Τεχνολογια - Επιστημη

To Doodle της Google τιμά την Justine Siegemund για την προσφορά της στη σύγχρονη μαιευτική εκπαίδευση

Σαν σήμερα πιστοποιήθηκε το βιβλίο της ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Justine Siegemund: Το Google Doodle τιμά την μαία που έβαλε τα θεμέλια για τη σύγχρονη μαιευτική εκπαίδευση - Σαν σήμερα πιστοποιήθηκε το βιβλίο της ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο

Το σημερινό Google Doodle τιμά τη Γερμανίδα μαία Justine Siegemund, που εξέδωσε ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο μαιευτικής τον 17ο αιώνα.

Ειδικότερα, σαν σήμερα, 28 Μαρτίου 1690, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina Frankfurt (Oder) πιστοποίησε το βιβλίο της, The Court Midwife, ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο. Επρόκειτο για μια εποχή που λίγες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση. Τότε, και σε πείσμα των καιρών η Justine Siegemund έγινε η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.

Ποια ήταν η Justine Siegemund

Η Justine Siegemund εννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1636 στο Ρόνστοκ της Κάτω Σιλεσίας, μια περιοχή που σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Ως νεαρή είχε μια πρόπτωση μήτρας που οι μαίες της εποχής, επειδή δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση, διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη.

Η Justine απογοητεύτηκε και αυτή η εμπειρία την ώθησε στο να βάλει στόχο τη βελτίωση της μαιευτικής εκπαίδευσης. Αφού εκπαιδεύτηκε, ξεκίνησε να εργάζεται ως μαία προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες.

Αμέσως, η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, καθώς βοηθούσε να γεννήσουν με ασφάλεια ακόμα και γυναίκες που είχαν δύσκολο τοκετό.

Το 1683 έγινε επίσημη μαία της Κάτω Σιλεσίας, ενώ αργότερα έγινε μαία της Αυλής στο Βερολίνο φέρνοντας στον κόσμο παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήταν που κυκλοφόρησε και το βιβλίο της «Η Μαία της Παλατιού».

Με το έργο της αυτό η Justine άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία της ιατρικής, καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο – οδηγός για τον τοκετό στη Γερμανία, όπου οι μαίες μέχρι τότε μετέδιδαν τις γνώσεις τους μέσω της προφορικής παράδοσης.

Η Justine Siegemund, η πρώτη που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης μαιευτικής εκπαίδευσης, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 68 ετών στο Βερολίνο, στις 10 Νοεμβρίου 1705.