Τεχνολογια - Επιστημη

Το γιαούρτι μειώνει κατά 18% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Νέα έρευνα από το Χάρβαρντ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» και διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από τρεις μελέτες, που συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 15.100 διαβητικοί.

Η ανάλυση έδειξε ότι ενώ η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη, δεν ισχύει το ίδιο για το γιαούρτι, το οποίο σαφώς μειώνει τον σχετικό κίνδυνο. Όπως υπολογίστηκε, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%.

Ένας εκ των ερευνητών δήλωσε ότι πλέον «το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιούς διατροφής».

Ο διαβήτης τύπου 2 (των ενηλίκων, σε αντιδιαστολή με τον τύπου 1 ή παιδικό) είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Η πάθηση έχει μια γενετική-κληρονομική διάσταση, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οδηγεί στην παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο.

Περίπου 366 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη τύπου 2 και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 552 εκατομμύρια έως το 2030.