Τεχνολογια - Επιστημη

Πέντε τρόποι με τους οποίους το εμφύτευμα της Neuralink του Μασκ θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο

Μετά από χρόνια αμφιλεγόμενων δοκιμών σε ζώα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νeuralink: Πέντε τρόποι με τους οποίους το εμφύτευμα θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο

Την Κυριακή, η νεοσύστατη εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ τοποθετήθηκε ένα μικροσκοπικό τσιπάκι κάτω από το κρανίο ενός ανθρώπου, περιπλέκοντας τα μικροσκοπικά νήματα από τον επεξεργαστή στον εγκέφαλό του. Το τσιπ ή «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», το οποίο η Neuralink άρχισε να αναπτύσσει το 2016, υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες που τους εμποδίζουν να κινούνται ή να επικοινωνούν.

«Ικανός στο να δημιουργεί δημοσιότητα»

Ο μεγιστάνας, ο οποίος διευθύνει επίσης την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, το πυραυλικό project SpaceX και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, έχει κάνει πολλούς άλλους τολμηρούς ισχυρισμούς σχετικά με την τεχνολογία στο παρελθόν. Αλλά η έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους - μετά από χρόνια αμφιλεγόμενων δοκιμών σε ζώα - σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί γίνονται πράξη.  «Γνωρίζουμε ότι ο Μασκ είναι πολύ ικανός στο να δημιουργεί δημοσιότητα για την εταιρεία του», λέει η Αν Βανχεστενμπέργκε καθηγήτρια ενεργών εμφυτεύσιμων ιατρικών συσκευών στο King's College του Λονδίνου. 

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή όπως της Neuralink θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών σύμφωνα με την Telegraph:

Έλεγχος πληκτρολογίου και ποντικιού

Λίγα είναι γνωστά για την ταυτότητα του πρώτου ασθενούς του Neuralink, αλλά η κλινική δοκιμή της εταιρείας καλούσε όσους είχαν τετραπληγία λόγω τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης ή προχωρημένης νόσου του κινητικού νευρώνα. Την Τρίτη, ο Μασκ δήλωσε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα έχει την εύστοχη ονομασία «Τηλεπάθεια». Αυτό «επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν οποιασδήποτε συσκευής, μόνο με τη σκέψη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος. "

Η ιδέα της σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με μια μηχανή δεν είναι καινούργια. Στη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες άρχισαν να δοκιμάζουν εμφυτεύματα ηλεκτροδίων σε ανθρώπινους εγκεφάλους. Όμως η τεχνολογία προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Τα τσιπ υπολογιστών έχουν συρρικνωθεί σε μικροσκοπικές διαστάσεις, ενώ το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης έχει καταστήσει δυνατή την καλύτερη ερμηνεία των σημάτων από τους ανθρώπινους εγκεφάλους.

Βοήθεια σε τυφλούς

Ο Μασκ υποστήριξε ότι μια άλλη μελλοντική χρήση του Neuralink θα μπορούσε να είναι να βοηθήσει σε άτομα με μειωμένη όραση. Την Τρίτη, ονόμασε την τεχνολογία «BlindSight». Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να εκπέμψει «άμεση όραση στον εγκέφαλο» διεγείροντας τα οπτικά τμήματα του φλοιού, δημιουργώντας μια νοητική εικόνα του κόσμου μπροστά στον ασθενή. Άλλοι επιστήμονες έχουν ήδη επιτύχει παρόμοια επιτεύγματα σε κλινικές δοκιμές. Το 2021, ερευνητές του Πανεπιστημίου Miguel Hernández, στο Αλικάντε της Ισπανίας, αποκάλυψαν ότι είχαν τοποθετήσει ένα τσιπ στον οπτικό φλοιό συνταξιούχου δασκάλας το οποίο στη συνέχεια συνδέθηκε με ένα ζευγάρι γυαλιά με βιντεοκάμερα. Ήταν σε θέση να διακρίνει αρκετά γράμματα του αλφαβήτου και να παίξει ένα βασικό παιχνίδι.

Άτομα με αναπηρία

Το 2021, ο Μασκ προέβλεψε ότι η Neuralink θα είναι σε θέση να «αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα ολόκληρου του σώματος σε κάποιον που έχει τραυματισμό του νωτιαίου μυελού». Παρόλο που η Neuralink δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, άλλοι επιστήμονες έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις. «Σε πρόσφατες ερευνητικές δοκιμές -που δεν σχετίζονται με τη Neuralink- οι επιστήμονες κατάφεραν να εμφυτεύσουν διεπαφές εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης που βοηθούν ανθρώπους με παράλυση να περπατήσουν», λέει η καθηγήτρια Τάρα Τζόουνς, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστήμης.

Πρόληψη της επιληψίας

Ο Μασκ έχει επίσης εικάσει ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Σε ένα podcast το 2020 είχε πει: «Αν έχετε σοβαρή επιληψία, θα μπορούσατε να σταματήσετε κατά κάποιον τρόπο την επιληψία από το να συμβεί... να την ανιχνεύσετε σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια να εκτοξεύσετε έναν αντι-παλμό». Κατά τη διάρκεια ενός επιληπτικού επεισοδίου, οι νευρώνες στον εγκέφαλο πυροδοτούν ανώμαλες εκρήξεις σημάτων, προκαλώντας μια επιληπτική κρίση. Οι επιστήμονες πειραματίζονται με το κατά πόσον τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο μπορούν είτε να προβλέψουν αυτά τα σήματα, επιτρέποντας στους ασθενείς να αποτρέψουν την επερχόμενη κρίση με φάρμακα, είτε ακόμη και να τα εξουδετερώσουν εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς παλμούς.

Ενίσχυση της ανθρώπινης μνήμης

Μεταξύ των πιο υποθετικών - και εντελώς αναπόδεικτων - ισχυρισμών του Μασκ είναι ότι το εμφύτευμα της Neuralink θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανθρώπινης μνήμης. Σε ένα βίντεο από το 2020, ο Μασκ ισχυρίστηκε μέσω της τεχνολογίας αυτής ο άνθρωπος θα μπορεί να αποθηκεύει και να αναπαράγει αναμνήσεις.