Τεχνολογια - Επιστημη

Η «ρόδα των Φλίνστοουνς» και άλλοι περίεργοι βράχοι που έχουν βρεθεί στον Άρη

Μοναδικές εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «ρόδα των Φλίνστοουνς» και άλλοι περίεργοι βράχοι που έχουν βρεθεί στον Άρη

Η σημερινή φωτογραφία από τον βράχο ντόνατ (ή ρόδας των Φλίνστοουνς) μάς θυμίζει και άλλα περίεργα ευρήματα στον Άρη

Έναν βράχο με αρκετά παράξενο σχήμα εντόπισε το ρόβερ Perseverance της NASA πάνω στην επιφάνεια του Άρη.

Πρόκειται για μια μεγάλη, σκούρα πέτρα, η οποία έχει μια τρύπα στο κέντρο της, ενώ τριγύρω της υπάρχουν και άλλες τέτοιου είδους πέτρες.

Η επιστημονική κοινότητα και ο διεθνής Τύπος απεφάνθησαν ότι ο βράχος αυτός έχει σχήμα ντόνατ. Εμείς εδώ, όμως, πιστεύουμε ότι μοιάζει σαν το όχημα των Φλίνστοουνς να έχασε μια από τις ρόδες της!

«Το Nasa Perseverance τράβηξε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας την SuperCam Remote Micro-Imager στις 23 Ιουνίου 2023 ενός βράχου σε σχήμα ντόνατ στο βάθος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος μετεωρίτης μαζί με μικρότερα κομμάτια», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα το ινστιτούτο SETI με έδρα την Καλιφόρνια.

Θεωρείται ότι κατά πάσα πιθανότητα οι πέτρες αυτές προέρχονται από μετεωρίτη που έπεσε στον Κόκκινο Πλανήτη. Τέτοιοι παράξενοι βράχοι και σχηματισμοί έχουν επίσης βρεθεί στο παρελθόν στον Άρη από τα σημερινά και προηγούμενα ρόβερ.

Άλλα παράξενα ευρήματα στον Άρη

Νωρίτερα φέτος, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια παράξενη δομή στον Άρη που έμοιαζε με πρόσωπο αρκούδας. Ο βραχώδης σχηματισμός αποτελούνταν από δύο κρατήρες που φαινόταν να αποτελούν τα μάτια της «αρκούδας» και έναν λόφο που είχε καταρρεύσει σε σχήμα V για το ρύγχος της.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το κυκλικό μοτίβο θραύσης οφείλεται πιθανότατα στην καθίζηση μιας απόθεσης πάνω από έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης, ενώ η δομή που μοιάζει με μύτη αρκούδας είναι πιθανότατα μια ηφαιστειακή ή λασπολογική εκβολή.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, η NASA αποκάλυψε την εύρεση από το ρόβερ Curiosity ενός παράξενου γυαλιστερού μεταλλικού βράχου στον Κόκκινο Πλανήτη, ο οποίος φαινόταν να είναι ένας μετεωρίτης σιδήρου-νικελίου.

Ο βράχος με την ονομασία «Κακάο» βρέθηκε σε μια περιοχή κοντά στο όρος Σαρπ του Άρη, το οποίο που πιθανότατα είχε έναν μεγάλο κρατήρα πριν πολλά, πολλά χρόνια.

Πριν από αυτά τα ευρήματα, το Curiosity εντόπισε επίσης έναν παράξενο βραχώδη σχηματισμό που έμοιαζε με «εξωγήινη πόρτα», η οποία πιθανότατα σχηματίστηκε στον Άρη λόγω σεισμικών δραστηριοτήτων.

Και ένας γεωλογικός σχηματισμός που εντοπίστηκε πέρυσι ξεγέλασε επίσης τα μάτια αρκετών ανθρώπων στο διαδίκτυο, καθώς φαινόταν σαν έναν άνθρωπο που αράζει στον Άρη.

Το Curiosity είχε επίσης προηγουμένως βρει το «Egg Rock» το 2016, και είχε πέσει πάνω σε έναν μετεωρίτη μήκους 7 μέτρων το 2014, τον οποίο η ομάδα του ρόβερ ονόμασε «Λίβανο».

Το ρόβερ Opportunity, το οποίο ήταν ενεργό στον Άρη από το 2004 έως το 2018, είχε επίσης κάνει το μερίδιό του σε ανακαλύψεις μοναδικών πετρωμάτων στον Κόκκινο Πλανήτη, ανακαλύπτοντας τον περίφημο βράχο Heat Shield Rock - έναν μετεωρίτη που ήταν ο πρώτος που βρέθηκε ποτέ σε άλλο πλανήτη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.