Τεχνολογια - Επιστημη

Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας άλλες μέλισσες

Πώς έφτασαν στο συμπέρασμα οι επιστήμονες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα: Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας άλλες μέλισσες - Πώς έφτασαν στο συμπέρασμα οι επιστήμονες

Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας τις πιο έμπειρες της κυψέλης τους, διαπίστωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου εκπαίδευσαν ένα σύνολο μελισσών να ανοίξουν ένα κουτί γρίφων που περιείχε μια ανταμοιβή από ζάχαρη.

Αυτές οι μέλισσες στη συνέχεια μετέδωσαν τη γνώση σε άλλες στις αποικίες τους, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η «κοινωνική μάθηση» μπορεί να είχε μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των μελισσών απ' ό,τι φαντάζονταν προηγουμένως.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα κουτί παζλ που μπορούσε να ανοίξει περιστρέφοντας ένα καπάκι για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα διάλυμα ζάχαρης.

Το καπάκι μπορούσε να περιστραφεί δεξιόστροφα πιέζοντας μια κόκκινη καρτέλα, ενώ πιέζοντας μια μπλε καρτέλα μπορούσε να περιστραφεί αριστερόστροφα.

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τις μέλισσες «επίδειξης» να χρησιμοποιούν μία από αυτές τις μεθόδους για να ανοίξουν το καπάκι, ενώ οι μέλισσες «παρατηρητές» παρακολουθούσαν.

Όταν οι μέλισσες-παρατηρητές αντιμετώπισαν το παζλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επέλεγαν την ίδια μέθοδο που είχαν δει στο 98% των περιπτώσεων, ακόμη και μετά την ανακάλυψη της εναλλακτικής προσέγγισης.