- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η φωτορύπανση είναι εδώ πιο πολύ από ποτέ - Σε 20 χρόνια δεν θα είναι ορατά τα αστέρια στον ουρανό
Οι αστρονόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Αστρονομία: Σε 20 χρόνια δεν θα είναι ορατά τα αστέρια στον ουρανό - Οι αστρονόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Η χρήση LED και άλλων μορφών φωτισμού αυξάνεται δραματικά, καταλήγοντας να επηρεάζει αρνητικά τον νυχτερινό ουρανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το 2016, οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ο Γαλαξίας δεν ήταν πλέον ορατός για το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, και από τότε η φωτορύπανση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Υπολογίζεται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, οι περισσότεροι μεγάλοι αστερισμοί θα γίνουν ανεξιχνίαστοι σε 20 χρόνια.
«Ο νυχτερινός ουρανός είναι μέρος του περιβάλλοντός μας και θα ήταν μεγάλη στέρηση αν η επόμενη γενιά δεν θα μπορούσε να τον δει ποτέ, όπως θα ήταν αν δεν έβλεπε ποτέ μια φωλιά πουλιών», είπε ο αστρονόμος Μάρτιν Ρις.
Ο Ρις είναι ιδρυτής της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τους σκοτεινούς ουρανούς, η οποία πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση με την οποία ζητούσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης.
Σύμφωνα με έρευνα του φυσικού Christopher Kyba από το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών, αποκαλύπτεται ότι η φωτορύπανση επηρεάζει δραματικά τον νυχτερινό ουρανό, αυξάνοντας τη φωτεινότητά του κατά περίπου 10% ετησίως. Αυτή η αύξηση απειλεί να εξαφανίσει την ορατότητα όλων των αστερισμών, εκτός από τους πιο λαμπρούς. Ο Kyba δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Observer ότι η θέα ενός νυχτερινού ουρανού με έναν λαμπερό Γαλαξία έχει μετατραπεί σε μια χαμένη παράδοση.
«Πριν από μερικές γενιές, οι άνθρωποι θα έρχονταν αντιμέτωποι τακτικά με αυτή τη λαμπερή θέαση του σύμπαντος – αλλά αυτό που ήταν παλαιότερα παγκόσμιο είναι τώρα εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, και μερικοί από τους πιο φτωχούς, το βιώνουν πια. Για όλους τους άλλους, λίγο πολύ έχει εξαφανιστεί».
Ωστόσο, η εισαγωγή μόνο ενός μικρού αριθμού αλλαγών στον φωτισμό θα μπορούσε να κάνει σημαντική βελτίωση, υποστήριξε ο Kyba.
«Αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι τα εξωτερικά φώτα θα είναι προσεκτικά θωρακισμένα, στραμμένα προς τα κάτω, θα έχουν τεθεί όρια στη φωτεινότητά τους και δεν θα είναι κυρίως μπλε-λευκά αλλά θα έχουν κόκκινα και πορτοκαλί στοιχεία», συνέχισε.
«Το πρόβλημα είναι ότι η φωτορύπανση εξακολουθεί να μην θεωρείται απειλή. Οι αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης είναι τόσο άγνωστες στον πληθυσμό όσο αυτές του καπνίσματος τη δεκαετία του ’80», έχει πει ο καθηγητής Oscar Corcho, του Universidad Politécnica de Madrid.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.