε μια ιδέα μην την παρατάτε, όσες δυσκολίες και αν συναντήσετε.
Ιστοσελίδα: e-aimodotes.gr
Instagram: e_aimodotes
Facebook: e-Αιμοδότες