- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το μέλλον των μεταφορών: Η επανάσταση των Cargo Bikes και Drones!
H ανάγκη για πιο γρήγορες και αποτελεσματικές παραδόσεις γίνεται όλο και πιο επιτακτική
Η AETHON Engineering και η ιδέα του καινοτόμου ερευνητικού έργου CargoBikes and Drones.
Η Ελλάδα,με τη στρατηγική της θέση, είναι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κέντρο logistics της Μεσογείου.Αυτό δικαιολογεί το τεράστιο ενδιαφέρον των επαγγελματιών και των επιστημόνων του χώρου για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της.
Το "τελευταίο μίλι" μάλιστα, δηλαδή το τελευταίο σκέλος αυτής της αλυσίδας που διανύουν τα αγαθά για να φτάσουν από τα κέντρα διανομής στον τελικό καταναλωτή, αναδεικνύεται ως κρίσιμο κομμάτι, ιδίως με την συνεχή άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Έτσι η ανάγκη για πιο γρήγορες και αποτελεσματικές παραδόσεις γίνεται όλο και πιο επιτακτική για όλους, και ιδίως μάλιστα όταν μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στην εξίσωση όπως τα κόστη των καυσίμων, οι ρύποι, η ηχορύπανση, τα κόστη συντήρησης των βαν, οι γεμάτοι συμφόρηση δρόμοι και η έλλειψη πάρκινγκ για τα οχήματα διανομής.
Η AETHON Engineering, προσηλωμένη στην καινοτομία και αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες για βελτιώσεις στο τομέα των logistics, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Σχολή Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την DBCDiadikasia και την ΤΑΧΥΔΕΜΑ Α.Ε.για να ανακαλύψει το θέμα του έργου. Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του καινοτόμου ερευνητικού έργου CargoBikes and Drones.
Έπειτα από έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης και αναγνώριση των βασικών προβλημάτων και ταχυμεταφορών σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η AETHON, μαζί με το ΣΑΤΜ-ΕΜΠ και τη ΤΑΧΥΔΕΜΑ εξερεύνησαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για μεταφορές και την δυνατότητα εφαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα.
Ακολούθησε η συλλογή δεδομένων με σύγχρονα μέσα και λογισμικά. AETHON, ΕΜΠ και ΤΑΧΥΔΕΜΑ προχώρησανσε πραγματοποίηση δεκάδων πτήσεων με drones σε επαρχιακές περιοχές ανά την Ελλάδα, σε δεκάδες διαδρομές για παραδόσεις με ποδήλατα κυρίως σε αστικά κέντρα και άλλες τόσες με συνδυασμό των δύο μέσων. Όλα αυτά τα δεδομένα από τις συνολικά εκατοντάδες παραδόσεις συνέθεσαν και αποκάλυψαν μια καθηλωτική εικόνα:
Τα cargobikes είναι φιλικά προς το περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους, έχουν το πλεονέκτημα να κινούνται σε πεζοδρόμους άνετα, νόμιμα και χωρίς να εισπράττουν ‘στραβά’ βλέμματα από πεζούς. Μάλιστα, αποδεικνύονται τελικώς και τρομερά οικονομικά αποδοτικά, καθώς το κόστος για μια ηλεκτρική υποβοήθηση και συντήρηση φαντάζει τουλάχιστον αστείο μπροστά στα κόστη που έχει ένα συμβατικό βαν. Από την άλλη, τα drones έχουν ένα μεγάλο ατού: την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, κυρίως για παραδόσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Φανταστείτε έναν οικισμό στην επαρχία που έχει υποστεί ακόμα και οικολογική καταστροφή να λαμβάνει αγαθά που έχει ανάγκη με drone, ανεξάρτητα με το τι επικρατεί στους δρόμους -σαφώς υπόκεινται σε νομοθετικούς περιορισμούς, θέλουν άδειες για συγκεκριμένες ζώνες πτήσεις και υποδομές (σημεία απογείωσης-προσγείωσης) αλλά με σωστή μελέτη και αξιοποίηση έχουν πολλά οφέλη να προσφέρουν.
Η πραγματική επανάσταση προέκυψε από τον συνδυασμό των δύο μέσων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει στο παρελθόν ούτε εντός αλλά και ούτε εκτός Ελλάδος. Η ομάδα του έργου, αφού συνέλεξε και μελέτησε τα δεδομένα, προχώρησε στην κατασκευή ενός καινοτόμου εργαλείου-παρακαταθήκη για το μέλλον: την πλατφόρμα CargoBikes and Drones. Η οποία βασίζεται σε προηγμένο αλγόριθμο και προτείνει βέλτιστες διαδρομές χρησιμοποιώντας και τα δύο μέσα, δίνοντας έτσι βιώσιμες επιλογές και δυνατότητες στις εταιρίες courier που δεν είχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό το “πάντρεμα” των πλεονεκτημάτων των δύο μέσων δημιουργεί μια ιδανική λύση για απομακρυσμένες περιοχές με δυσπρόσιτους δρόμους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις της καθημερινής κυκλοφορίας εντός του αστικού κέντρου.
Το CargoBikes and Drones δεν είναι αποτελεί μόνον μια έρευνα, αλλά και την αρχή μιας νέας εποχής στις εμπορευματικές μεταφορές, προσφέροντας έξυπνες, βιώσιμες, και ευφυείς λύσεις στον τομέα των logistics. Το έργο CargoBikes and Drones ξεκίνησε τον Ιούλιο 2021, ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο 2023 και υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β’ Κύκλος). Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://cargobikesndrones.gr/
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.