- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
H ιαπωνική σεληνάκατος SLIM «επανήλθε» στη ζωή και συνεχίζει την αποστολή στη Σελήνη
Πώς το φως του Ήλιου επανέφερε το SLIM σε λειτουργία μετά από 9 μέρες
Ιαπωνία: Ξανά σε λειτουργία η σεληνάκατος SLIM - Πώς το φως του Ήλιου επανέφερε το SLIM σε λειτουργία μετά από 9 μέρες
Το ρομποτικό σκάφος SLIM βρίσκεται στη Σελήνη και επανήλθε σε λειτουργία, αφού είχε κλείσει για μια εβδομάδα λόγω προβλήματος στην παροχή ρεύματος.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa) δήλωσε ότι αποκατέστησε την επαφή με την προσεδάφιση την Κυριακή, υποδεικνύοντας ότι η βλάβη είχε διορθωθεί.
SLIMプロジェクトメンバーが諦めず通信を試み続けた結果、SLIMとの通信が再開しました🛰️🌝‼️
— ISAS(JAXA宇宙科学研究所) (@ISAS_JAXA) January 29, 2024
昼夜を問わず運用を続けたメンバーに敬意を表します。 https://t.co/qtW3gHBeek
Ο λόγος που το SLIM βρισκόταν σε «αδράνεια»
Τα ηλιακά του κύτταρα λειτουργούν και πάλι, αφού μια αλλαγή στις συνθήκες φωτισμού του επέτρεψε να πιάσει το φως του ήλιου, δήλωσε η υπηρεσία.
Δεν μπορούσε να παράγει ενέργεια όταν προσεδαφίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, καθώς τα ηλιακά κύτταρα ήταν στραμμένα μακριά από τον Ήλιο.
Με το διαστημόπλοιο Smart Lander for Investigating Moon (Slim), η Ιαπωνία έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που επιτυγχάνει μια ομαλή προσγείωση στη Σελήνη μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.
Το διαστημόπλοιο λειτουργούσε με μπαταρία για αρκετές ώρες πριν οι αρχές αποφασίσουν να το απενεργοποιήσουν για να επιτρέψουν την πιθανή ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν άλλαζε η γωνία του ηλιακού φωτός.
Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, το Jaxa μοιράστηκε μια φωτογραφία που τράβηξε το Slim από έναν κοντινό βράχο που του έδωσε το παρατσούκλι «toy poodle».
NASA 月周回衛星(LRO)が小型月着陸実証機(SLIM)の上空を通過し着陸領域の画像を取得しました📷🛰️🌕
— ISAS(JAXA宇宙科学研究所) (@ISAS_JAXA) January 29, 2024
月面の国際協力に新たな1ページが追加されました🤝!#NASA #SLIM #LRO https://t.co/ENL4KUAdUh
Η προσεδάφιση θα αναλύσει τη σύνθεση των βράχων στην προσπάθειά της να βρει στοιχεία για την προέλευση του φεγγαριού, δήλωσε η Jaxa.
Η καινοτομία της Ιαπωνίας με την προσεδάφιση του SLIM
Το SLIM θα χρησιμοποιήσει μια υπέρυθρη κάμερα για να μελετήσει τη σύνθεση ενός βράχου που ονομάζεται «toy poodle»
Προσγειώθηκε στην άκρη ενός ισημερινού κρατήρα γνωστού ως Shioli, σε απόσταση 55 μέτρων από τη στοχευμένη θέση προσγείωσης. Η Jaxa το χαρακτήρισε ως μια «πρωτοφανή προσγείωση με ακρίβεια».
Η τεχνολογία προσγείωσης θα μπορούσε να επιτρέψει τη μελλοντική εξερεύνηση των λοφώδους μορφής πόλων της Σελήνης που θεωρούνται πιθανή πηγή καυσίμων, νερού και οξυγόνου, δήλωσε η υπηρεσία.
Η αποστολή Slim ήρθε μετά από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας από την νεοφυή εταιρεία iSpace, η οποία είδε το σεληνιακό της προσγειωτή να συντρίβεται όταν ο ενσωματωμένος υπολογιστής του μπερδεύτηκε σχετικά με το ύψος του πάνω από τη Σελήνη.
Η Jaxa δεν μπόρεσε να πει αμέσως μέχρι πότε το Slim θα λειτουργήσει στη Σελήνη. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η προσεδάφιση δεν είχε σχεδιαστεί για να επιβιώσει σε μια σεληνιακή νύχτα. Μια σεληνιακή νύχτα, δηλαδή όταν η επιφάνεια της Σελήνης δεν εκτίθεται στον Ήλιο, διαρκεί περίπου 14 ημέρες.
Στατιστικά, η προσεδάφιση στη Σελήνη έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Μόνο οι μισές περίπου από όλες τις προσπάθειες έχουν πετύχει.
Πριν από την Ιαπωνία, η Ινδία ήταν η πιο πρόσφατη χώρα που εντάχθηκε στο κλαμπ των χωρών που το έχουν καταφέρει. Το ρόβερ της Chandrayaan-3 προσγειώθηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης τον Αύγουστο του 2023 - μια περιοχή στην επιφάνεια της Σελήνης στην οποία δεν είχε φτάσει άνθρωπος στο παρελθόν.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε από ιδιωτικό φορέα έληξε τη σεληνιακή αποστολή του στις φλόγες πάνω από τον Ειρηνικό. Τον περασμένο Αύγουστο, το πρώτο σεληνιακό διαστημόπλοιο της Ρωσίας εδώ και δεκαετίες συνετρίβη στη Σελήνη αφού περιστράφηκε εκτός ελέγχου.
Με πληροφορίες από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.