Τεχνολογια - Επιστημη

H Amazon μπαίνει γερά στην κούρσα για την ηγεμονία της τεχνητής νοημοσύνης με επένδυση δισεκατομμυρίων

Ο τεχνολογικός κολοσσός εξαγοράζει την Anthropic και ανταγωνίζεται το ChatGPT

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tεχνητή νοημοσύνη: Η Amazon επενδύει 4 δισ. δολάρια στην Anthropic - Προσθέτει σημαντικό εταίρο στην προσπάθειά της να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.
Η Amazon επενδύει στην αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic © Unsplash+

Tεχνητή νοημοσύνη: Η Amazon επενδύει 4 δισ. δολάρια στην Anthropic - Προσθέτει σημαντικό εταίρο στην προσπάθειά της να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

Η Amazon ανακοίνωσε σήμερα επένδυση έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, η οποία αναπτύσσει έναν ανταγωνιστή του ChatGPT, σηματοδοτώντας ένα νέο σταθμό στην παγκόσμια κούρσα της ηγεμονίας των εκκολαπτόμενων αυτών τεχνολογιών.

Με τη σύμπραξη αυτή, η γιγάντια εταιρεία του διαδικτυακού εμπορίου και του «cloud», δηλαδή της φιλοξενίας προσβάσιμων εξ αποστάσεως δεδομένων, παίρνει μειοψηφική συμμετοχή στην Anthropic.

Η πολύφερνη start-up έχει τελειοποιήσει το Claude, ένα chatbot (ή αλλιώς διαλογικό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης), ανταγωνιστικό του ChatGPT, του δημοφιλούς εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης της καλιφορνέζικης εταιρείας OpenAI.

Όπως αυτή η τελευταία, η Anthropic εντάσσεται στις εταιρείες αιχμής για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας γενιάς, δίπλα στους επίσης γίγαντες της τεχνολογίας Google και Microsoft.

Η λεγόμενη «γενετική» τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει τη δημιουργία πρωτότυπων περιεχομένων βασιζόμενη σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Προτείνει μια διεπαφή με τον χρήστη, ο οποίος θέτει ερωτήσεις ή διατυπώνει αιτήματα για να λάβει κείμενο, μουσική, εικόνα ή κώδικα.

H τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει την όρεξη των γιγάντων του ίντερνετ

Με τη συμφωνία αυτή, η Amazon θέλει να εισέλθει δυναμικότερα σε έναν τομέα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και έχει ανοίξει την όρεξη των γιγάντων του ίντερνετ, αλλά και των επενδυτών.

Η ίδια η Amazon ισχυρίστηκε ότι η επένδυση θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των εμπειριών των πελατών της.

«Αν εμβαθύνετε στον κόσμο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αυτή είναι η αρχή της κούρσας», δήλωσε στο BBC News ο Τζιμ Χέαρ, της ερευνητικής εταιρείας Gartner.

AI: Does artificial intelligence threaten our human identity? | DW Documentary

Ενώ η Microsoft είχε αρχικά καρπωθεί το μεγαλύτερο όφελος από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της συνεργασίας της με το OpenAI, είπε ότι περισσότεροι εισέρχονται πλέον στον χώρο.

«Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τους άλλους παρόχους cloud να επενδύουν περισσότερο στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, να βγάζουν τις δικές τους ανακοινώσεις, τα δικά τους προϊόντα και νομίζω ότι ο χώρος αρχίζει να εξισορροπείται. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ένα αποκλειστικό προνομιακό πεδίο των Microsoft - OpenAI πλέον», κατέληξε ο αναλυτής.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.