Τεχνολογια - Επιστημη

«Ορφανά» τα μισά άστρα του διαστήματος

Εκεί οφείλεται η έντονη φωτεινότητα στον διαγαλαξιακό χώρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80786-163148.jpg

Κάποιοι ερευνητές από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Μάικλ Ζέμκοφ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας την Καλιφόρνια (Caltech), έκαναν μια δημοσίευση στο περιοδικό Science σχετικά με την ανακάλυψη ενός περίεργου φαινομένου στο σύμπαν, το οποίο φαίνεται πως έχει μια εξίσου περίεργη αιτία.

Για πρώτη φορά παρατήρησαν και κατέγραψαν στο σύμπαν ένα άγνωστο έως τώρα περίσσευμα φωτεινής ακτινοβολίας, η οποία όπως υπολογίζουν φαίνεται να προέρχεται από έναν τεράστιο αριθμό άστρων που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στους γαλαξίες.

«Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν εκεί έξω, στο μέσον του κρύου σκοτεινού διαστήματος, οι οποίοι δεν έχουν τον δικό τους γαλαξία», δήλωσε ο αστροφυσικός Χάρβεϊ Μόσλεϊ της NASA.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου τα μισά άστρα του σύμπαντος έμειναν «ορφανά» μετά τις συγκρούσεις κάποιων γαλαξιών και χαμένα στο σκοτεινό διάστημα ανάμεσα στους γαλαξίες. Σε αυτά οφείλεται αυτή η υπέρυθρη ακτινοβολία.

«Ο νυχτερινός ουρανός σε έναν πλανήτη γύρω από ένα τέτοιο άστρο θα ήταν τελείως βαρετός και κατασκότεινος για τα ανθρώπινα μάτια, χωρίς άλλα άστρα, χωρίς κανένα κοντινό γαλαξία», πρόσθεσε ο κ. Ζέμκοφ.

Η ανακάλυψη έγινε μετά από μελέτη των στοιχείων που προέκυψαν από το «πείραμα κοσμικού υπερύθρου υποβάθρου» (Cosmic Infrared Background Experiment - CIBER), το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ 2010 - 2012 με τη βοήθεια ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε πάνω από την ατμόσφαιρα και συνέλεξε με δύο κάμερες όσο περισσότερο υπέρυθρο κοσμικό φως μπορούσε.

«Τα άστρα αυτά παράγουν τόσο φως υποβάθρου, όσο όλοι μαζί οι γαλαξίες. Όμως το καθένα από αυτά είναι από μόνο του πολύ αχνό για να γίνει αντιληπτό στον αχανή διαγαλαξιακό χώρο. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα είναι πιο μικρά, πιο κρύα και πιο αχνά από τον Ήλιο μας» δήλωσε o καθηγητής αστροφυσικής Τζέιμι Μπλοκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.