Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την υγεινομική περίθαλψη

Το μέλλον φέρνει καλύτερες διαγνώσεις, θεραπείες και περισσότερα φάρμακα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αλλάξει την υγεινομική περίθαλψη - Καλύτερες διαγνώσεις, θεραπείες και παρακολούθηση των ασθενών

Ακόμη και οι αισιόδοξα υπέρμαχοι της τεχνητής νοημοσύνης δεν οραματίζονται ότι η τεχνολογία θα αναδιαμορφώσει ριζικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σύντομα, αλλά υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της περίθαλψης και να περιορίσει τις δαπανηρές σπατάλες.

Η αλλαγή που θα μπορούσε να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς αλλά και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που απασχολούνται στο σύστημα - οι οποίοι τελικά θα διαμορφώσουν το πόσο ευρέως θα υιοθετηθεί.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αναδιαμορφώσει ριζικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης; © Allison Saeng/ Unsplash +

Τεχνητή Nοημοσύνη στον τομέα της Yγείας: Γιατί έχει σημασία

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και το κατά πόσο αυτή θα υιοθετήθεί στον τομέα της περίθαλψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο πόσο αυστηρά ρυθμίζεται αλλά και στα τρισεκατομμύρια που διακυβεύονται. 

Αλλά από την άλλη πλευρά, οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που αυξάνουν την παραγωγικότητα ή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ελκυστικές και, ως εκ τούτου, θα είναι πιο πιθανό να ενσωματωθούν στο σύστημα.

Για παράδειγμα, γίνεται πολύς λόγος για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη βιοτεχνολογία να ανακαλύψει περισσότερα φάρμακα, να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης και να προσφέρει πιο κατάλληλα φάρμακα στους ασθενείς.

Άλλες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που συζητιούνται ευρέως περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διάγνωσης, τη μείωση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των παρόχων και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών χρέωσης.

Χέρι χέρι θα βαδίζουν γιατροί και τεχνητή νοημοσύνη

«Μεγάλο μέρος του μετασχηματισμού θα συμβεί βοηθώντας τις εταιρείες που χρηματοδοτούμε να είναι καλύτερες σε αυτό που κάνουν και πιο αποτελεσματικές. Έτσι, η αποτελεσματικότητα είναι μάλλον το κλειδί», δήλωσε ο Dan Mendelson, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Health, μιας μονάδας της JPMorgan Chase.

«Δεν έχω καμία ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια αυτές οι τεχνολογίες θα είναι μετασχηματιστικές όσον αφορά την αλληλεπίδραση των ασθενών με τον κλινικό ιατρό», πρόσθεσε ο Mendelson. «Ο Dr. Google παραμένει ο Dr. Google».

Χέρι χέρι θα βαδίζουν γιατροί και τεχνητή νοημοσύνη © Marcelo Leal/ Unsplash

«Το όραμά μου για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει αυτό που οι υπολογιστές κάνουν πολύ καλά και θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν αυτό που οι ίδιοι κάνουν πολύ καλά», δήλωσε ο Rafael Rosengarten, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμμαχίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιατρικής ακριβείας Genialis.

Η αναδυόμενη έρευνα φωτίζει την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να είναι εξίσου καλή ή καλύτερη από τους γιατρούς στο να μιλάει και να διαγιγνώσκει ασθενείς ή να μειώνει τους θανάτους που μπορούν να προληφθούν στα νοσοκομεία, για παράδειγμα.

Άλλες έρευνες έχουν επισημάνει τους περιορισμούς της τονίζοντας ότι χρησιμοποιείται ήδη με τρόπους που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς. Αν και κανένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε ή αναπτύχθηκε με τη χρήση ΤΝ δεν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά, μια πρόσφατη ανάλυση της TD Cowen διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δεκάδες υποψήφια φάρμακα που αναπτύχθηκαν με τη χρήση ΤΝ σε κλινικές δοκιμές φάσης 1 ή φάσης 2.

