Τεχνολογια - Επιστημη

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες απέναντι στην Α.Ι. - Τι λένε για το ChatGPT

Το χρησιμοποιούν, αλλά δηλώνουν επιφυλάξεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έρευνα της Focus Bari αναδεικνύει τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο ChatGPT

Η στάση των Ελλήνων απέναντι στο ChatGPT, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, παρουσιάζεται σε νέα έρευνα της Focus Bari που διεξήχθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πώς θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, με τους άνδρες και την Gen Z να έχουν πιο θετική στάσης.

Παράλληλα, τρεις στους πέντε Έλληνες κρατούν μια στάση επιφυλακτική απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.

Άλλα ευρήματα της έρευνας για τους Έλληνες και το ChatGPT

  • Σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν ή γνωρίζουν το ChatGPT από φίλους και γνωστούς, με την Gen Z να ηγείται στη χρήση του.
  • Οι χρήστες, οι οποίοι κυρίως χρησιμοποιούν τη δωρεάν έκδοση, το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά κυρίως για θέματα δουλειάς, σπουδών ή για άλλα ενδιαφέροντα.
  • Η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από το chat GPT καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση και πως τους γλυτώνει κόπο και χρόνο.
  • Ωστόσο, υποστηρίζουν πως πρέπει κανείς να ξέρει να το χειρίζεται σωστά και να θέτει τις σωστές ερωτήσεις για να έχει maximum όφελος και οι απαντήσεις να είναι σωστές και εμπεριστατωμένες
  • Υπάρχουν όμως και πολλοί που αμφισβητούν την αξιοπιστία του και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύοντα
  • Η επιφυλακτικότητα συνδέεται άμεσα και με την ανησυχία ότι το chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.

Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση της έρευνας.