- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Mario Molina: Ποιος ήταν ο Μεξικανός χημικός που τιμά με doodle η Google
Η πορεία του μέσα από δικά του λόγια
Google Doodle: Ο Mario Molina, η χημεία, οι σπουδές και το βραβείο Νόμπελ το 1995
Η Google τιμά με το σημερινό (19.3) Doodle της τον Μεξικανό χημικό Mario Molina, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη γέννησή του.
Ο Mario Molina τιμήθηκε το 1995 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το σύνολο του έργου του. Πρόκειται για τον πρώτο Μεξικανό επιστήμονα που έλαβε αυτή τη διάκριση. Μάλιστα, συνέβαλε στην ανακάλυψη ότι οι φθοροχλωράνθρακες (CFC) μπορούν να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος της Γης, αλλά και στην ανακάλυψη της ύπαρξης της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική.
Ο Mario Molina μέσα από δικά του λόγια
Μέσα από τη σελίδα των βραβείων Νόμπελ ο Mario Molina είχε μιλήσει για τη ζωή και την επιστήμη του με δικά του λόγια.
«Παρακολούθησα το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Πόλη του Μεξικού. Ήμουν ήδη γοητευμένος από την επιστήμη πριν μπω στο Γυμνάσιο. Θυμάμαι ακόμα τον ενθουσιασμό μου όταν έριξα για πρώτη φορά μια ματιά στην paramecia και τις αμοιβάδες μέσα από ένα μάλλον πρωτόγονο μικροσκόπιο. Μετά μετέτρεψα ένα μπάνιο, που σπάνια χρησιμοποιούσε η οικογένεια, σε εργαστήριο και πέρασα ώρες παίζοντας με σετ χημείας. Με τη βοήθεια μιας θείας, της Esther Molina, η οποία ήταν χημικός, συνέχισα με πιο απαιτητικά πειράματα, όπως αυτά που πραγματοποιούσαν πρωτοετείς φοιτητές χημείας στο κολέγιο. Τηρώντας την οικογενειακή μας παράδοση να στέλνουμε τα παιδιά τους στο εξωτερικό για μερικά χρόνια, και έχοντας επίγνωση του ενδιαφέροντός μου για τη χημεία, με έστειλαν σε ένα οικοτροφείο στην Ελβετία όταν ήμουν 11 ετών, με δεδομένο ότι τα γερμανικά ήταν μια σημαντική γλώσσα για έναν υποψήφιο χημικό».
«Θυμάμαι ότι ήμουν ενθουσιασμένος που πήγα στην Ευρώπη, αλλά μετά απογοητεύτηκα γιατί οι Ευρωπαίοι συμμαθητές μου δεν είχαν περισσότερο ενδιαφέρον για την επιστήμη από τους Μεξικανούς φίλους μου», συνεχίζει στην περιγραφή του ο Mario Molina. «Είχα ήδη αποφασίσει εκείνη την εποχή να γίνω ερευνητής χημικός. Νωρίτερα, είχα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσω μια καριέρα στη μουσική – εκείνες τις μέρες έπαιζα βιολί. Το 1960, γράφτηκα στο πρόγραμμα χημικής μηχανικής στο UNAM, καθώς αυτός ήταν τότε ο πιο κοντινός τρόπος για να γίνω φυσικοχημικός, παρακολουθώντας μαθήματα που δεν ήταν διαθέσιμα σε ειδικούς της χημείας. Αφού τελείωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Μεξικό, αποφάσισα να πάρω το Ph.D. πτυχίο φυσικής χημείας. Αυτό δεν ήταν εύκολο έργο. Αν και η εκπαίδευσή μου στη χημική μηχανική ήταν καλή, ήταν αδύναμη στα μαθηματικά, τη φυσική, καθώς και σε διάφορους τομείς της βασικής φυσικής χημείας – θέματα όπως η κβαντομηχανική ήταν εντελώς ξένα για μένα εκείνη την εποχή. Στην αρχή πήγα στη Γερμανία και γράφτηκα στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Αφού πέρασα σχεδόν δύο χρόνια κάνοντας έρευνα στην κινητική των πολυμερισμών, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να έχω χρόνο να μελετήσω διάφορα βασικά θέματα προκειμένου να διευρύνω το υπόβαθρό μου και να εξερευνήσω άλλους ερευνητικούς τομείς. Έτσι, αποφάσισα να αναζητήσω εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ σκεφτόμουν τα μελλοντικά μου σχέδια, πέρασα αρκετούς μήνες στο Παρίσι, όπου μπόρεσα να σπουδάσω μαθηματικά μόνος μου και πέρασα επίσης υπέροχα συζητώντας όλα τα θέματα, από πολιτική, φιλοσοφία, μέχρι τέχνες κ.λπ., με πολλούς καλούς φίλους. Στη συνέχεια, επέστρεψα στο Μεξικό ως Επίκουρος Καθηγητής στο UNAM και δημιούργησα το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη χημική μηχανική. Τελικά, το 1968 έφυγα για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ για να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη φυσική χημεία».
Ακολούθησαν πολλοί σταθμοί στη ζωή του. Μεταπτυχιακά, διδακτορικά, διαλέξεις και θέσεις σε σπουδαία πανεπιστήμια. Δεν έπαψε ποτέ να μαθαίνει και να ταξιδεύει, να συζητά και να ερευνά. O Mario Molina Πέθανε στα 77 του χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου 2020 στο σπίτι του στο Μέξικο Σίτι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.