- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ
Εντοπίστηκε σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός - Περισσότερο από 10 φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα
Εντοπίστηκε σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός - Περισσότερο από 10 φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα
Ξεκίνησε ως ένα ασήμαντο τρεμόπαιγμα στον νυχτερινό ουρανό. Όμως οι προσεκτικότερες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι οι αστρονόμοι είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, ένα γεγονός που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα γιγάντιο νέφος αερίου που καταβρόχθισε μια τεράστια μαύρη τρύπα.
Η έκλαμψη, που εντοπίστηκε σε απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, είναι περισσότερο 10 φορές φωτεινότερη από κάθε γνωστό σουπερνόβα και έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής περισσότερο από τρία χρόνια, καθιστώντας την την πιο ενεργητική έκρηξη που έχει καταγραφεί.
«Έμεινε απαρατήρητη για έναν χρόνο, καθώς σταδιακά έγινε πιο φωτεινή», δήλωσε ο Δρ Philip Wiseman, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, επικεφαλής των παρατηρήσεων. Μόνο όταν οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν πόσο μακρινή ήταν, οι αστρονόμοι εκτίμησαν τη σχεδόν αδιανόητη κλίμακα του γεγονότος.
«Υπολογίσαμε ότι πρόκειται για μια πύρινη σφαίρα 100 φορές το μέγεθος του ηλιακού συστήματος με φωτεινότητα περίπου 2 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου» δήλωσε ο Wiseman. «Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το γεγονός έχει απελευθερώσει περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο ήλιος στη διάρκεια της ζωής του, που διαρκεί 10 δισεκατομμύρια χρόνια».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη, γνωστή ως AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα της βύθισης ενός τεράστιου νέφους αερίου, πιθανώς χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας, στο στόμιο μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Το νέφος αερίου μπορεί να προήλθε από το μεγάλο σκονισμένο «ντόνατ» που συνήθως περιβάλλει τις μαύρες τρύπες – αν και δεν είναι σαφές τι μπορεί να το έβγαλε από την τροχιά του και να το έριξε στην κοσμική καταβόθρα.
Ο AT2021lwx δεν είναι το λαμπρότερο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Μια πιο φωτεινή έκρηξη ακτίνων γάμμα, γνωστή ως GRB 221009A, εντοπίστηκε πέρυσι, αλλά το γεγονός αυτό διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά. Αντίθετα, το νέο συμβάν διαρκεί ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική απελευθέρωση ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.