- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ιαπωνία: Το σκάφος SLIM εκτέλεσε την πιο ακριβή διαστημική προσγείωση μέχρι σήμερα
Η σεληνάκατος κατάφερε να πλησιάσει 55 μέτρα από τον στόχο
Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM εκτέλεσε την πιο ακριβή διαστημική προσγείωση μέχρι σήμερα
Το ιαπωνικό σκάφος SLIM, το οποίο έκανε την Ιαπωνία την πέμπτη χώρα στον κόσμο που προσγειώθηκε επιτυχώς στο φεγγάρι, πραγματοποίησε την πιο ακριβή διαστημική προσγείωση μέχρι σήμερα, αφού κατάφερε να προσγειωθεί περίπου 55 μέτρα από τον στόχο του, όπως επιβεβαίωσε αυτή την Πέμπτη η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (JAXA).
Το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) προσγειώθηκε στον φυσικό δορυφόρο της Γης, μετά από μια απότομη κάθοδο 20 λεπτών κατά την οποία έχασε έναν από τους δύο κινητήρες του, όπως εξήγησε αυτή την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της JAXA, Hitoshi Kuninaka.
«Ακόμα κι έτσι, προσγειώθηκε περίπου 55 μέτρα από τον στόχο, οπότε το θεωρούμε επιτυχία, αφού στόχος μας ήταν να το κάνει σε ακτίνα 100 μέτρων» είπε ο Ιάπωνας.
Η συσκευή κατάφερε να δημιουργήσει επικοινωνία με τη Γη μετά την προσγείωση στο φεγγάρι, αλλά δεν μπόρεσε να παράγει ενέργεια από τα ηλιακά της κύτταρα «επειδή η συμπεριφορά κατά την προσγείωση δεν ήταν όπως είχε προγραμματιστεί». Τα πάνελ του ήταν λανθασμένα προσανατολισμένα προς τα δυτικά.
Με σκοπό την ανάκαμψη εάν οι συνθήκες ηλιακού φωτός είναι ευνοϊκές, το SLIM απενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα με επαρκές ποσοστό μπαταρίας για επανενεργοποίηση.
Η JAXA δεν έχει ακόμη προσφέρει μια πρόβλεψη για το πότε πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, ώστε η έρευνα να είναι ξανά επιχειρησιακή.
Αν δεν είχε χάσει μία από τις μονάδες ελέγχου κινητήρα του, το SLIM θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πολύ πιο ακριβή προσγείωση, δηλαδή, να προσγειωθεί σε ακτίνα περίπου 10 μέτρων από τον στόχο, «πιθανώς μεταξύ 3 και 4 μέτρων», όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του έργου, Shinichiro Sakai, σύμφωνα με την ακρίβεια θέσης του καθετήρα πριν από την έναρξη της επιχείρησης καθόδου.
We finally have a visual of Japan's SLIM lunar mission! JAXA just released this image of the off-kilter lander, taken by its little Lev-2 rover. https://t.co/QgdLnpDDAR pic.twitter.com/kPFdFJALop
— Corey S. Powell (@coreyspowell) January 25, 2024
Το SLIM της JAXA είχε απώλεια κινητήρα κατά την προσελήνωση
Αφού έχασε τη μισή περίπου ισχύ του λόγω του προβλήματος με τον κινητήρα, το λογισμικό που εγκαταστάθηκε στον αισθητήρα «καθόρισε αυτόνομα την ανωμαλία και συνέχισε την κάθοδο με τον άλλο κινητήρα, ελέγχοντας τη σταδιακή κίνηση του SLIM έτσι ώστε η οριζόντια θέση του να μετακινηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο», σύμφωνα με την έκθεση.
Η JAXA αναλύει επί του παρόντος τα αίτια της απώλειας του κινητήρα, η οποία πιστεύει ότι οφείλεται σε εξωτερικό παράγοντα.
«Το SLIM είχε εγκαταστήσει κάμερες πλοήγησης που αναγνώρισαν τους κρατήρες της Σελήνης μέσω συγκρίσεων μεταξύ των εικόνων που τραβήχτηκαν από τη συσκευή και των σεληνιακών χαρτών που έφερε, από προηγούμενες παγκόσμιες σεληνιακές αποστολές, και των λειτουργιών ανίχνευσης εμποδίων. Δούλεψαν καλά» είπαν.
Ο Sakai επιβεβαίωσε επίσης την επιτυχή αποκόλληση δύο μικρών ρομπότ που ταξίδευαν στη μονάδα, LEV-1 και LEV-2, αν και σε χαμηλότερο υψόμετρο από το αναμενόμενο. Ο τελευταίος μπόρεσε να τραβήξει εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας και του SLIM σε αυτήν, οι οποίες μεταδόθηκαν στην ομάδα και αναλύονται.
\Finally from 23:00 JST today/
— JAXA Institute of Space and Astronautical Science (@ISAS_JAXA_EN) January 19, 2024
[SLIM Moon landing: live broadcast 🌓]
Jan. 19 (Fri) 23:00~ JST
🔗 https://t.co/FTjt0Dm4tk
Please support SLIM as they take on the challenge of a high-precision pinpoint landing✨
You can send us your messages using the hashtag #SLIMMoonLive 📣 pic.twitter.com/L7i1QWOy4v
«Οι κινήσεις των LEV-1 και LEV-2 έχουν επιβεβαιωθεί, επομένως οι λειτουργίες τους έχουν επαληθευτεί. Μόλις το (SLIM) λειτουργήσει ξανά, η έρευνά του μπορεί να συνεχιστεί και ελπίζουμε να αποκτήσουμε περισσότερα επιστημονικά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Sakai.
Ο κύριος στόχος του SLIM ήταν να πραγματοποιήσει μια «ακριβή» προσγείωση, ή με ακρίβεια/τοπική, σε ακτίνα 100 μέτρων Sakai, κοντά στον σεληνιακό ισημερινό, μια ακρίβεια άνευ προηγουμένου μέχρι τώρα. Οι συμβατικές προσγειώσεις σε φεγγάρι έχουν επί του παρόντος ένα περιθώριο πολλών χιλιομέτρων.
Μια άλλη δευτερεύουσα αποστολή του SLIM ήταν η λήψη εικόνων που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο της σεληνιακής εξερεύνησης της Άρτεμις, ένα μέρος που έχει επηρεαστεί από τα προβλήματα ισχύος του.
Πηγή: ertnews
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.