- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πώς η πανδημία έβλαψε την υγεία των εγκεφάλων μας
Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο
Έρευνα: Πώς η πανδημία έβλαψε την υγεία των εγκεφάλων μας - Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο
Η υγεία του εγκεφάλου των ατόμων άνω των 50 ετών επιδεινώθηκε ταχύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμα και αν δεν είχαν Covid-19, όπως διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής ομάδες του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα ηλεκτρονικών τεστ εγκεφαλικών λειτουργιών από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50-90 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα τη βραχυπρόθεσμη μνήμη των συμμετεχόντων και την ικανότητά τους να ολοκληρώνουν σύνθετες εργασίες.
Όπως διαπίστωσαν, η γνωστική έκπτωση επιταχύνθηκε σημαντικά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας και το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο σε όσους είχαν ήδη ήπια γνωστική έκπτωση πριν από την πανδημία. Αυτό συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, γεγονός που υποδηλώνει επιπτώσεις πέραν της αρχικής περιόδου λοκντάουν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την τρέχουσα δημόσια υγεία και την πολιτική υγείας.
Πού οφείλεται η γνωστική έκπτωση κατά την πανδημία
Η γνωστική έκπτωση φαίνεται ότι επιδεινώθηκε από διάφορους παράγοντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της μοναξιάς και της κατάθλιψης, της μείωσης της άσκησης και της μεγαλύτερης κατανάλωσης αλκοόλ. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η σωματική δραστηριότητα, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η επιστροφή στην κοινότητα και η επανασύνδεση με τους ανθρώπους, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για τη μείωση του κινδύνου άνοιας και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Η επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, καθηγήτρια Έρευνας για την 'Ανοια, Αν Κορμπέτ, επισημαίνει ότι τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι τα λοκντάουν και οι άλλοι περιορισμοί που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν πραγματικά διαρκή αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, ακόμα και μετά το τέλος των λουκέτων». Αυτό εγείρει το σημαντικό ερώτημα, συνεχίζει η ίδια, «αν οι άνθρωποι διατρέχουν πιθανό υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια».
«Είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε τα άτομα με πρώιμη γνωστική έκπτωση, ιδίως επειδή υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας αργότερα. Εάν λοιπόν ανησυχείτε για τη μνήμη σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γενικό γιατρό σας και να κάνετε μια αξιολόγηση», προσθέτει.
Τέλος, τα ευρήματα, τονίζει η κ Κορμπέτ, «υπογραμμίζουν την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να εξετάσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία των περιορισμών, όπως τα λοκντάουν, όταν σχεδιάζουν μια μελλοντική αντιμετώπιση πανδημίας».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Healthy Longevity».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.