- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
15 χρόνια Google στην Ελλάδα: Τα ορόσημά της στη χώρα
Τι θα σημάνει η λειτουργία των Data Centers
Google: 15 χρόνια στην Ελλάδα - Η πορεία στη χώρα μας, τα ορόσημα και η λειτουργία των Data Centers
Η Google συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο παρουσιάστηκαν τα ορόσημα της πορείας στη χώρα, αλλά και η σημασία της δημιουργίας Data Centers στην Ελλάδα, που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
Η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «επένδυση που αναμένεται ως το 2030 να έχει προσθέσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και 20.000 θέσεις εργασίας». Τα Data Centers θα δημιουργηθούν στην Αθήνα. «Η σχέση της Google με την Ελλάδα είναι ολοζώντανη και αυθεντική, πολυσχιδής, δυναμική, αισιόδοξη και γεμάτη πείσμα. Μια σχέση συνεργατική, μια σχέση από καρδιάς, που έχει απλωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει στις τόσο κρίσιμες για το μέλλον ψηφιακές δεξιότητες αλλά και βιώσιμες πρακτικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνάκου και πρόσθεσε: «Όλα αυτά έχουν στο επίκεντρό τους μια απλή ιδέα που είναι και επαναστατική, ότι μπορείς να οργανώσεις όλη την πληροφορία που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, το σύνολο της ανθρώπινης διάνοιας, και να την κάνεις προσβάσιμη και χρήσιμη για όλους. Αυτό είναι το διαχρονικό όραμα και η δέσμευση της Google στην Ελλάδα, μια δέσμευση πιο ισχυρή από ποτέ».
This browser does not support the video element.
Μητσοτάκης με αντιπρόεδρο Google: Στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης
Στις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον Yossi Matias, Google Vice-President Engineering and Research της Google, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα.
Η συζήτηση με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυς Αντωνάκου επικεντρώθηκε στις εξελίξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια όμως στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα που συνδέονται με την ΤΝ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.
Μιλώντας για τις ευρύτερες διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «βρισκόμαστε σε ρόλο ρυθμιστή». «Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης», συμπλήρωσε.
Συζητήθηκε ακόμη η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των ανθρώπινων κινήσεων, ώστε να μην περιοριστούν τα οφέλη της. «Πώς οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τα δημοκρατικά κράτη από αυτούς που επιχειρούν να την υπονομεύσουν;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Yossi Matias.
O κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τους τρεις τομείς στη δημόσια σφαίρα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει εφαρμογή με ωφέλειες για την κοινωνία:
- Κλιματική αλλαγή: Ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων πιο ακριβών εκτιμήσεων και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.
- Υγεία: Αναφέρθηκε στον τομέα αυτό, στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς.
- Εκπαίδευση: Αναφέρθηκε στην εκπαίδευση, όπου τόνισε και τις προκλήσεις οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Σημείωσε ότι στην εκπαίδευση χρειάζεται να αναπτυχθούν και εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι δημιουργημένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.
Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στην αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων που συνδέονται με την ΤΝ και τις τεχνολογίες, όπως η παραπληροφόρηση και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με παραμέτρους της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία των τεχνολογικών εταιριών και των κρατών σε διεθνές επίπεδο. Έθεσε επίσης επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σε θέματα ΤΝ, όπως το θέμα της λήψης αποφάσεων σε διάφορες επιμέρους διαδικασίες εργασιών κλπ. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Yossi Matias τόνισε ότι στόχος είναι η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με υπεύθυνο τρόπο προκειμένου να συμβάλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στη βελτίωση της ζωής των πολιτών σε κάθε τομέα της ζωή τους. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.
Ανοιχτή πρόσκληση του ICLEI για την προώθηση περιβαλλοντικής και κλιματικής δράσης
Το Google.org ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το ICLEI Europe με 1 εκατομμύριο ευρώ για την προώθηση της περιβαλλοντικής και κλιματικής δράσης με γνώμονα τα δεδομένα στις ελληνικές πόλεις. Το ICLEI Local Governments for Sustainability θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει μια ανοιχτή πρόσκληση όπου οι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 275.000 EUR για τα επιλέξιμα έργα τους (απαιτήσεις εδώ) πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2024 χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα αίτησης.
