Βραβεία για αράχνες που «αναστένονται» και τουαλέτες με... μάτια
Tις πιο ευφάνταστες και περίεργες επιστημονικές ανακαλύψεις τιμούν τα Ιg Nobel
Τα βραβεία εστιάζουν σε μια πλευρά της έρευνας που δεν έχουμε συνηθίσει - Στόχος είναι να «κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελά κι έπειτα να σκέφτεται»
Tα βραβεία Ιg Nobel τιμούν τις πιο ευρηματικές και αλλόκοτες επιστημονικές ανακαλύψεις, φέτος την τιμητική τους είχαν ακόμη και... νεκρές αράχνες που πιάνουν αντικείμενα.
Τα 32α βραβεία Ig Nobel
Ειδικότερα, τα βραβεία Ig Nobel εστιάζουν σε μια πλευρά της έρευνας που δεν έχουμε συνηθίσει και στόχο έχουν να «κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελά κι έπειτα να σκέφτεται», όπως μεταδίδει ο Guardian, και υπό αυτήν την έννοια διαφέρουν κατά πολύ με τον θεσμό των Νόμπελ, των οποίων οι ανακοινώσεις ξεκινούν από τον επόμενο μήνα.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομική τους επιβράβευση σε σχέση με τα Νόμπελ δεν έχουν την ίδια αξία. Ενδεικτικό είναι πως οι φετινοί νικητές θα λάβουν από ένα χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων… από τη Ζιμπάμπουε.
Στην online τελετή απονεμήθηκαν σε ερευνητές από όλο τον κόσμο δέκα βραβεία σε μορφή αρχείου pdf που μπορεί να εκτυπωθεί και να συναρμολογηθεί σε τρισδιάστατο βραβείο.
«Αναγέννηση» νεκρών αραχνών
Αναλυτικά, το βραβείο μηχανολόγων μηχανικών κέρδισε η ομάδα νεαρών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ για την «αναγέννηση» νεκρών αραχνών με στόχο να πιάνουν εργαλεία. Μέσω της μεθόδου αυτής η ομάδα ουσιαστικά δημιούργησε μια λαβή με βάση την αράχνη που θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να πιάσει αντικείμενα με ακανόνιστα σχήματα.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Τε Φάγιε Γιαπ, που συμμετείχε στην ομάδα: «Ενώ στήναμε το εργαστήρι μας, προσέξαμε μια νεκρή, κουλουριασμένη αράχνη στην άκρη ενός διαδρόμου. Η ιδέα μας ήρθε ακριβώς την στιγμή που διαπιστώσαμε πως οι αράχνες διαθέτουν καμπτήρες μυς μόνο για να μαζεύουν προς τα μέσα τα πόδια τους και βασίζονται στην υδραυλική πίεση για να τεντώνουν τα πόδια τους προς τα έξω».
Έξυπνη τουαλέτα με... μάτια
Επιπρόσθετα, το βραβείο για τη δημόσια υγεία δόθηκε στους ερευνητές που ανέπτυξαν μια έξυπνη τουαλέτα που με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών παρακολουθεί τα ανθρώπινα περιττώματα για τυχόν ενδείξεις ασθενειών και περιλαμβάνει έναν αισθητήρα πρωκτικού αποτυπώματος για την ταυτοποίηση του χρήστη.
🎉🚽 Honored to win the #IgNobelPrize2023 in Public Health for our smart healthcare toilet! Gratitude to mentors & visionaries like Prof. Gambhir. Here's to finding profound solutions in unlikely spots, with a sprinkle of laughter. #HealthcareInnovation #UnexpectedResearch pic.twitter.com/2oKDWyaQvO
— Seung-min Park (@SeungminPark_) September 14, 2023
Μεταξύ των νικητών ήταν και ο Γιαν Ζαλασιέβιτζ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο οποίος κέρδισε το βραβείο χημείας και γεωλογίας επειδή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πολλοί επιστήμονες αρέσκονται να γλείφουν τα πετρώματα.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ενώ ο Ιταλός γεωλόγος του 18ου αιώνα Τζιοβάνι Αρντουίνο χρησιμοποιούσε τη γεύση για να βοηθήσει στην αναγνώριση πετρωμάτων και ορυκτών, οι σύγχρονοι γεωλόγοι πεδίου εφαρμόζουν συχνά τη γλώσσα τους πάνω τους για διαφορετικό λόγο.
«Το κάνουμε για να ενισχύσουμε την αίσθηση της όρασης, όχι της γεύσης, καθώς σε μια υγρή επιφάνεια τα ορυκτά σωματίδια εμφανίζονται καλύτερα απ′ ό,τι σε μία στεγνή», εξήγησε.
Ηλεκτρικά τσόπστικς και καλαμάκια
Ο Χομέι Μιγιασίτα από το Πανεπιστήμιο Μεϊτζί και ο Χιρόμι Νακαμούρα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο κέρδισαν το βραβείο διατροφής για την έρευνά τους στα ηλεκτρικά… τσόπστικς και καλαμάκια.
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως εκτός από τα βραβεία, η εκδήλωση του 2023 περιελάμβανε την πρεμιέρα επτά τραγουδιών με κεντρικό θέμα το νερό, καθώς και την εμφάνιση διακεκριμένων ερευνητών που εξηγούσαν τα θέματά τους μέσα σε μόλις 24 δευτερόλεπτα κι έπειτα με μόνο επτά λέξεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία αποκαλύπτει σχέδιο για την περικοπή περίπου του 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της
Τον μήνυσε για παραβιάσεις κατά την αγορά μετοχών της πρώην Twitter Inc
Στο στόχαστρο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Έχει τις περισσότερες λήψεις στο App Store της Apple στις ΗΠΑ - Πώς λειτουργεί
Στόχος οι 30 εμφυτεύσεις σε ανθρώπους μέσα στο 2025
Νέα καθυστέρηση στην απόπειρα να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ
Παρατηρήθηκαν «ανωμαλίες» στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.