«Υπάρχει μια ευκαιρία να βελτιώσουμε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη είτε με την επαύξηση είτε με την αυτοματοποίηση με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Suchi Saria, διευθύνων σύμβουλος της Bayesian Health και διευθυντής του τμήματος AI and health στο Johns Hopkins.

«Η υγειονομική περίθαλψη είναι σίγουρα ένας πολύ πιο περίπλοκος τομέας από πολλούς άλλους τομείς στους οποίους έχουμε επιτύχει με την τεχνολογία, οπότε πρέπει να το προσεγγίσουμε με πολύ μεγαλύτερη ταπεινότητα και βαθύτερη κατανόηση», πρόσθεσε.

Τι κρύβεται πίσω από τη χρήση της ΑΙ και ποιον ωφελεί τελικά;

Το πόσο βαθιά θα εδραιωθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη θα εξαρτηθεί από τα κίνητρα που θα υπάρξουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ήδη νόημα η χρήση της ΑΙ αφού μπορεί τελικά να δημιουργήσει ένα σενάριο που θα ωφελεί τους ασθενείς και τους διάφορους παράγοντες του κλάδου, δήλωσε η Saria.

Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, η υιοθέτηση δε θα υπάρξει από εκείνους που θα χάσουν χρήματα ή θέσεις εργασίας από αυτήν - είτε πρόκειται για το προσωπικό της διεύθυνσης, είτε για εργαστηριακούς τεχνικούς που θα γίνουν ξαφνικά πλεονάζοντες, είτε για παρόχους που θα χάσουν έσοδα από την εκτέλεση λιγότερων διαδικασιών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Και σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα, αλλά δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη - κάτι στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει η κυβέρνηση, είπε. «Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα πετύχουμε αν τα κίνητρα δεν το υποστηρίζουν», δήλωσε η Saria.

Η τεχνητή νοημοσύνη σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών

Ορισμένοι οραματιστές της τεχνητής νοημοσύνης βλέπουν την τεχνολογία να τροφοδοτεί πιο επαναστατικές αλλαγές στο μέλλον. «Αυτό που συνέβη σε όλες αυτές τις άλλες βιομηχανίες, από τη βιομηχανία τσιπ μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία, το ίδιο θα συμβεί και στη δική μας βιομηχανία», δήλωσε ο Chris Gibson, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Recursion Pharmaceuticals, μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων. «Το θέμα είναι απλώς το πότε».

H τεχνητή νοημοσύνη βελτιώnει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων © Galina Nelyubova/ Unsplash +

«Ίσως πραγματικά να κατανοήσουμε τη βιολογία αρκετά καλά ώστε να προλαμβάνουμε τις ασθένειες νωρίτερα», πρόσθεσε. «Σε είκοσι χρόνια από τώρα, ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να προλάβουμε την πλειονότητα των ασθενειών και στη συνέχεια, όταν οι άνθρωποι τις εμφανίζουν, να τις αντιμετωπίζουμε καλύτερα».

Σε διάστημα 5 έως 10 ετών, «οι άνθρωποι θα έχουν το θάρρος να βγάλουν τον γιατρό από τη μέση και να έχουν αυτά τα εργαλεία άμεση διασύνδεση με τους ασθενείς για την παροχή φροντίδας», δήλωσε ο πρώην επίτροπος του FDA Scott Gottlieb σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Recursion και η Nvidia κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του συνεδρίου υγειονομικής περίθαλψης της JPM.

«Τελικά θα υπάρξει ένα σημείο καμπής», δήλωσε ο Rosengarten, διευθύνων σύμβουλος της Genialis. Θα είναι «σαν να ανοίγει ένας διακόπτης, γιατί ξαφνικά, ολόκληρη η βιομηχανία θα καθοδηγείται από τεχνολογίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη».

Πηγή: Axios