Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης
Μπορεί η ΤΝ να αντικαταστήσει τους αρθρογράφους; Μήπως το έχει κάνει ήδη;
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την απόλυτη κατάργηση μίας σειράς επαγγελμάτων στα ΜΜΕ και την επικοινωνία;
Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνονται καθημερινά όλο και πιο ικανά να παράγουν διάφορους τύπους περιεχομένου, από άρθρα ειδήσεων και ποικίλες αναρτήσεις ιστολογίων έως δοκίμια και σύνθετες ακαδημαϊκές εργασίες. Ωστόσο, η γραφή μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με την ανθρώπινη γραφή, και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη σε αυτόν τον τομέα.
Πρώτον, η γραφή της Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζεται σε δεδομένα και αλγόριθμους, όχι στη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία όπως η ανθρώπινη. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης αντλούν στοιχεία από έναν μεγάλο όγκο υπάρχοντος κειμένου, εφαρμόζοντας εν συνεχεία τεχνικές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την παραγωγή νέου κειμένου που να είναι συνεκτικό και σχετικό με το υπό συζήτηση θέμα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν περιλαμβάνει καμία δημιουργική σκέψη ή νέες ιδέες, αλλά μάλλον τον επανασυνδυασμό και την αναδιατύπωση υπαρχουσών πληροφοριών. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μεν σε θέση να μιμούνται το υφολογικό στιλ και τον τόνο ενός ανθρώπου, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά πρωτότυπο και καινοτόμο περιεχόμενο, τέτοιο αν μη τι άλλο που να αντανακλά την ανθρώπινη φαντασία και διορατικότητα.
Δεύτερον, η γραφή της Τεχνητής Νοημοσύνης περιορίζεται από έλλειψη πλαισίου και κατανόησης. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν το νόημα και τον σκοπό του κειμένου που δημιουργούν, ούτε το κοινό στο οποίο απευθύνονται ή την κατάσταση για την οποία γράφουν. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης, από τα οποία απουσιάζει εμφατικά η συναισθηματική νοημοσύνη, δεν μπορούν να εξηγήσουν τις λεπτές αποχρώσεις της γλώσσας, όπως το χιούμορ, ο σαρκασμός, η ειρωνεία ή το συναίσθημα, στοιχεία απαραίτητα για την αποτελεσματική επικοινωνία και βέβαια για την πειθώ. Επίσης, αδυνατούν να προσαρμοστούν στα σχόλια και τις αντιδράσεις των αναγνωστών και να τροποποιήσουν ανάλογα το περιεχόμενό τους. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί μεν να είναι σε θέση να παράγουν γραμματικά σωστό και λογικά συνεπές κείμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μας προσφέρουν, επί παραδείγματι, ένα ελκυστικό κείμενο που να διεγείρει ή να ξεσηκώσει τους αναγνώστες τους.
Τρίτον, η γραφή της Τεχνητής Νοημοσύνης περιορίζεται από τις ηθικές και κοινωνικές της επιπτώσεις. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης θέτουν πολλές προκλήσεις και κινδύνους, όχι μόνο για τους ανθρώπους που γράφουν, αλλά για την κοινωνία γενικότερα: λογοκλοπή, παραπληροφόρηση, χειραγώγηση και ενίσχυση προκαταλήψεων. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σε θέση να αντιγράφουν και να αναπαράγουν περιεχόμενο που έχει παραχθεί από ανθρώπους, αλλά δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ικανά να σεβαστούν την πνευματική ιδιοκτησία και τα ηθικά δικαιώματα των αρχικών δημιουργών. Τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών ή για να επηρεάσουν ή να εξαπατήσουν ομάδες ανθρώπων για εμπορικούς ή κακόβουλους σκοπούς. Τέλος, τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αντικατοπτρίζουν και να ενισχύουν μέσω των αλγορίθμων τους υπάρχουσες προκαταλήψεις, βλάπτοντας έτσι την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη των ανθρώπινων φωνών.
Συμπερασματικά, τα εργαλεία γραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι χρήσιμα, ισχυρά, και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους της γραφής, καθώς στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη στη σύνταξη άρθρων και δοκιμίων. Η ανθρώπινη γραφή είναι μια πολύπλοκη και δημιουργική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει μόνο δεδομένα και αλγορίθμους, αλλά φαντασία και πρωτοτυπία, συναισθήματα και γλωσσικές αποχρώσεις, πλαίσιο και κατανόηση, ηθική και κοινωνική ευθύνη. Η ανθρώπινη γραφή είναι μια μορφή τέχνης και έκφρασης που αναδεικνύει τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης νοημοσύνης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αναπαραχθεί ή να αντικατασταθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
[Αυτό το κείμενο γράφτηκε κατά 100% από πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης].
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τον μήνυσε για παραβιάσεις κατά την αγορά μετοχών της πρώην Twitter Inc
Στο στόχαστρο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Έχει τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ - Πώς λειτουργεί
Στόχος οι 30 εμφυτεύσεις σε ανθρώπους μέσα στο 2025
Νέα καθυστέρηση στην απόπειρα να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.