Το ICLEI Action Fund Greece αναζητά έργα που επικεντρώνονται στην απτή μείωση των εκπομπών των πόλεων, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η χρηματοδότηση απευθύνεται σε πόλεις που αποτελούν μέρος της Αποστολής της ΕΕ για τις Κλιματικές Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις και έχουν υπογράψει την Αποστολή της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Οι επιλέξιμες πόλεις στην Ελλάδα περιλαμβάνουν: Περιοχές της Αθήνας (συμπεριλαμβανομένων των Κεντρικών Αθηνών και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης), Χαλκίδας, Ηρακλείου (Κρήτης), Ιωάννινα, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Τρικάλων.
Τα έργα που υποβάλλονται προς εξέταση θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους τομείς εστίασης της περιβαλλοντικής και κλιματικής δράσης, δίνοντας έμφαση σε βασικές πτυχές όπως η βιώσιμη κινητικότητα, τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, η ηλιακή ενέργεια, η διαχείριση της ποιότητας του αέρα και η κλιματική ανθεκτικότητα. Οι προτάσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε μια δίκαιη μετάβαση και να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους των πόλεων για το κλίμα και τις έξυπνες πόλεις. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (μη κερδοσκοπικών) στην Ελλάδα, με εμπειρία στη δράση για το κλίμα σε τοπικό επίπεδο.
Ο Wolfgang Teubner, Περιφερειακός Διευθυντής του ICLEI για την Ευρώπη, εκφράζει αισιοδοξία για τη λήψη προτάσεων υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούν σχετικές πηγές δεδομένων και πράσινες τεχνολογίες για την προώθηση έξυπνης και βιώσιμης δράσης σε τοπικό επίπεδο. «Η υποστήριξη χρηματοδότησης του Google.org προσθέτει μια σημαντική διάσταση στην πρωτοβουλία, συγχωνεύοντας την υποστήριξη επιχορήγησης με το εκτεταμένο δίκτυο και την τεχνική τεχνογνωσία του ICLEI. Αυτή η συνδυασμένη προσπάθεια στοχεύει στη διευκόλυνση της εφαρμογής καινοτόμων, βασισμένων σε δεδομένα κλιματικών δράσεων επί τόπου, με έντονη εστίαση στη μέτρηση των επιπτώσεων στη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα».
«Στην Google, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να βοηθήσουμε στη στήριξη της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον προωθώντας την καινοτομία προς τα εμπρός. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το ICLEI Europe στην προώθηση μιας συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές πόλεις και ενθαρρύνουμε όλους τους επιλέξιμους οργανισμούς να υποβάλουν αίτηση», πρόσθεσε η Μαρία Φούντα, διευθύντρια μάρκετινγκ της Google Ελλάδας.
15 «Ελληνικά» Doodles για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα
Όλοι γνωρίζουμε τα Google Doodles. Είναι παιχνιδιάρικα, δημιουργικά, διαδραστικά και, παράλληλα, ενημερωτικά μικρά έργα τέχνης που εμφανίζονται για να γιορτάσουν τα πάντα - από τις γνωστότερες αργίες, έως τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας. Εδώ και πολλά χρόνια τα συναντάμε στη θέση του συνηθισμένου λογότυπου της αγαπημένης μας μηχανής αναζήτησης και είναι ένας από τους τρόπους της Google να μετατρέπει το συνηθισμένο σε διαφορετικό και ξεχωριστό, κάνοντας ακόμη και την πιο απλή αναζήτηση, λίγο πιο μαγική.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της δεκαπενταετούς πορείας στην Ελλάδα, επέλεξε και παρουσίασε 15 από τα σημαντικότερα «ελληνικά» Doodles που δημοσιεύτηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
Από τις πρώτες σειρές Google Doodles, αφιερωμένα στην Ελλάδα, τα οποία τίμησαν τις τελετές Έναρξης, Λήξης, καθώς και πληθώρα αθλημάτων της 28ης Ολυμπιάδας του 2004 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Γενέθλια του Φιλοποίμην Φίνου
Ο Φιλοποίμην Φίνος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η Google γιόρτασε την επέτειο της γέννησής του με ένα ιδιαίτερο Doodle που κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 2008.
Έναρξη Λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης
Ένα σπουδαίο έργο για την Αθήνα και την Ελλάδα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα στις 20 Ιουνίου το 2009 με τη Google να επισημαίνει την ημερομηνία αυτή με ένα Doodle.
2500 Χρόνια από τον Μαραθώνιο
2500 χρόνια μετά τον άθλο του Φειδιππίδη που έκανε τρέχοντας τη διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα για να φωνάξει στον τερματισμό το περίφημο “Νενικήκαμεν”, η Google τίμησε την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και τον Μαραθώνιο αγώνα δρόμου, που θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως.
