- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
H Google κλείνει 25 χρόνια και το γιορτάζει με ένα ξεχωριστό Doodle
Πώς γεννήθηκε ο κολοσσός
Google's 25th birthday: Το γιορτινό Doodle και η ιστορία της μηχανής αναζήτησης
Google's 25th birthday και η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης γιορτάζει σήμερα (27.9) με ένα ξεχωριστό Doodle.
«Ευχαριστούμε που αναζητάτε μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια!, γράφει η Google.
Πώς γεννήθηκε η Google
Η Google LLC (παλιότερα Google Inc.) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Το 2006, η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.
H ιστορία της μηχανής αναζήτησης
Η Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν. Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.
Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.
Οι 10 "εντολές" της Google
Ο Πέϊτζ, ο Μπριν κατ'επέκταση όλη η εταιρεία, βασίστηκαν σε 10 θέσεις που προσπαθούν να τηρούν:
- Αφοσίωση στον χρήστη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.
- Είναι καλύτερο να κάνεις ένα πράγμα πραγματικά πολύ καλά.
- Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό.
- Η δημοκρατία στο διαδίκτυο λειτουργεί.
- Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο σας, για να πάρετε μια απάντηση.
- Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε κακό.
- Πάντα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω.
- Η ανάγκη για πληροφορίες ξεπερνάει όλα τα σύνορα.
- Μπορείτε να είστε σοβαροί και χωρίς κοστούμι.
- Το τέλειο από μόνο του δεν είναι αρκετά καλό.
Στα μέσα του 1999, η εταιρεία επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως. Τον Μάρτιο του 1999, η εταιρεία μετέφερε τα γραφεία της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το επόμενο έτος, η Google άρχισε να πουλά διαφημίσεις που σχετίζονται με λέξεις-κλειδιά αναζήτησης ενάντια στην αρχική αντίθεση του Πέιτζ και του Μπριν απέναντι σε μια μηχανή αναζήτησης που χρηματοδοτείται από διαφημίσεις. Για να μην επηρεαστεί σημαντικά ο σχεδιασμός της σελίδας, οι διαφημίσεις βασίζονταν αποκλειστικά σε κείμενο. Τον Ιούνιο του 2000, ανακοινώθηκε ότι η Google θα γινόταν ο προεπιλεγμένος πάροχος μηχανών αναζήτησης για το Yahoo!, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας το Inktomi.
Το 2003, αφού εξαπλώθηκε σε δύο άλλες τοποθεσίες, η εταιρεία μίσθωσε ένα συγκρότημα γραφείων από τη Silicon Graphics, στο 1600 Amphitheatre Parkway στο Μάουνταιν Βιου της Καλιφόρνια. Το σύμπλεγμα έγινε γνωστό ως Γκούγκλπλεξ. Αποτελούσε λογοπαίγνιο του αριθμού googolplex(10^googol=10^10^100) και, επίσης, ήταν συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα). Το 2006, η Google αγόρασε το ακίνητο από την SGI για 319 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνθήκες εργασίας σε αυτό το κτήριο χαρακτηρίστηκαν από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google είχε προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για τη φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.
Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρεία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp. Το 2010, η Google έγινε η πρώτη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, την οποία χρησιμοποιούσε το 80% των Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου έναντι μόνο το 35% των Κινέζων, οι οποίοι προτιμήστε το κινέζικο εργαλείο Baidu. Στην Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς της ήταν 93%.
Στις 12 Αυγούστου 2011, ο ιστότοπος ανακοίνωσε μια ενημέρωση του αλγορίθμου του που ονομάζεται "Panda" σε όλες τις εκδόσεις του ιστότοπου (εκτός από τις κινεζικές, τις ιαπωνικές και τις κορεατικές) προκειμένου που χρησιμοποιούν spam τεχνικές για την προώθησή τους στην Google. Εκτός από το Motorola Mobility, η Google αγόρασε περίπου 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την IBM το 201153 για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από την Apple και τη Microsoft κατά του Android. Το 2012, η Google ευρετηρίασε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια έγγραφα και απαντούσε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα αναζήτησης καθημερινά