Τεχνολογια - Επιστημη

Το indie game του μήνα: Το καταραμένο ψάρεμα του «Dredge»

Λίγη θάλασσα, λίγη ενοχή και τον Lovecraft μου

Γιώργος Δρίτσας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Dredge»: ένα πρωτότυπο videogame ψαρέματος με επιρροές από Lovecraft

Το «Dredge» είναι ένα ανεξάρτητο videogame ψαρέματος που δημιουργήθηκε από τη νεοζηλανδέζικη «Black Salt Games». Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός ψαρά και ταξιδεύει ελεύθερα σε ένα ανοικτό αρχιπέλαγος, συναντώντας ολοένα και πιο περίεργα πλάσματα.

Το «Dredge» έχει δύο φαινομενικά αντίθετους στόχους, που αλληλοενισχύονται σε μια καλή σύνθεση.

Στην «επιφάνεια», ας πούμε, θέλει να μας βυθίσει στη ρουτίνα ενός επαγγέλματος. Θέλει να κάνουμε roleplay ως ψαράς. Αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού κυριαρχείται από συστήματα και λούπες προόδου: παίζοντας αποδοτικά κάνουμε το παιχνίδι μας όλο και πιο αποδοτικό. Ψαρεύουμε για να βγάλουμε λεφτά και ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε αναβαθμίσεις του σκάφους και του εξοπλισμού μας, ώστε να ψαρεύουμε περισσότερο, πιο γρήγορα, με καλύτερες ανταμοιβές, ώστε να βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο τον εξοπλισμό μας και ούτω καθεξής.

Κάτω από την επιφάνεια, όμως, το «Dredge» καλλιεργεί το αντίθετο της ρουτίνας, της επανάληψης και της υπολογισμένης προόδου: Στον πυρήνα της εμπειρίας βρίσκουμε επίσης το μυστηριώδες, το απροσδόκητο και –στις καλύτερες στιγμές– το ανατριχιαστικό. Το δεύτερο «κομμάτι» της εμπειρίας, που συνοδεύει αντιθετικά τη γειωμένη πραγματικότητα ενός ψαρά, είναι ο αλλόκοτος εφιάλτης που αναδύεται για να τη συντρίψει.

Το «Dredge» θέλει να ξέρεις ακριβώς τι κάνεις, με την αγωνία πως οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η μαμά θάλασσα είναι ο καλύτερός σου φίλος τη μέρα κι ο χειρότερός σου τρόμος τη νύχτα. Όσο βέβαιο είναι ότι κρύβει το μεροκάματό σου στην αγκαλιά της, τόσο σίγουρα θα σε έπνιγε αν παρέδιδες το σώμα σου. Δεν θα το αποκαλούσα ακριβώς horror. Ποτέ δε προσπαθεί να σε κάνει να ουρλιάξεις ή να φοβάσαι να σηκώσεις το χειριστήριο. Μιλάμε περισσότερο για θρίλερ: μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας, που πυκνώνει καθώς απομακρυνόμαστε από το λιμάνι, διεισδύοντας στην ομίχλη.

Όπως εξηγήσαμε, το ένα μισό της εμπειρίας αφορά το «mastery» μιας ρουτίνας. Ο παίκτης είναι απασχολημένος, κυρίως, με το να είναι όσο πιο αποδοτικός γίνεται. Λιγότερα μπρος πίσω, καλύτερη διαχείριση χώρου και ούτω καθεξής. Μαθαίνεις τα θαλασσινά κατατόπια για να μην τριγυρίζεις άσκοπα όταν ψάχνεις συγκεκριμένα ψάρια, χαραμίζοντας χρόνο και προκαλώντας την τύχη σου, καθώς διάφοροι παράγοντες απειλούν αυτά που έχεις ήδη ψαρέψει.

Αυτό το λογιστικό παιχνίδι είναι εθιστικό, αλλά χωρίς έντονο συναισθηματικό impact. Την ένταση έρχεται να φέρει το άλλο, «Lovecraftian» μισό της εμπειρίας. Το «Dredge» έχει ένα μηχανισμό Παράνοιας, παρόμοιο με εκείνο του «Don’t Starve». Όσο περισσότερο χρόνο περνάς αρμενίζοντας στο σκοτάδι, τόσο πιο φρικτές γίνονται οι εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει. Από βράχους που εμφανίζονται από το πουθενά, μέχρι θαλάσσια κήτη που μπορούν να διαλύσουν το ψαροκάικό σου με ένα φύσημα. Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να σηκώνεις άγκυρα νυχτιάτικα, αν δεν υπήρχαν πολύ καλοί λόγοι να σηκώνεις άγκυρα νυχτιάτικα.

Φυσικά, το «Dredge» δεν θα μπορούσε να μας βυθίσει στον κόσμο του χωρίς μια αξιοπρεπή οπτικοαουστική υλοποίηση. Με μινιμαλιστικά γραφικά, πανέμορφα στατικά illustrations και μια υπέροχη θάλασσα, η «Black Salt Games» στήνει άψογα το εικαστικό δόλωμα, για να μας επιβιβάσει στη μεταφορική βάρκα. Είμαστε πρόθυμα ψάρια άλλωστε, και βοηθάμε τους ψαράδες μας. Ιδιαίτερα εκτίμησα τη φειδώ στη χρήση του soundtrack, που άφηνε μπόλικο χώρο για το ατμοσφαιρικό, θαλασσινό ηχοτοπίο. Εξαιρετική δουλεία στα sound effects και στα οπτικά εφέ, που απέδωσαν άψογα στο «χρωματισμό» της αισθητικής εμπειρίας, χωρίς πολλά πολλά.

«Dredge» σημαίνει «βυθοκορώ» ή «εκβαθαίνω» (ως ρήμα). Ανασύρω κάτι από τα βάθη της θάλασσας. Είναι επίσης η βυθοκόρος ή «φαγάνα», δηλαδή η μηχανή με την οποία εξοπλίζονται σκάφη για να καθαρίσουν τον πάτο ενός ποταμού. Ο βασικός μηχανισμός –και τίτλος– του «Dredge», εκφράζει και την κεντρική θεματική της ιστορίας του, αποτελώντας και κύρια μεταφορά. Το «Dredge» σημαίνει ανασύρω, επαναφέρω κάτι που κάποιος έθαψε, για κάποιον λόγο. Τι ψάχνω στο βυθό και ποιος το έριξε εκεί; Καμιά φορά αναρωτιέμαι, μήπως θα ήταν καλύτερα να το αφήσω εκεί.

Το «Dredge» είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή σε PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One και Xbox Series X/S.