Τεχνολογια - Επιστημη

The Last of Us: Το θρυλικό videogame πίσω από τη σειρά του HBO

Ένα legacy που ακόμα κρατάει

Γιάννης Μπελεσιώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

The Last of Us: Η ιστορία του παιχνιδιού που άλλαξε τα videogames κάνοντας το gaming και πάλι mainstream διασκέδαση.

Δεν χρειαζόταν καν να έρθει το τέλος της πρώτης σεζόν για να καταλάβει κάποιος ότι το ρίσκο, που πήρε το κανάλι του HBO με το The Last of Us, δικαίωσε πλήρως όσους θέλησαν να το φέρουν στην οθόνη της τηλεόρασης. Ρίσκο; Πως γίνεται να αποτελεί ρισκαδόρικη επιλογή η τηλεοπτική μεταφορά ενός από τα πιο θρυλικά video games όλων των εποχών και ένα από εκείνα που έχουν παίξει οι περισσότεροι gamer του πλανήτη;

Ένα τέτοιο εγχείρημα πάντα έχει τα ρίσκα και τις δυσκολίες του, καθώς όσο πιο μεγάλο και πιστό είναι το fanbase τους, τόσο πιο απαιτητικό γίνεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που video games μεταφέρθηκαν στο σινεμά ή την τηλεόραση και πάτωσαν. Το παράδειγμα του Resident Evil πάντα κάνει τους παραγωγούς να είναι πολύ προσεκτικοί με ποιο video game adaptation θα προτείνουν στο στούντιό τους. Στην περίπτωση του παιχνιδιού από τη Naughty Dog όλα φάνηκαν να παίρνουν τον δρόμο τους από την αρχή, διότι όταν έχει καταφέρει κάποιος να πει μια τέλεια ιστορία ήδη, τότε μένουν οι μερικές πινελιές που θα το απογειώσουν. Το The Last of Us σαν παιχνίδι μετράει μία δεκαετία ζωής, όμως δεν σταμάτησε ποτέ να είναι relevant ανάμεσα στους  gamers του πλανήτη δείχνοντας ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους είναι κάτω των 18.

The Last Of Us: Η αρχή ενός θρύλου

Είμαστε στο 2009 και το βιντεοπαιχνίδι Uncharted έχει δημιουργήσει πάταγο ανάμεσα στους λάτρεις του είδους. Οι περιπέτειες του Nathan Drake, οι οποίες έγιναν και πρόσφατα ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χόλαντ, συγκαταλέγονται στις must εμπειρίες που πρέπει να έχει ένας gamer που σέβεται τον εαυτό του και έτσι η Naughty Dog προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία ετοιμάζοντας τον τρίτο τίτλο Drake’s Deception. Όλοι όσοι εργάζονται στο στούντιο έχουν επικεντρωθεί στο συγκεκρίμενο πρότζεκτ εκτός όμως από έναν. Ο Νιλ Ντράκμαν επισκέπτεται τα γραφεία μία από εκείνες τις ημέρες και κάνει γνωστή την ιδέα που έχει στο μυαλό του.

Άρχισε να σκέφτεται το παιχνίδι από τα χρόνια του στο πανεπιστήμιο με μία τέλειως διαφορετική μορφή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Στην αρχή η ιστορία θα επικεντρωνόνταν στο ότι ο μύκητας Cordyceps θα μόλυνε μόνο τις γυναίκες και ότι η Ellie θα ήταν η μοναδική γυναίκα στον πλανήτη με ανοσία, όμως γρήγορα απορρίφθηκε από όσους την εξέτασαν, γιατί θεωρήθηκε μισογυνιστικό. Επίσης ήταν επηρεασμένος από το gameplay του Ico, την πασίγνωστη ταινία του 1968 Night of the Living Dead και φανταζόταν τον κεντρικό χαρακτήρα του όπως ο John Hartingan στο Sin City. «Όλα τα οφείλω στις θυσίες που έκαναν οι γονείς μου. Όταν έφτασα κοντά στη δημιουργία του παιχνιδιού, σκεφτόμουν τη δική μου οικογένεια και όλες τις θυσίες που θα έκανα για να την προστατεύσω. Μετά γεννήθηκε η κόρη μου και έκανε ακόμα πιο πολύπλοκο το πως θα προσεγγίζα τους χαρακτήρες» έχει αναφέρει στο παρελθόν ο Ντράκμαν.

