- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind πλησιάζει τις ικανότητες των πιο έξυπνων μαθητών του πλανήτη
Το AlphaGeometry χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γλωσσικής μάθησης και επαγωγικής συλλογιστικής
Tεχνήτη νοημοσύνη: Πρόοδος στα μαθηματικά από την DeepMind της Google
Η Google DeepMind χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να φτάσει σχεδόν τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων γεωμετρίας των πιο έξυπνων μαθητών του κόσμου.
Λάθος μόνο πέντε ερωτήσεις
Το AlphaGeometry, το σύστημα του τεχνολογικού γίγαντα, απάντησε σωστά σε 25 από τις 30 ερωτήσεις της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας λυκείου, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Nature την Τετάρτη.
Η επίδοση αυτή, κοντά στο επίπεδο των ανθρώπινων διαγωνιζομένων που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο, αναδεικνύει την αυξανόμενη ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης στα μαθηματικά. Οι προκλήσεις του συλλογισμού και της μάθησης που παρουσιάζουν τα πολύπλοκα μαθηματικά τα καθιστούν ένα σημαντικό τεστ στην προσπάθεια δημιουργίας μιας τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) που θα μπορεί να εξισωθεί ή να ξεπεράσει τους ανθρώπους.
«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την οικοδόμηση της AGI», δήλωσε ερευνητής της DeepMind. «Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα που ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να προωθήσουμε την επιστήμη - και να κατανοήσουμε καλύτερα τις υποκείμενες διαδικασίες που καθορίζουν πώς λειτουργεί ο κόσμος».
Το AlphaGeometry χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γλωσσικής μάθησης και επαγωγικής συλλογιστικής. Η εταιρεία συγκρίνει την υβριδική μέθοδο με το «Thinking, Fast and Slow», τη φράση που επινόησε ο ψυχολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν.
Αντιμετώπισε και προβλήματα
Η AlphaGeometry βρήκε παρ' όλα αυτά ορισμένα προβλήματα επίπονα και άλλα μπερδεμένα. Δεν μπόρεσε να λύσει ένα αίνιγμα τέμνουσας κύκλων που έσπασε στην Ολυμπιάδα του 1979 Βιετναμέζος μαθηματικός - ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση για ορισμένους από τους ερευνητές.νΟ ακόμη μεγαλύτερος στόχος για την DeepMind και άλλους ερευνητές είναι να δημιουργήσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μαθηματικά προβλήματα που έχουν αποδειχθεί ότι ξεπερνούν το ανθρώπινο μυαλό.
Η DeepMind απασχολεί περίπου 1.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και μερικά από τα κορυφαία μυαλά της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για επιστήμονες με διδακτορικά από πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Στάνφορντ και το MIT, που είναι περιζήτητα σε εταιρείες όπως οι Facebook, Apple, Amazon και Microsoft, για αυτό και αμείβονται με μισθούς που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια τον χρόνο.
Η DeepMind είναι το δημιούργημα του Demis Hassabis, ενός 45χρονου πρώην παιδιού-θαύματος που γεννήθηκε στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριο πατέρα και Σιγκαπουριανή μητέρα. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στον τομέα του, με τον βρετανικό Guardian να του δίνει τον τίτλο του «σούπερ-ήρωα της τεχνητής νοημοσύνης».
Πηγή: Financial Times