- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αυστραλία: Αφαίρεσαν ζωντανό σκουλήκι μήκους οκτώ εκατοστών από τον εγκέφαλο ασθενούς
Μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά - Πώς εντοπίστηκε από τους γιατρούς
Αυστραλία: Βρέθηκε ζωντανό παρασιτικό σκουλήκι μήκους οκτώ εκατοστών στον εγκέφαλο ασθενούς - Τι σημαίνει το εύρημα για τις αναδυόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως.
Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην πτέρυγα για τον γιατρό μολυσματικών νοσημάτων του νοσοκομείου της Καμπέρα, Δρ Sanjaya Senanayake, μέχρι που ένας συνάδελφος νευροχειρουργός του τηλεφώνησε και του είπε: «Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας –είναι ζωντανό και στριφογυρίζει».
Η νευροχειρουργός Hari Priya Bandi, είχε βγάλει ένα παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από τον ασθενή της, με αποτέλεσμα να καλέσει τον Senanayake και άλλους συναδέλφους του νοσοκομείου για συμβουλές σχετικά με το τι να κάνει στη συνέχεια.
Η ασθενής, μια 64χρονη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό της νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021, μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, ακολουθούμενη από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.
Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιελάμβαναν επίσης λήθη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την παραπομπή της στο νοσοκομείο της Καμπέρα.
Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.
«Αλλά ο νευροχειρουργός σίγουρα δεν πήγε εκεί σκεπτόμενος ότι θα έβρισκε ένα σκουλήκι που στριφογυρίζει», είπε ο Senanayake. «Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που γίνεται μια φορά στην καριέρα του οποιουδήποτε. Κανείς δεν περίμενε να το βρει αυτό».
Πρώτη παγκοσμίως περίπτωση εντοπισμού του Ophidascaris robertsi σε ανθρώπους
Η εκπληκτική ανακάλυψη ώθησε μια ομάδα στο νοσοκομείο να συγκεντρωθεί γρήγορα για να αποκαλύψει τι είδους σκουλήκι ήταν και, το πιο σημαντικό, να αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία μπορεί να χρειαστεί η ασθενής.
«Αναζητήσαμε όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική εισβολή και ασθένειες», είπε ο Senanayake. Η αναζήτησή τους απέβη άκαρπη και ζήτησαν βοήθεια από εξωτερικούς ειδικούς.
«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμα ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO που είναι πολύ έμπειρος με τα παράσιτα. Απλώς το κοίταξε και είπε, “Θεέ μου, αυτός είναι ο Ophidascaris robertsi”».
Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως σε πύθωνες. Η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη παγκοσμίως περίπτωση εντοπισμού του παρασίτου σε ανθρώπους.
Η ασθενής διαμένει κοντά παραλήμνια περιοχή που κατοικείται από πύθωνες. Παρά την απουσία άμεσης επαφής με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα για να τα χρησιμοποιήσει στη μαγειρική.
Οι γιατροί και οι επιστήμονες που εμπλέκονται στην περίπτωσή της, υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να έχει ρίξει το παράσιτο μέσω των κοπράνων του στο γρασίδι. Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από το άγγιγμα του χόρτου ή ενώ έτρωγε τα χόρτα.
Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται τακτικά, δήλωσε ο Senanayake, και οι ερευνητές διερευνούν αν μια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση που την έκανε να είναι ανοσοκατασταλμένη θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην επικράτηση των προνυμφών. Το περιστατικό έχει καταγραφεί στην έκδοση Σεπτεμβρίου του περιοδικού Emerging Infectious Diseases.
Τα τρία τέταρτα των νέων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους προέρχονται από ζώα.
Ο Senanayake δήλωσε ότι το πρώτο παγκοσμίως κρούσμα υπογράμμισε τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στον άνθρωπο, ιδίως καθώς άνθρωποι και ζώα αρχίζουν να ζουν πιο στενά μαζί και τα ενδιαιτήματα επικαλύπτονται περισσότερο.
«Από τις αναδυόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, περίπου το 75% είναι ζωονοσογόνοι, που σημαίνει ότι υπήρξε μετάδοση από τον κόσμο των ζώων στον κόσμο των ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει τους κορονωϊούς».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.