Τεχνολογια - Επιστημη

Θάνος Ασκητής: Κινητό στα παιδιά μετά το Δημοτικό Σχολείο

Τι είπε ο γνωστός νευρολόγος - ψυχίατρος για τα social media στις νεαρές ηλικίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάνος Ασκητής: Κινητό στα παιδιά μετά το Δημοτικό Σχολείο
Ο Θάνος Ασκητής μίλησε για την επιρροή των smartphones στις παιδικές ηλικίες © Facebook / Θάνος Ασκητής

Τι είπε o Θάνος Ασκητής για τα social media στις νεαρές ηλικίες - Μετά το Δημοτικό Σχολείο το κινητό στα παιδιά

Για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στις νεαρές ηλικίες έκανε λόγο ο Θάνος Ασκητής στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Ερωτήματα όπως το αν οδηγούμαστε σε μια κατάργηση της παιδικότητας, για το αν η εφηβεία τελικά κατεβαίνει κάτω ηλικιακά, δηλαδή αν αγγίζει πλέον την παιδικότητα και πόσο ρόλο έχουν παίξει τα social media σε όλο αυτό, κλήθηκε να απαντήσει ο γνωστός νευρολόγος - ψυχίατρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

Θάνος Ασκητής: Κινητό στα παιδιά μετά το Δημοτικό Σχολείο
© Unsplash / Getty Images

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «στην παιδικότητα έχουμε ένα μεγάλο στοιχείο: την περιέργεια και τη μίμηση. Το παιδί δηλαδή, όταν γεννιέται και αναπτύσσεται, είναι εγωκεντρικό για αυτό και οι γονείς ασχολούνται πάρα πολύ με το παιδί. Και το παιδί θέλει συνέχεια να ασχολείται μαζί του ο γονιός. Έπειτα, έχει περιέργεια. Αυτό είναι ένα μεγάλο όπλο εκπαίδευσης του παιδιού, μαθησιακής αναζήτησης και προσαρμοστικής βάσης στη ζωή του και έχει φυσικά και τη μίμηση. Η μίμηση είναι να αντιγράφει συμπεριφορές και ρόλους από τους ενήλικες ή και από τους γονείς τους ίδιους. Η ταχύτητα της εξέλιξης λοιπόν, δεν αφήνει το παιδί να περάσει τα στάδια της παιδικής περιόδου που είναι 3 με 6 που γίνεται το νήπιο δηλαδή και μπαίνει στην παιδική ηλικία 6-9 και 9-12, που είναι δύο φάσεις στη μετάφαση πριν από την ήβη. Επομένως, σήμερα να βλέπουμε παιδιά με τα smartphones στα χέρια τους και να έχουν μια υπερ-πληροφόρηση πολύ διάχυτη, αντιφατική και πάρα πολύ δυναμική για τον εγκέφαλο να τη διαχειριστεί αλλά και να την κατανοήσει. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι η μιμητική συμπεριφορά χωρίς επεξεργασία αποτυπώνει συνθήκες προτύπων».

Θάνος Ασκητής: Μετά το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου η χρήση κινητού

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ασκητής, προς το τέλος της συζήτησης με το δημοσιογράφο, αναφερόμενος στα όρια που χρειάζεται να βάλουν οι γονείς στα παιδιά υπογράμμισε το εξής «δεν χρειάζεται το παιδί μου οχτώ χρονών να έχει ένα smartphone. Βλέπετε ότι βγήκαν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι πρέπει να απωθούμε τη γρήγορη επαφή με το ψηφιακό δίκτυο του μικρού παιδιού, η οποία στεγνώνει τον εγκέφαλο, περιορίζει τη σκέψη με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί η αντιληπτική κρίση και η ενσυναίσθηση που είναι τα μεγάλα όπλα της ενήλικης ζωής. Όλο αυτό λοιπόν, δημιουργεί αποσυνδέσεις από την ανθρώπινη επικοινωνία. Όσον αφορά τώρα, την κατάλληλη ηλικία στην οποία το παιδί μπορεί να πιάνει κινητό τηλέφωνο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι μετά το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου και με στενή παρακολούθηση των γονιών».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.