Τεχνολογια - Επιστημη

Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός: Κάτοικος Ελλάδας πριν 10 εκ. χρόνια

Το αρχαιότερο γνωστό ανθρωποειδές που έζησε στον ελλαδικό χώρο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», επανέρχεται στην περίπτωση του Ουρανοπίθηκου του μακεδονικού, με αφορμή νέα ευρήματα για τις συνθήκες διαβίωσης του αρχαιότερου γνωστού ανθρωποειδούς που έζησε στον ελλαδικό χώρο. Ο Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός (Ouranopithecus macedoniensis) είναι ένας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου και έμοιαζε με τον σημερινό γορίλα. Εκείνη την εποχή, ζούσε στις σαβάνες της βόρειας Ελλάδας – όπου βρέθηκαν μέχρι στιγμής απολιθώματά του – μαζί με γαζέλες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις.

«Ο ουρανοπίθηκος αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην εξελικτική διαδρομή του ανθρώπου καθώς η εμφάνισή του σηματοδοτεί τον διαχωρισμό του γορίλα από τον κλάδο των ανθρώπων και των χιμπατζήδων», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κουφός, καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας στο ΑΠΘ.

Απολιθωμένα τμήματα από σκελετούς ουρανοπιθήκων, έχουν βρεθεί σε τρεις θέσεις. Στη Χαράδρα της βροχής στη Νέα Μεσημβρία στη Θεσσαλονίκη, στο Ξηροχώρι, και στη Νικήτη Χαλκιδικής. Ο Γιώργος Κουφός εξηγεί πως από τη μελέτη των απολιθωμάτων προκύπτει ότι οι ουρανοπίθηκοι που εντοπίστηκαν στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, αριθμούσαν περί τα 20 με 25 άτομα.

Η απεικόνιση του Ουρανοπιθήκου παραχωρήθηκε στα Νέα από το ΑΠΘ.