Τεχνολογια - Επιστημη

Σκουλήκι ζούσε επί τέσσερα χρόνια στον εγκέφαλο ενός άντρα

Του προκαλούσε πονοκεφάλους αλλά και ξαφνικές αναλαμπές μνήμης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81748-165004.jpg

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σπάνιο σκουλήκι – ταινία στον εγκέφαλο ενός 50χρονου Κινέζου. Πρόκειται για σκουλήκι που ως παράσιτο συνήθως μολύνει σκύλους, γάτες και άλλα ζώα. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το σκουλήκι – ταινία είχε μήκος ένα εκατοστό, ζούσε τουλάχιστον επί τέσσερα χρόνια μέσα στο κεφάλι του άνδρα και του προκαλούσε τρομερούς πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, αλλοίωση της αίσθησης της όσφρησης, ξαφνικές αναλαμπές μνήμης και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.

image

Οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA του παράσιτου, το οποίο ήταν ασυνήθιστα μεγάλο και πολύπλοκο, γεγονός που, όπως είπαν, εξηγεί πώς κατάφερε να διεισδύσει σε έναν άνθρωπο, να προσαρμοστεί και να μακροημερεύσει μέσα στον εγκέφαλό του για τόσο μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γονιδίωμά του περιείχε περίπου δεκαπλάσιο DNA από οποιοδήποτε άλλο σκουλήκι - ταινία έχει ως τώρα μελετηθεί γενετικά και είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί στο βρετανικό νοσοκομείο προσπαθούσαν επί χρόνια να καταλάβουν τι προκαλούσε τα συμπτώματα στον άνδρα, αλλά παρ’ όλη την πληθώρα των εξετάσεων είχαν αποτύχει να βρουν την αιτία, ώσπου αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εγχείρηση. Εκεί, βρήκαν το σκουλήκι «θρονιασμένο» σε σχήμα κορδέλας στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Οι γιατροί φοβούνταν ότι ο ασθενής έπασχε από καρκίνο.To πώς ο συγκεκριμένος άτυχος άνδρας μολύνθηκε με το σκουλήκι, παραμένει άγνωστο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανώς συνέβη όταν έφαγε μολυσμένο κρέας ή ήπιε μολυσμένο νερό στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι το σκουλήκι ταξίδεψε από το στομάχι έως το κεφάλι του.

Η γενετική ανάλυση -μετά από βιοψία- από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη Χέιλι Μπένετ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό βιολογίας και γενετικής «Genome Biology», έδειξε ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο είδος σκουληκιού - ταινίας, το Spirometra erinaceieuropaei, που ενδημεί στην ανατολική Ασία. Το παράσιτο ξεκινά τη ζωή του στο νερό μολύνοντας αρχικά υδρόβιους οργανισμούς, τους οποίους μετά τρώνε τα ερπετά και τα αμφίβια, όπως οι βάτραχοι και τα φίδια. Τελικά η ταινία καταλήγει στο στομάχι μεγαλύτερων σαρκοβόρων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, όπου μπορεί να φθάσει ακόμη και το ενάμισι μέτρο σε μήκος (τυλιγμένο σαν ταινία).

Μόνο 300 ανθρώπινες μολύνσεις έχουν αναφερθεί από το 1953 και από αυτές μόνο δύο στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, το σκουλήκι είχε βρεθεί συνήθως κάτω από το ανθρώπινο δέρμα, στους πνεύμονες ή σε όγκους στο στήθος. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.