Σκουλήκι ζούσε επί τέσσερα χρόνια στον εγκέφαλο ενός άντρα
Του προκαλούσε πονοκεφάλους αλλά και ξαφνικές αναλαμπές μνήμης
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σπάνιο σκουλήκι – ταινία στον εγκέφαλο ενός 50χρονου Κινέζου. Πρόκειται για σκουλήκι που ως παράσιτο συνήθως μολύνει σκύλους, γάτες και άλλα ζώα. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το σκουλήκι – ταινία είχε μήκος ένα εκατοστό, ζούσε τουλάχιστον επί τέσσερα χρόνια μέσα στο κεφάλι του άνδρα και του προκαλούσε τρομερούς πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, αλλοίωση της αίσθησης της όσφρησης, ξαφνικές αναλαμπές μνήμης και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν το DNA του παράσιτου, το οποίο ήταν ασυνήθιστα μεγάλο και πολύπλοκο, γεγονός που, όπως είπαν, εξηγεί πώς κατάφερε να διεισδύσει σε έναν άνθρωπο, να προσαρμοστεί και να μακροημερεύσει μέσα στον εγκέφαλό του για τόσο μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γονιδίωμά του περιείχε περίπου δεκαπλάσιο DNA από οποιοδήποτε άλλο σκουλήκι - ταινία έχει ως τώρα μελετηθεί γενετικά και είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί στο βρετανικό νοσοκομείο προσπαθούσαν επί χρόνια να καταλάβουν τι προκαλούσε τα συμπτώματα στον άνδρα, αλλά παρ’ όλη την πληθώρα των εξετάσεων είχαν αποτύχει να βρουν την αιτία, ώσπου αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εγχείρηση. Εκεί, βρήκαν το σκουλήκι «θρονιασμένο» σε σχήμα κορδέλας στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Οι γιατροί φοβούνταν ότι ο ασθενής έπασχε από καρκίνο.To πώς ο συγκεκριμένος άτυχος άνδρας μολύνθηκε με το σκουλήκι, παραμένει άγνωστο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανώς συνέβη όταν έφαγε μολυσμένο κρέας ή ήπιε μολυσμένο νερό στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι το σκουλήκι ταξίδεψε από το στομάχι έως το κεφάλι του.
Η γενετική ανάλυση -μετά από βιοψία- από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη Χέιλι Μπένετ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό βιολογίας και γενετικής «Genome Biology», έδειξε ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο είδος σκουληκιού - ταινίας, το Spirometra erinaceieuropaei, που ενδημεί στην ανατολική Ασία. Το παράσιτο ξεκινά τη ζωή του στο νερό μολύνοντας αρχικά υδρόβιους οργανισμούς, τους οποίους μετά τρώνε τα ερπετά και τα αμφίβια, όπως οι βάτραχοι και τα φίδια. Τελικά η ταινία καταλήγει στο στομάχι μεγαλύτερων σαρκοβόρων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, όπου μπορεί να φθάσει ακόμη και το ενάμισι μέτρο σε μήκος (τυλιγμένο σαν ταινία).
Μόνο 300 ανθρώπινες μολύνσεις έχουν αναφερθεί από το 1953 και από αυτές μόνο δύο στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, το σκουλήκι είχε βρεθεί συνήθως κάτω από το ανθρώπινο δέρμα, στους πνεύμονες ή σε όγκους στο στήθος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.