- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αυτό είναι πραγματικό χρώμα των πλανητών Ουρανού και Ποσειδώνα
Είχαν καταγράφει από το Voyager 2 της NASA το 1986
Διάστημα: Το πραγματικό χρώμα του Ουρανού και του Ποσειδώνα
Όταν κάποιος σκέφτεται τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, τους πιο απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ίσως να φαντάζεται δύο ξεχωριστές αποχρώσεις: το απαλό τιρκουάζ και το μπλε του κοβαλτίου. Αλλά οι αστρονόμοι λένε ότι τα πραγματικά χρώματα αυτών των μακρινών παγωμένων γιγάντων είναι πιο παρόμοια από τις δημοφιλείς απεικονίσεις τους.
Οι πρώτες λεπτομερείς απόψεις των δύο παγωμένων γιγάντων του εξώτερου άκρου του ηλιακού μας συστήματος είχαν καταγραφεί κατά την αποστολή του Voyager 2 της NASA, η οποία προσέγγισε τον Ουρανό το 1986 και τον Ποσειδώνα το 1989.
Ωστόσο, οι εικόνες από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Voyager 2 οδήγησαν σε μια παρανόηση σχετικά με τα πραγματικά χρώματα των πλανητών, με τον Ποσειδώνα να αποτυπώνεται με ένα εντυπωσιακό βαθύ μπλε. Πλέον, οι λήψεις δείχνουν πως και οι δύο πλανήτες διαθέτουν παρόμοια γαλαζοπράσινη απόχρωση καθώς και μια ατμοσφαιρική ομίχλη.
Οι νέες, έγχρωμες εικόνες αποκαλύπτουν ότι και οι δύο πλανήτες έχουν ένα απαλό μπλε-πράσινο χρώμα, με πολύ παρόμοια αποτελέσματα ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από διαφορετικά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ή δεδομένα από τις αποστολές Voyager.
Η αλλαγή των χρωμάτων του Ουρανού μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το ατμοσφαιρικό μεθάνιο. Επειδή το μεθάνιο απορροφά το κόκκινο και το πράσινο φως, ο ισημερινός καταλήγει να αντανακλά περισσότερο μπλε φως- αντίθετα, οι πόλοι, που έχουν το μισό μεθάνιο, είναι ελαφρώς πράσινοι.
«Ο Ουρανός εξακολουθεί να είναι άχαρος και να μοιάζει μάλλον βαρετός, αλλά και ο Ποσειδώνας μοιάζει αρκετά σαν 'ξεπλυμένος' όταν κάνετε την πλήρη ανακατασκευή του πραγματικού χρώματος», δήλωσε ο καθηγητής Πάτρικ Ίργουιν πρώτος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Για τη Χάιντι Χάμελ, αστρονόμο που εργάστηκε στην ομάδα απεικόνισης του Voyager το 1989, η νέα μελέτη είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μια μακρόχρονη προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό χρώμα του πλανήτη.
«Για το κοινό, ελπίζω ότι αυτή η εργασία μπορεί να βοηθήσει να αναιρεθούν οι δεκαετίες παραπληροφόρησης», δήλωσε η Δρ. Χάμελ, η οποία τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος για την επιστήμη στην Ένωση Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία. «Βγάλτε τη λέξη "γαλάζιο" από το λεξιλόγιό σας όταν συζητάτε για τον Ποσειδώνα!».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.