Τεχνολογια - Επιστημη

Ένας χρόνος με το ChatGPT στη ζωή μας - Πώς έχει βοηθήσει στη δουλειά και την καθημερινότητα

Η επέτειος «σημαδεύεται» από την «περιπέτεια» του Σαμ Άλτμαν

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εναν χρόνο μετά το ChatGPT, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν τα ηνία

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που το ChatGPT μπήκε στη ζωή μας στις 30 Νοεμβρίου 2022, φέρνοντας μια επανάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και αναγκάζοντας όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς να μπούνε στη «μάχη» του generative AI.

H αρχή ήταν δύσκολη και γεμάτη λάθη, αλλά το δημιούργημα της OpenAI εξέπλησσε με το πόσο γρήγορα «απορροφούσε» τις γνώσεις, τις πληροφορίες και τα δεδομένα που το «τάιζαν» οι χρήστες του. Μέσα στις πρώτες 5 μέρες της ύπαρξής του, το χρησιμοποίησαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Εξίσου γρήγορα εκφράστηκαν και οι πρώτες επιφυλάξεις για τη χρήση του: από προειδοποιήσεις για λογοκλοπή (plagiarism) μέχρι την απειλή ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίες, αλλά και τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα... κατακτήσει τον πλανήτη.

Και μπορεί με τις δοκιμές ο κόσμος να καθησυχάστηκε ότι το ChatGPT δεν είναι ακόμη αρκετά έξυπνο για να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά το σίγουρο είναι ότι εγείρεται ένα ζήτημα για τον τρόπο που συλλέγει τα δεδομένα του, χωρίς να νοιάζεται για άδειες, προσωπικά δεδομένα, πνευματικά δικαιώματα.

Mια ακόμη προσπάθεια από το Bing/DALL-E όπου βλέπουμε την Ακρόπολη... δις και μια μορφή σαν του Ιησού να κοσμεί το εξώφυλλο της δήθεν ATHENS VOICE

Πώς μπορεί το ChatGPT να βοηθήσει στη δουλειά και την καθημερινότητά σας

Οι πρώτες μέρες των «παιχνιδιών» με το ChatGPT να σκαρφίζεται στιχάκια, να παίζει 20 ερωτήσεις και να παραπλανάται καμιά φορά από τους χρήστες σίγουρα έχουν περάσει. Πλέον, έχουν εφαρμοστεί κάποιοι κανόνες για τη λειτουργία του (πχ. δεν μπορεί να παραγάγει ρατσιστικό περιεχόμενο) και έχουν αυξηθεί οι δυνατότητές του, αφού δέχεται και εικόνες και όχι μόνο κείμενο.

Πλέον, ο κόσμος το χρησιμοποιεί για διάφορα πράγματα στον επαγγελματικό τομέα: γράφει εργασίες για το πανεπιστήμιο, προετοιμάζει cover letters για συνεντεύξεις, βοηθάει προγραμματιστές με τον κώδικά τους, μπορεί να προτείνει ακόμη και συνταγές.

Σίγουρα, κάποιες από τις χρήσεις του παραμένουν προβληματικές και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά, αλλά η γνώση του ChatGPT είναι το μέλλον για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους καθώς μειώνει σημαντικά τους χρόνους και διευκολύνει τον κόσμο να κάνει τις δουλειές του.

Κάποιοι τρόποι που μπορεί να βοηθήσει το ChatGPT στη δουλειά και την καθημερινότητά σας:

  • Είστε χαμένοι στη μετάφραση; Μπορεί να σας βρει το όνομα ενός όρου στα αγγλικά, να αποκρυπτογραφήσει τι σημαίνει το Q4 FY22, ακόμα και να σας «μεταφράσει» τι λέει ο Gen Z νεός συνάδελφός σας.
  • Είναι πολύ καλό στις περιλήψεις. Πείτε του να σας συνοψίσει μια έρευνα, ένα μεγάλο κείμενο, ένα βιβλίο, ακόμη και ένα TedTalk στο YouTube (με το κατάλληλο plugin) και θα σας δώσει μια σούμα.
  • Μπορεί να ελέγξει ένα κείμενο για πιθανά λάθη, ακόμη και να σας πει τη γνώμη του για τη δύναμη του γραπτού σας ή πιθανές αλλαγές αν του το ζητήσετε.
  • Πλέον μπορεί να μετατρέψει εικόνες σε κείμενο. Για παράδειγμα, γράψατε έναν κώδικα στον πίνακα και τον βγάλατε φωτογραφία. Το ανεβάζετε στο ChatGPT και αυτό σας το μετατρέπει απευθείας σε κώδικα.
  • Μπορεί να δώσει συμβουλές προσωπικής ή επαγγελματικής φύσεως ως αντικειμενικός κριτής.
  • Μαγειρική. Ω ναι, πολλοί χρησιμοποιούν το ChatGPT για συνταγές. Και πλέον, με το πρόγραμμα αναγνώρισης εικόνας, μπορείτε να του στείλετε τη φωτογραφία ενός πιάτου και αυτό θα σας απαντήσει με μια συνταγή για να το φτιάξετε.

Το βασικό είναι να ξέρετε τι και κυρίως πώς να το ρωτήσετε. Δεν είναι «τέχνη», είναι μια πραγματική δεξιότητα για να πάρετε τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να χάσετε τον χρόνο σας.

Μην ξεχνιέστε όμως: το ChatGPT έχει δυσκολευθεί να μετρήσει πόσα «n» έχει η λέξη «banana», δεν αναγνωρίζει πάντα εικόνες με επιτυχία, έχει πει ότι 1+0,9 κάνει 1,8. Επίσης, δεν ξέρει και πολύ καλά ελληνικά, ενώ δυστυχώς κατασκευάζει «γεγονότα» ή ψεύτικα στοιχεία για πραγματικά πρόσωπα.