Όταν η ιδέα παίρνει την τελική της μορφή η Naughty Dog παίρνει μία γενναία απόφαση, που θα είναι και η καθοριστική. Για πρώτη φορά τα χρονικά χωρίζεται στα δύο, με την πλειοψηφία να ασχολείται με το Uncharted και μία μικρότερη ομάδα με επικεφαλείς τους Μπρους Στάνλεϊ και φυσικά τον Νιλ Ντράκμαν να αρχίζουν να δουλεύουν για το The Last of Us. Όπως λένε πολλοί σε τέτοιες περιπτώσεις the rest is history.

The Last Of Us: Το storytelling στο επίκεντρο

Το 2003 ο σύγχρονος κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με μια απειλή, που βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο μύκητας Cordyceps μολύνει σχεδόν όλο τον πλανήτη και ελάχιστοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να ξεφύγουν και όταν το κάνουν, θα πρέπει να προφυλαχτούν από τους ανθρώπους που έγιναν πιο σκληροί και αδυσώπητοι. Είκοσι χρόνια μετά το ξέσπασμα του μύκητα, ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού Joel καλείται να πάει σε ασφαλή τοποθεσία τη μικρή Ellie η οποία ίσως κρατάει στα χέρια της τις τύχες ενός ολόκληρου γένους.

Αυτή είναι πάνω κάτω η πλοκή του παιχνιδιού The Last of Us. Σαν πρώτη ματιά δεν έμοιαζε να διαφέρει σε κάτι από τους τίτλους, που γέμιζαν κατα κόρον τα σπίτια των απανταχού gamers στο παρελθόν είτε στο Playstation 2 είτε στο Playstation 3. Εκείνες τις εποχές παιχνίδια όπως το Twisted Metal, Uncharted και το God of War έκλεβαν τις εντυπώσεις. Τα έκαναν να ξεχωρίζουν η συνεχόμενη δράση τους, από την οποία τις περισσότερες φορές απουσίαζε το πολύπλοκο story. Φυσικά υπήρξαν εξαιρέσεις, όπως το Shadow of Colossus, όμως τις περισσότερες φορές τα videogames εκείνης της περιόδου παρουσίαζαν μια ιστορία απλή, που απλά σε μετέφεραν από τη μία μάχη στην επόμενη. Μετά ήρθε το Last of Us.

Ο Ντράκμαν μαζί με τον Στάνλεϊ θέλησαν να δώσουν έμφαση όχι μόνος τη δράση που λαμβάνει χώρα σε παρόμοια παιχνίδια αλλά και στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Το The Last of Us είναι οι χαρακτήρες του. Ο Joel σαν ένας άνθρωπος που έχει χάσει σχεδόν τα πάντα δένεται με την Ellie όπως ένας πατέρας με τη κόρη του και βλέπει για λίγο τη ζωή με την αισιόδοξη ματιά ενός κοριτσιού. Η Ellie, η οποία δεν έχει γνωρίσει πως ήταν η καθημερινότητα χωρίς τον μύκητα Cordyceps, αρχίζει να περιπλανιέται σε μέρη που ούτε καν είχε φανταστεί και έχει τον Joel να την καθοδηγεί σαν μία πατρική φιγούρα.

Οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο καλογραμμένοι, που φαίνονται αληθινοί. Σε αυτό φυσικά έπαιξαν τον ρόλο τους οι Τρόι Μπέικερ και Άσλεϊ Τζόνσον, οι οποίοι ενσάρκωσαν τους ρόλους για χάρη του παιχνιδιού. Η σχέση των δύο θυμίζει λίγο την ταινία Leon: The Professional και η ένταση κυριαρχεί σε κάθε σημείο του παιχνιδιού, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο. Κάθε σκηνή και διάλογος είναι καλά τοποθετημένα για να παίζουν τον ρόλο τους στην ιστορία, χωρίς ταυτόχρονα να λείπει η δράση.

