- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ανάγκη για αυστηρό νομικό πλαίσιο στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Επιφυλακτικό το αμερικανικό κοινό: η ΤΝ δεν ταυτίζεται, αναγκαστικά, με την κοινωνική πρόοδο
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ζητούν εξωτερικές ρυθμίσεις και κανονισμούς
Πριν από πέντε μήνες, ο Sigal Samuel δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Vox όπου ανέλυε την πιθανή αναγκαιότητα να επιβραδυνθεί η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά, οποιαδήποτε «επιβράδυνση» είναι ταμπού για τον πολιτισμό μας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης OpenAI, Sam Altman, επαναλαμβάνει συχνά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανόητο: «Αν είστε πολίτης φιλελεύθερης-δημοκρατικής χώρας, θα έπρεπε να χαίρεστε για τις επιτυχίες της OpenAI: είναι απολύτως απαραίτητο να προλάβουμε τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην ανάπτυξη συστημάτων ΤΝ» είπε στο περιοδικό Atlantic. Ο Βrand Smith από τη Microsoft προσθέτει ξανά και ξανά ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβραδύνουμε διότι τότε στην τεχνητή νοημοσύνη θα προηγηθεί η Κίνα. Τι σκέφτεται όμως το αμερικανικό κοινό;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του think tank AI Policy Institute, το 72% των Αμερικανών ψηφοφόρων θέλουν να επιβραδυνθεί την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μόλις 8% προτιμά την επιτάχυνση. Στη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων YouGov, συμμετείχαν σε 1.001 Αμερικανοί από κάθε ηλικία, φύλο και πολιτική προτίμηση: το 42% των ερωτηθέντων στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ και το 47% με τον Τζο Μπάιντεν. Η φυλετική κατανομή ήταν κάπως λιγότερο αντιπροσωπευτική: το 73% των ερωτηθέντων δηλώνουν λευκοί, το 12% μαύροι και το 7% ισπανόφωνοι. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν είχαν πτυχίο ΑΕΙ. Ο Jack Clark, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας και έρευνας AI Anthropic, ανέφερε τη δημοσκόπηση στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας σημειώνοντας ότι «τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον διότι δείχνουν απόκλιση μεταξύ της γνώμης της ελίτ και της κοινής γνώμης […] Οι απλοί άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί έναντι της τεχνολογίας και είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν ή να προτιμήσουν στάση δυσπιστίας κατά την ανάπτυξη της τεχνολογίας.»
Οι Αμερικανοί εκφράζουν ξεκάθαρα την επιθυμία τους για AI με αργά και προσεκτικά βήματα. Δεν έχουν άδικο: η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει κακό, όπως μαζική παραπληροφόρηση που θα μπορούσε να επηρεάζει τις εκλογές, άρα το ίδιο το πολίτευμα. Η δουλειά της Ουάσιγκτον είναι να προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών ψηφοφόρων, όχι εκείνων των στελεχών της Big Tech που επιδιώκουν να ασκήσουν τεράστια εξουσία παρότι δεν έχουν εκλεγεί ποτέ με δημοκρατικές διαδικασίες. Εξάλλου, υπάρχει ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Πολιτικής AI: το 82% των Αμερικανών ψηφοφόρων δεν εμπιστεύονται τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ζητούν εξωτερικές ρυθμίσεις και κανονισμούς. Για τη Sarah Myers West, διευθύνουσα σύμβουλο του ερευνητικού κέντρου AI Now Institute, αυτή η δημόσια καχυποψία δεν προκαλεί έκπληξη. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν πάρει μαθήματα από την τελευταία δεκαετία κρίσεων που προέρχονται από την τεχνολογία», λέει στο Vox. «Είναι σαφές ότι η αυτορρύθμιση δεν λειτουργεί.»
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για χρόνια, εταιρείες όπως η Meta δήλωναν ότι ανυπομονούσαν να ρυθμιστούν, αλλά στην πράξη αρνούνταν να αλλάξουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Όσο για την OpenAI, παρά τις εκκλήσεις της για ρύθμιση, άσκησε πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδυναμώσει τους κανονισμούς σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν ότι η ρύθμιση είναι πιθανώς αναπόφευκτη, αλλά υποστηρίζουν ορισμένες κινήσεις προκειμένου να εμποδίσουν πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Καθώς η τυφλή εμπιστοσύνη στην καλή προαίρεση της Big Tech πρέπει να θεωρείται λάθος, η West και η ομάδα της στο Ινστιτούτο AI Now δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα ένα καινούργιο πλαίσιο, το «Zero Trust AI Governance»: πρόκειται για μια έκκληση προς τους νομοθέτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους εφαρμόζοντας αυστηρά τους υπάρχοντες νόμους και θεσπίζοντας εύκολα διαχειρίσιμους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες θα αποδεικνύουν ότι τα συστήματά τους δεν είναι επιβλαβή.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής AI δείχνει ισχυρή δημόσια υποστήριξη για το νομικό πλαίσιο. Το 58% των ψηφοφόρων —συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών που αντιτίθενται γενικά στη «μεγάλη κεντρική κυβέρνηση»— θέλουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ρυθμίζει διεξοδικά την τεχνητή νοημοσύνη. Το 76% των ψηφοφόρων θέλουν οι εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη να περιέχουν σαφή ένδειξη ότι έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστή. Το 65% των ψηφοφόρων απαιτούν να αποδεικνύεται ότι τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλή προτού κυκλοφορήσουν, ενώ μόλις το 11% αντιτίθεται σε αυτήν την πολιτική.
«Η ισχυρή και δυνητικά επιβλαβής ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Daniel Colson, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Πολιτικής AI. «Οι πολιτικοί μας ηγέτες, και εμείς ευρύτερα ως κοινωνία, πρέπει να επιλέξουμε ποιους κινδύνους είμαστε διατεθειμένοι να διατρέξουμε για χάρη των ωφελειών της τεχνολογικής προόδου και ποιους κινδύνους θέλουμε να αποφύγουμε. Κυρίως, αυτό απαιτεί να μην κάνουμε το λάθος που κάναμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: η τεχνολογική πρόοδος δεν συμπίπτει με την κοινωνική πρόοδο.» Η West προσθέτει: «Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνδέεται αναγκαστικά με την πρόοδο. Ας μην είμαστε αφελείς.»