- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ελληνικές διακρίσεις στη 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής
Ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία για τους μαθητές της χώρας μας
16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής. Ελληνικές διακρίσεις: Ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία - Συμμετείχαν 236 μαθητές από 52 χώρες.
Με μια μικρή καθυστέρηση λόγω απαραίτητων ελέγχων και αναβαθμολόγησης ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της 16ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 20/08/2023 στην πόλη Χορτσόφ της Πολωνίας.
Στη φετινή διοργάνωση, δύο Έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο έχοντας διακριθεί.
Ο μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου Δράμας απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Ορέστης Ζηκούλης από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας.
Στην πενταμελή ομάδα συμμετείχαν ακόμη οι Τσουμπός Γιώργος από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου και Τέγος Λάμπρος από το Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη των Αθηνών.
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, ο Ολυμπιονίκης του 2010 και 2011, Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt) και ο Ολυμπιονίκης του 2010, Ορφέας Βουτυράς (Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Η/Υ και διδάκτορας του ΕΜΠ).
16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής: Ρεκόρ συμμετοχών
Στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 52 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, με 236 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.
Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε από το νέο ρεκόρ των 52 συμμετοχών (εκ των οποίων 5 ήταν χώρες που λάβαν μέρος για πρώτη φορά), γεγονός που σηματοδοτεί την διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής, παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη, και ότι ο πρώτος χρυσός μαθητής – από η Σλοβενία – επέλυσε το 82% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν ιδιαίτερης δυσκολίας.
Να τονίσουμε ότι το Ίδρυμα John S. Fafalios αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεχή υποστήριξή του τα τρία τελευταία χρόνια.
Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα έξοδα σίτισης στο Βόλο (στα τέλη Ιουλίου 2023) της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, από ειδικό λογαριασμό που είχε κρατηθεί στην μνήμη του εμπνευστή και εκ των συντελεστών της δημιουργίας της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας - Αστροφυσικής, αείμνηστου καθηγητή ΑΠΘ, Ιωάννη Σειραδάκη.
Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.