77 Χρόνια από τη Γέννηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Τον Ιανουάριο του 2012 έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές. Στις 27 Απριλίου του 2012 θα γιόρταζε τα 77α γενέθλια του. Η Google επέλεξε να τον τιμήσει με ένα Doodle αφιερωμένο στην τέχνη του.
101 Χρόνια από τη Γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη
Ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πιο επιδραστικούς ποιητές της Ελλάδας. Στις 2 Νοεμβρίου 2012 η Google δημοσίευσε ένα εξαιρετικό Doodle προς τιμήν ενός σπουδαίου ανθρώπου που το έργο του εξακολουθεί να εμπνέει τις νεότερες γενιές.
To Doodle που κέρδισε στην Ελλάδα τον διαγωνισμό Doodle 4 Google
Τον Μάιο του 2013 δημοσιεύτηκε ένα μοναδικό Doodle - έργο ενός Έλληνα μαθητή που ήρθε πρώτος στο Doodle 4 Google. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από τη Google σε διάφορες χώρες, με στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 6 έως 18 ετών να δημιουργήσουν ένα Doodle που θα εμφανίζεται για μία ημέρα στην τοπική αρχική σελίδα της Google.
105 Χρόνια από τη Γέννηση του Κάρολου Κουν
Το μοντέρνο ελληνικό θέατρο δεν θα ήταν αυτό που ξέρουμε χωρίς τον Κάρολο Κουν. Ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης θα γιόρταζε τα 105α γενέθλια του στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, με τη Google να δημοσιεύει ένα ειδικό Doodle προς τιμήν του ίδιου και του έργου του.
90 Χρόνια από τη Γέννηση της Μαρίας Κάλλας
Η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Μαρία Κάλλας θα έκλεινε τα 90 της χρόνια στις 2 Δεκεμβρίου 2013. H Google δημοσίευσε ένα ιδιαίτερο Doodle προς τιμήν της σπουδαίας Ελληνίδας, την ημέρα της επετείου των γενεθλίων της.
216 χρόνια από τη Γέννηση του Διονυσίου Σολωμού
Ένα εμπνευσμένο Doodle προς τιμήν του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας και δημιουργού του Εθνικού Ύμνου της, Διονυσίου Σολωμού, παρουσίασε η Google 216 χρόνια μετά τη γέννηση του, στις 8 Απριλίου το 2014.
95 χρόνια από τη Γέννηση της Μελίνας Μερκούρη
Γνωστή για το υποκριτικό ταλέντο της, αλλά και τη συμβολή της στον Πολιτισμό, η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε από τα πιο λαμπρά αστέρια της Ελλάδας. Ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Πολιτισμού, επένδυσε στη δημιουργία βιβλιοθηκών, τη διατήρηση των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και την καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ ηγήθηκε της εκστρατείας για την επιστροφή των ελληνικών μαρμάρων του Παρθενώνα. Στις 18 Οκτωβρίου 2015 θα γιόρταζε τα 95α γενέθλια της.
Επέτειος 120 Χρόνων από τη Γέννηση των Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων
Οι μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 1896 στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, η οποία περιλάμβανε 9 αθλήματα και 43 αγωνίσματα. Το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός ήταν ο Μαραθώνιος, ο οποίος γέννησε και το θρύλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, τον οποίο τίμησε η Google σε ένα από τα τέσσερα διαφορετικά Doodles που δημοσίευσε εκείνη την ημέρα.
Κατακτώντας την Κορυφή του Ολύμπου
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η κατοικία των θεών βρίσκεται στην κορυφή του Ολύμπου. Στις 2 Αυγούστου 1913, οι Frédéric Boissonnas, Daniel Baud-Bovy και Χρήστος Κάκκαλος ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στη κορυφή του όρους και η Google τίμησε το κατόρθωμά τους με ένα Doodle που δημοσίευσε την ημέρα της επετείου, το 2018.
82 Χρόνια από τη Γέννηση του Μιχάλη Δερτούζου
Με ένα πρωτότυπο Doodle η Google τίμησε τον ελληνικής καταγωγής επιστήμονα πληροφορικής Μιχάλη Δερτούζο, που προέβλεψε πως το διαδίκτυο θα επηρέαζε τη ζωή και την καθημερινότητα της ανθρωπότητας, “μάντεψε” τη δημοτικότητα των προσωπικών υπολογιστών και συνέβαλε στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους, ως διευθυντής του Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Computer Science.
Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας 2023
Κάθε χρόνο η Google τιμά τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ελλάδας με ένα ιδιαίτερο Doodle. Έτσι και φέτος το Google Search υποδέχθηκε όλους τους έλληνες χρήστες με την ελληνική σημαία να κυματίζει περήφανα.