Η «αυγή» του generative AI

Η εμφάνιση του ChatGPT υπήρξε το έναυσμα για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, αυτής της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative artificial intelligence). Πρόκειται για το είδος του ΑΙ που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνα, ήχο.

Πέρα από προγράμματα παραγωγής γλώσσας σαν το ChatGPT, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα δημιουργία εικόνων με τη βοήθεια ΑΙ, όπως το DALL-E και το Midjourney. Βέβαια, πάλι εγείρεται το ζήτημα της δημιουργίας deepfakes και γενικότερα ψευδούς περιεχομένου.

H προσπάθεια του ΑΙ του Canva να αφομοιώσει την οδηγία «A person reading an Athens Voice magazine below the Acropolis»

Παράλληλα, μπορείτε να βρείτε ενσωματωμένες επιλογές τεχνητής νοημοσύνης σε παλιά και γνωστά προγράμματα: ο αυτόματος βοηθός του Power Point κάνει παιχνιδάκι το customisation μιας παρουσίασης σε χρόνο μηδέν, το Canva προσφέρει και δημιουργία εικόνας πέρα από επεξεργασία της, ο browser Bing της Μicrosoft πλέον δεν είναι τόσο κακός με τη βοήθεια της ΑΙ.

Ο Σαμ Άλτμαν στο επίκεντρο

Τα πρώτα γενέθλια του ChatGPT συμπέφτουν με τον επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, να έχει βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Aς μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το ChatGPT έχει το κόστος του: η OpenAI αναγκάσθηκε να συμμαχήσει με τη Microsoft, η οποία υποσχέθηκε επενδύσεις 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να δικαιολογήσει τα χρήματα αυτά, ο 38χρονος Αλτμαν άλλαξε τον προσανατολισμό της OpenAI τοποθετώντας την σε κερδοσκοπική τροχιά, γεγονός που πριν από λίγες εβδομάδες τελικά οδήγησε σε εξέγερση μέρος του διοικητικού συμβουλίου που πίστευε ότι θα ήταν καλύτερα να κρατηθούν μακριά οι δυνάμεις του χρήματος.

Απολυμένος από την OpenAI, ο Σαμ Άλτμαν επανέρχεται πέντε ημέρες αργότερα. Η Microsoft έσπευσε σε βοήθειά του και οι εργαζόμενοι της OpenAI εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του θεωρώντας ότι το εμπορικό μέλλον της εταιρείας τους είναι σημαντικότερο από τις φιλοσοφικές συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Μια τρίτη προσπάθεια από το Bing/DALL-E όπου η Ακρόπολη χωρίζεται κυριολεκτικά στη μέση

Η αφοσίωση του πρώην φοιτητή του Στάνφορντ, ο οποίος εγκατέλειψε τις σπουδές πριν αποφοιτήσει, στην Τεχνητή Νοημοσύνη μοιάζει κάποιες φορές θρησκευτική. Οι θιασώτες της OpenAI θεωρούν ότι ο κόσμος θα είναι ένας ασφαλέστερος τόπος αν έχουν την ελευθερία (ή τα κεφάλαια) για να παραγάγουν παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), που θα έχει τις ίδιες ικανότητες μάθησης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σε αυτό «υπάρχει ένας θρησκευτικός φονταμενταλισμός», σχολιάζει ο επενδυτής Ντέιβ Μόριν σε podcast στον ειδικευμένο ιστότοπο The Information.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Οποιο και να είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν θα συντελεσθεί χωρίς τους γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, που κατόρθωσε να αποκτήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI με τη ευκαιρία της πρόσφατης κρίσης.

«Υπήρξαμε μάρτυρες μίας ακόμη μάχης στην Σίλικον Βάλεϊ ανάμεσα σε ιδεαλιστές και καπιταλιστές και νίκησαν οι καπιταλιστές», λέει η ιστορικός Μάργκαρετ Ο'Μάρα.

Με το που βγήκε το ChatGPT, στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μπήκαν η Google με το Bard, η Μeta, αλλά και η Microsoft με ξεχωριστό της τμήμα (Bing Chat). Πριν λίγες ώρες, η Amazon ανακοίνωσε το δικό της chatbot, το Q.

Στην τελευταία εικόνα που έδωσε το Bing/DALL-E, υπάρχει κάποιο... πρόβλημα με τον τρόπο που κρατάει το περιοδικό ο εικονιζόμενος, ενώ η Ακρόπολη έχει... πολλαπλασιαστεί

Aντίθετα, ο Έλον Μασκ υπέγραψε επιστολή καλώντας σε παύση στις καινοτομίες της τεχνητής νοημοσύνης - προτού ιδρύσει την δική του εταιρεία, την xAI, σε μία όλο και περισσότερο συνωστισμένη αγορά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εμφανίζεται ως πολέμιος της ΑΙ γιατί άργησε να μπει στην κούρσα...

Το επόμενο κεφάλαιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη μάλλον δεν θα γραφτεί χωρίς την συμμετοχή της Nvidia, της κατασκευάστριας ενός μυστικού συστατικού: της μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU), ενός ισχυρού ψηφιακού τσιπ απαραίτητου στην εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ολοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, startup ή ερευνητές, πρέπει να βάλουν χέρι στα τσιπ αυτά που κατασκευάζονται στην Ταϊβάν και είναι ακριβά και δυσεύρετα. Και εδώ, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Amazon ή η Google βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.