- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Fomo vs Fogo: Τι σημαίνουν τα δύο ακρώνυμα και πώς μας επηρεάζουν
Δύο αντίθετες συναισθηματικές εμπειρίες με έντονο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία
Fomo και Fogo: Η σημασία, η διαφορά και οι επιπτώσεις των δύο ακρωνυμίων στην ψυχική μας υγεία.
Τα ακρωνύμια έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και φέρνουν καθημερινά σύγχυση σε όλους πέραν από τη Gen Z, που τα δημιούργησε άρα κατανοεί και την σημασία τους, σπέρνοντας με βεβαιότητα ερωτηματικά στις πιο μεγάλες ηλιακά γενιές. Δεν πρόκειται για αργκό, απλώς για συντομογραφίες καταστάσεων και συναισθημάτων, που στην τεχνολογική εποχή που ζούμε περιγράφουν ίσως ακόμα και με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματικότητα μας. Γιατί όπως είναι ευρέως γνωστό η γλώσσα προσαρμόζεται στους εκάστοτε καιρούς, έτσι και τι πιο ακριβές από το Fomo και το Fogo για να περιγράψει τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που μας προκαλούν οι αλλεπάλληλες αναρτήσεις των πάντων στα σόσιαλ;
Οι όροι Fomo και Fogo - Η σημασία τους - Η σύνδεση με τα social media
Για να γίνουμε και πιο κατανοητοί στους μη γνώστες, το FOMO (Fear Of Missing Out), o φόβος του να χάσεις κάτι, και το FOGO (Fear Of Going Out), ο φόβος να βγεις έξω, είναι δύο αντίθετες συναισθηματικές εμπειρίες που έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες στη σύγχρονη κοινωνία και μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, τις κοινωνικές μας σχέσεις και τη συνολική μας ευημερία.
Το FOMO, όπως υποδηλώνει το όνομα, αναφέρεται στο φόβο ότι χάνουμε κάτι συναρπαστικό ή ενδιαφέρον. Είναι ένα αίσθημα άγχους που προκύπτει όταν πιστεύουμε ότι οι άλλοι διασκεδάζουν, βιώνουν νέα πράγματα ή επιτυγχάνουν, ενώ εμείς όχι. Το FOMO μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομαδικές συζητήσεις ή προσκλήσεις σε εκδηλώσεις. Όταν βιώνουμε FOMO, μπορεί να νιώθουμε την ανάγκη να ελέγχουμε συνεχώς το τηλέφωνό μας, να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους ή ακόμη και να παίρνουμε παρορμητικές αποφάσεις για να συμμετάσχουμε στην εκάστωτε μορφή διασκέδασης.
Από την άλλη πλευρά, το FOGO αναφέρεται στον φόβο να βγούμε έξω και να συμμετάσχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα αίσθημα άγχους που προκύπτει όταν προβλέπουμε κοινωνικές καταστάσεις τις οποίες αντιλαμβανόμαστε ως δυσάρεστες, αγχωτικές ή συντριπτικές. Το FOGO μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κοινωνικό άγχος, ο φόβος της κρίσης ή προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες. Όταν βιώνουμε το FOGO, μπορεί να αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, να βρίσκουμε δικαιολογίες για να μείνουμε στο σπίτι ή να εμφανίζουμε ακόμα και σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση ή τρέμουλο.
Και οι δύο συναισθηματικές εμπειρίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία και ευεξία. Το FOMO μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας, μοναξιάς και αποσύνδεσης από τους άλλους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παρορμητική λήψη αποφάσεων, όπως υπερκατανάλωση χρημάτων, υπερκατανάλωση τροφής ή κατάχρηση ουσιών. Το FOGO από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και κατάθλιψης, καθώς και σε χαμένες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, νέες εμπειρίες και ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις.
Για να τα διαχειριστούμε όμως είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης για όσα έχουμε και να επικεντρωθούμε στους δικούς μας στόχους και αξίες αντί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε την έκθεσή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έχουμε επίγνωση του αντίκτυπου που έχει στην ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, μπορούμε να ασκούμε αυτοφροντίδα και να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά και ικανοποίηση. Από την άλλη είναι σημαντικό επίσης να εντοπίσουμε τα βαθύτερα αίτια του άγχους μας και να αναζητήσουμε υποστήριξη από άλλους, καθώς και να εξασκηθούμε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, για να μειώσουμε τα σωματικά συμπτώματα του άγχους. Τέλος, εκθέτοντας σταδιακά τον εαυτό μας σε κοινωνικές καταστάσεις που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα, ξεκινώντας με μικρότερα και λιγότερο συγκλονιστικά γεγονότα.