Τεχνολογια - Επιστημη

Το Philae γράφει ιστορία στο Διάστημα (video)

Με επιτυχία η προσεδάφιση στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov- Gerasimenko

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81060-163613.jpg

Με απόλυτη επιτυχία η διαστημοσυσκευή Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P Tchourioumov-Guerassimenko. Η προσεδάφιση έγινε στις 18:07 ώρα Ελλάδας, σχεδόν επτά ώρες μετά τον διαχωρισμό του Philae από το μητρικό διαστημόπλοιο Rosseta. Στην αίθουσα ελέγχου στο Ντάρμασταντ της Γερμανίας οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα. «Πετύχαμε ένα τεράστιο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Ζαν Ζακ Ντορντέν. Λίγα λεπτά μετά την επιβεβαίωση της προσεδάφισης ο επικεφαλής της αποστολής, Στεφάν Ουλαμέκ είπε: «Το Philae μάς μιλάει… είμαστε στον κομήτη». Οι επιστήμονες με τη βοήθεια του Philae θα φωτογραφίσουν τον κομήτη και θα αναλύσουν τη χημική του σύνθεση.

 

To Rosetta - το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που ύστερα από μια Οδύσσεια 10 ετών προσέγγισε κομήτη στην τροχιά του του γύρω από τον Ηλιο - έστειλε, όπως επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας), τη διαστημοσυσκευή Philae για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του 67P Tchourioumov-Guerassimenko σε απόσταση μεγαλύτερη του μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τον Ήλιο. Το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον προσεχή Αύγουστο. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.