- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Προσγειώθηκε η κάψουλα με το μεγαλύτερο δείγμα από αστεροειδή που έχει φτάσει ποτέ στη Γη
Δύσκολη η αποστολή του ανοίγματος
NASA - Osiris Rex: Στη Γη η κάψουλα με δείγματα από αστεροειδή - Το έργο της ανάλυσης και το υλικό
Στη Γη προσγειώθηκε η κάψουλα από το σκάφος «Osiris Rex» της ΝΑSΑ, που περιέχει σημαντικό δείγμα αστεροειδούς. Το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex απελευθέρωσε την κάψουλα με το δείγμα από απόσταση 100.000 χιλιομέτρων και αυτό με αλεξίπτωτο προσγειώθηκε στην έρημο της Γιούτα τέσσερις ώρες αργότερα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κάψουλα περιέχει υλικά από τον πλούσιο σε άνθρακα αστεροειδή, γνωστό ως Bennu, αλλά δεν θα γνωρίζουν με βεβαιότητα μέχρι να ανοίξουν το δοχείο. Οι πέτρες και η σκόνη που παραδόθηκαν σήμερα Κυριακή (24.9) αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή τέτοιου δείγματος από το διάστημα. Τα δείγματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν η Γη και η ζωή. Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι το δοχείο περιέχει περίπου 250 γραμμάρια υλικού από τον Bennu.
Σύνθετη η αποστολή για την ανάλυση των δειγμάτων
Έχει οργανωθεί μια μεγάλη σύνθετη αποστολή ανάκτησης της κάψουλας στην οποία περιέχονται τα δείγματα του αστεροειδή. Η ανάκτηση πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να παραμείνει η κάψουλα σφραγισμένη και να μη διαρρεύσει μέρος του υλικού του διαστημικού βράχου, αλλά και να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής άλλης πιθανώς επικίνδυνης ύλης (π.χ. κάποιων ιών) μέχρι η κάψουλα να μεταφερθεί με ελικόπτερο στα εργαστήρια της NASA όπου θα γίνει η ανάλυση του υλικού.
Ο Bennu έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του- κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η NASA σχεδιάζει μια δημόσια παρουσίαση στις 11 Οκτώβριου. Η επιτυχία της αποστολής, μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της NASA και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, θα σηματοδοτήσει το τρίτο δείγμα αστεροειδούς και μακράν το μεγαλύτερο που έχει επιστρέψει ποτέ στη Γη για ανάλυση, μετά από δύο παρόμοιες αποστολές της διαστημικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας.
Όπως σημειώνει το CNN, οι επιστήμονες θα αναλύσουν το υλικό για τα επόμενα δύο χρόνια σε ένα ειδικό καθαρό δωμάτιο μέσα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον. Το δείγμα θα σταλεί σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης. Περίπου το 70% του δείγματος θα παραμείνει «παρθένο», ώστε οι επόμενες γενιές με καλύτερη τεχνολογία να μπορούν να μάθουν ακόμη περισσότερα από ό,τι είναι τώρα δυνατό.
Με πληροφορίες από Reuters, CNN, ΣΚΑΪ