Τεχνολογια - Επιστημη

Οι νέες σεληνιακές στολές της NASA στοιχίζουν 228 εκατ. δολάρια η μια

Προετοιμασία εν όψει αποστολής στο διάστημα το 2025

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H NASA παρουσίασε τις νέες σεληνιακές της στολές (βίντεο)
© Paul Hennessy/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

NASA: Παρουσίασε τις νέες σεληνιακές της στολές (βίντεο)

Η NASA παρουσίασε τις νέες στολές των αστροναυτών της που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Axiom Space για χρήση στο περιβάλλον της Σελήνης.

Οι στολές μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα για διαστημικούς περιπάτους έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, οι αστροναύτες θα μπορούν να κάνουν πολύ πιο πολύπλοκες εργασίες. Η νέα διαστημική στολή είναι σχεδιασμένη έχοντας κατά νου τα χαρακτηριστικά της σεληνιακής σκόνης, ώστε να αποφεύγεται η είσοδός της στο σύστημα υποστήριξης ζωής ή η ακούσια μεταφορά της στο διαστημόπλοιο. Επίσης, έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος αντοχής σε θερμοκρασίες (τόσο στο σκοτάδι, όσο και στον Ήλιο).

Οι αστροναύτες με την νέα στολή θα είναι πολύ πιο ευέλικτοι από ό,τι στο παρελθόν, χάρη σε ειδικές βελτιώσεις σε αυτή που περιλαμβάνουν χρήση προηγμένων υλικών στις αρθρώσεις και σε σημεία γενικότερα τα οποία κάμπτονται πολύ. Στο σκάφανδρο η NASA έχει επανασχεδιάσει το σύστημα επικοινωνίας, ενώ το νέο ηχητικό σύστημα περιλαμβάνει πολλαπλά μικρόφωνα που ενεργοποιούνται με τη φωνή στο άνω τμήμα της στολής, για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των αστροναυτών. Επίσης, το σκάφανδρο περιλαμβάνει μια προστατευτική προσωπίδα, σχεδιασμένη για να τοποθετείται και να αφαιρείται εύκολα.

Μετά την επιτυχημένη μη επανδρωμένη πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis ακολουθούν την προσεχή πενταετία δύο επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.  

Οι εν λόγω στολές θα φορεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis που στοχεύει για πρώτη φορά από το 1972 να στείλει ανθρώπους ξανά στο φεγγάρι και μάλιστα να καθιερώσει μια βιώσιμη παρουσία εκεί. Η πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση, η Artemis 3, έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2025 και θα περιλαμβάνει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνθρωπο που θα περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στην επιφάνεια της Σελήνης για σχεδόν μία εβδομάδα, πραγματοποιώντας τέσσερις περιπάτους για συλλογές δειγμάτων. Οι άλλοι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στην κάψουλα Orion, περιμένοντας την επιστροφή αυτών που βρίσκονται στην επιφάνεια.

Το κοστούμι θα βγει μάλλον ακριβό, καθώς το συμβόλαιο που εξασφάλισε η Axiom Space έχει συνολικό ύψος γύρω στα 230 εκατομμύρια δολάρια. Tα χρήματα αυτά αποτελούν ένα μέρος από τα 3,5 δισεκατομμύρια που είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει η NASA έως το 2034, τόσο για τη Σελήνη όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

NASA unveils spacesuit for Artemis moon mission

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.