Τεχνολογια - Επιστημη

Το Slim έκανε την τέλεια προσελήνωση αλλά είναι ανάποδα

Τι συνέβη με την ιαπωνική σεληνάκατο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιαπωνία: Παρά την τέλεια προσελήνωση τώρα είναι ανάποδα - Τι συνέβη και η ιαπωνική σεληνάκατος στέλνει «ανάποδα» τις φωτογραφίες από το φεγγάρι

Ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος πραγματοποίησε μια ιστορική «ακριβή» προσγείωση στην επιφάνεια του φεγγαριού το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας, αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: οι εικόνες που αποστέλλονται πίσω δείχνουν ότι το σκάφος βρίσκεται ανάποδα.

Η Ιαπωνία έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που τοποθετεί σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης - μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία - όταν το Smart Lander for Investigating Moon (Slim) προσγειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, έκανε την «τέλεια» προσελήνωση

Προβλήματα με τις ηλιακές μπαταρίες του σκάφους δυσκόλεψαν αρχικά να διαπιστωθεί αν είχε προσγειωθεί στην προβλεπόμενη περιοχή. Όμως τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa) δείχνουν ότι προσγειώθηκε 55 μέτρα από την περιοχή-στόχο, ανάμεσα σε δύο κρατήρες σε μια περιοχή που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα.

Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσγείωση έγινε με πρωτοφανή ακρίβεια. Οι περισσότεροι προηγούμενοι ανιχνευτές στόχευαν σε πολύ ευρύτερες ζώνες προσγείωσης πλάτους έως και 10 χιλιομέτρων - γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αμέτρητες προκλήσεις που παρουσιάζουν οι προσεδαφίσεις στο φεγγάρι 54 χρόνια αφότου ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη σεληνιακή επιφάνεια.

Που οφείλονται οι «ανάποδες» λήψεις του SLIM

Η Jaxa (Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσίαδήλωσε ότι το σκάφος θα βρισκόταν πιθανότατα σε απόσταση τριών έως τεσσάρων μέτρων από το προβλεπόμενο σημείο προσγείωσης, αν ένας από τους κύριους κινητήρες του δεν είχε χάσει την ώθηση στα τελευταία στάδια της αποστολής του, προκαλώντας μια πιο δύσκολη προσγείωση από την προβλεπόμενη. Είχε ως στόχο έναν στόχο πλάτους 100 μέτρων.

Παρ' όλα αυτά, οι διαστημικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την αποστολή επιτυχημένη, παρά το γεγονός ότι το σκάφος, που φέρει το παρατσούκλι «ελεύθερος σκοπευτής του φεγγαριού», φαίνεται να έπεσε σε μια πλαγιά κρατήρα, αφήνοντας τις ηλιακές μπαταρίες του στραμμένες προς τη λάθος κατεύθυνση και αδυνατώντας να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η Jaxa ανέφερε ότι είχε δώσει προτεραιότητα στη μετάδοση δεδομένων προσεδάφισης πριν εξαντληθεί η μπαταρία του Slim. Η υπηρεσία δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα το σκάφος να μπορέσει να επαναφορτιστεί μόλις η δυτική πλευρά του φεγγαριού αρχίσει να δέχεται ηλιακό φως τις επόμενες ημέρες.

«Αποδείξαμε ότι μπορείς να προσγειωθείς όπου θέλεις, παρά όπου μπορείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του προγράμματος Jaxa, Shinichiro Sakai. «Ανοίξαμε την πόρτα σε μια νέα εποχή».

Είπε ότι οι εικόνες που εστάλησαν πίσω ήταν ακριβώς όπως τις είχε φανταστεί. «Κάτι που σχεδιάσαμε ταξίδεψε μέχρι το φεγγάρι και τράβηξε αυτό το στιγμιότυπο. Παραλίγο να πέσω κάτω όταν το είδα», είπε, προσθέτοντας ότι η ακριβής προσγείωση του Slim άξιζε "τέλειο βαθμό".

Εικόνες από ένα από τα δύο αυτόνομα ανιχνευτικά σκάφη που απελευθέρωσε το Slim πριν προσγειωθεί δείχνουν το κύριο όχημα σε σχήμα κουτιού στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Που θέλουν να επικεντρωθούν οι έρευνες της του Slim της Jaxa

Ένα από τα ρομπότ είναι εξοπλισμένο με μια κεραία και μια κάμερα που κατέγραψε την προσγείωση του οχήματος και μετέδωσε εικόνες πίσω στη Γη. Το δεύτερο είναι ένα ρόβερ σε μέγεθος μπέιζμπολ εξοπλισμένο με δύο κάμερες που αναπτύχθηκε από κοινού από την Jaxa, την ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών Tomy και το Πανεπιστήμιο Doshisha.

Με την ανάλυση των πετρωμάτων, η Jaxa ελπίζει να ρίξει φως στο μυστήριο των πιθανών υδάτινων πόρων του φεγγαριού - κλειδί για τη δημιουργία βάσεων εκεί μια μέρα ως πιθανές στάσεις στο δρόμο προς τον Άρη.

Το Slim εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο και αρχικά τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν εισέλθει σε σεληνιακή τροχιά την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η Ιαπωνία ελπίζει ότι η αποστολή θα δώσει ώθηση στο διαστημικό της πρόγραμμα μετά από μια σειρά αποτυχιών. Ένα διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε από ιαπωνική εταιρεία συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας προσεδάφισης στη Σελήνη τον Απρίλιο και ένας νέος πύραυλος-ναυαρχίδα απέτυχε κατά την πρώτη του εκτόξευση τον Μάρτιο.