Ο κόσμος αγκάλιασε στα αλήθεια το παιχνίδι, το οποίο έχει πουλήσει συνολικά 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Όχι και άσχημα για ένα video game, που δέχθηκε μία πρώτη σκληρή κριτική από το τμήμα μάρκετινγκ. «Έχω μία 14χρονη αδερφή και δεν την αντέχω ούτε για δύο ώρες. Θέλετε δηλάδη να υποβάλλουμε το κοινό σε αυτό το πράγμα για 12 ώρες συνολικού gameplay;» είναι ένα από τα λόγια που άκουσε η ομάδα παραγωγής σαν πρώτο feedback και με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως έπεσαν έξω.

The Last Of Us: Άλλαξε για πάντα το gaming

Η τακτική του Last of Us επηρέασε από εκεί και πέρα τις περισσότερες εταιρείες και η πλεύση τους διαφοροποιήθηκε. Η Naughty Dog υιοθέτησε την ίδεα των Στάνλεϊ και Ντράνκμαν και στο Uncharted 4, το οποίο ολόκλήρωσε το φρανσάιζ εντυπωσιακά. Ήταν εμφανές πως η ιστορία και εκεί μπήκε στο επίκεντρο, με τη δράση να σταματάει συχνά πυκνά ώστε να αναπτυχθεί η προσωπικότητα του πρωταγωνιστή. Ο χαρακτήρας του Nathan Drake από μία σοφή πολεμική μηχανή μετατράπηκε σε έναν ήρωα με υπόβαθρο, που είχε μια τραυματική εμπειρία στην παδική του ηλικία και αποκαλύφθηκαν σε όλους οι λόγοι που τον έκαναν να κυνηγάει μανιωδώς τους χαμένους θησαυρούς. Βασικό κομμάτι της πλοκής είναι οι σχέσεις του Drake με τη γυναίκα του, τον Sully και τον αδερφό του.

Το 2018 κυκλοφορεί το God of War τελείως διαφορετικό από αυτό που μας είχε συνηθίσει. Η σειρά παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον Kratos ήταν γνωστή για τη βιαιότητα και τις έντονες σκηνές μάχης, που το έκανε να λατρεύεται από εκατομμύρια χρήστες κονσόλας. Αυτή τη φορά οι συντελεστές θέλησαν να το πάνε ένα  βήμα παραπέρα δίνοντας μεγαλύτερο βάθος στο παιχνίδι. Ο Kratos βρίσκεται να μένει βασίλειο της Midgrad και καλείται να μεταφέρει της στάχτες τις γυναίκας του, που έφυγε από τη ζωή, στο ψηλότερο σημείο της περιοχής. Σε αυτή την περιπέτεια τον συνοδεύει ο μικρός και άπειρος γιος του, Atreus, με τη σχέση ανάμεσα τους να μονοπωλεί τη ροή θυμίζοντας κατά πολύ εκείνη του Joel και της Ellie.

Τόσο το God of War όσο και το Uncharted 4 έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές εξαιτίας των ιστοριών, που παρουσίασαν. Το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτά τα τρία είναι στο πως διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις σε δύσκολες συνθήκες και οι συντελεστές το κατάφεραν αναμιγνύοντας cutscenes μαζί με διαλόγους και δράση. Αυτός ο χρόνος δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να «αναπνεύσει» και να μάθει περισσότερα για τον χαρακτήρα κάνοντας τον έτσι να νοιάζεται για το τι θα του συμβεί. Να τελικά που δεν γίνεται μόνο στο σινεμά.

Στο σύγχρονο gaming παρόμοια αφήγηση μπορεί να εντοπίσει κανείς στο Ghost of Tsusima το οποίο επίκεντρώνεται στον χαρακτήρα του Jin Sakai.

Υπάρχει λόγος που τα video games λατρεύονται από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Ο μύθος, ότι αρέσουν μόνο σε μικρά παιδιά, έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο πως είναι διασκεδαστικά και παίζοντας κάποιος περνάει ωραίες στιγμές είτε μόνος είτε με φίλους αλλά και γιατί καταφέρνει να δημιουργεί τα πιο όμορφα συναισθήματα σε σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τώρα που τελείωσε η πρώτη σεζόν του The Last of Us, δημιουργείται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι όσοι δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν.