- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
100 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε στην Google η λάθος απάντηση του chatbot
Θεωρείται η απάντηση στο ChatGPT
Google: 100 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε η λάθος απάντηση του chatbot Bard
Μια λάθος απάντηση που έδωσε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Bard κόστισε στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι μετοχές της Alphabet έκαναν βουτιά 9% στην κανονική συνεδρίαση της Wall Street.
Το Bard θεωρείται για την Google η απάντηση στο ChatGPT και βασίζεται στο δικό της υπάρχον από το 2021 διαλογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Lamda (Language Model for Dialogue Applications), το οποίο ένας ειδικός που είχε δοκιμάσει, είχε περιγράψει ότι έδινε τόσο ανθρώπινες απαντήσεις που έφτανε κανείς να πιστέψει ότι είναι άνθρωπος.
Τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη έχουν ακριβώς σχεδιαστεί για να δίνουν απαντήσεις σε πολύπλοκα και αξιολογικά ερωτήματα χρηστών, βρίσκοντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου και παρουσιάζοντας τις έτοιμες σε μορφή κειμένου. Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε στις 30/11/2022, μπορεί μέσα μερικά δευτερόλεπτα να δημιουργήσει από εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.
Τι έγινε όμως και πήγε στραβά με το ντεμπούτο του Bard; Όλα ξεκίνησαν όταν η Alphabet ανέβασε στο Twitter ένα μικρό βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί το bot λέγοντας ότι το νέο αυτό εργαλείο θα απλουστεύσει την διαδικτυακή αναζήτηση. Ωστόσο, όταν του τίθεται η ερώτηση «Για ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκόπιου James Webb (JWST) μπορώ να μιλήσω στο εννιάχρονο παιδί μου», το bot δίνει μια σειρά από απαντήσεις, μεταξύ των οποίων και μια λανθασμένη.
Συγκεκριμένα, το Bard απάντησε ότι το τηλεσκόπιο James Webb ήταν το πρώτο που τράβηξε φωτογραφίες ενός εξωπλανήτη, ενώ στην πραγματικότητα οι πρώτες φωτογραφίες εξωπλανητών τραβήχτηκαν από το Very Large Telescope (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου το 2004.
Το λάθος εντοπίστηκε από ειδικούς όπως ο Γκραντ Τρέμπλεϊ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Δεν θέλω να γίνω εκνευριστικός και είμαι σίγουρος ότι το Bard θα είναι εντυπωσιακό, αλλά το JWST δεν τράβηξε την πρώτη εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος».
Ο Μπρους Μάκιντος, διευθυντής των Παρατηρητηρίων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, επίσης επισήμανε το λάθος στο Twitter: «Μιλώντας ως κάποιος που απεικόνισε έναν εξωπλανήτη 14 χρόνια πριν από την εκτόξευση του JWST, πιστεύω πως θα μπορούσε να βρει ένα καλύτερο παράδειγμα».
Η Google δήλωσε ότι το σφάλμα υπογραμμίζει την ανάγκη δοκιμής των νέων συστημάτων.
«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας των δοκιμών μας, την οποία ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.
Το Bard επιδιώκει να συνδυάσει το εύρος της παγκόσμιας γνώσης με τη δύναμη, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Google, Σουντάρ Πιτσάι. Εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων προκειμένου να μάθει να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις που του θέτουν οι χρήστες. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει το chatbot στην αναπαραγωγή λανθασμένων απαντήσεων.
Στην χθεσινή (8/2) παρουσίαση που έκανε η Google στο Παρίσι δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα ενσωματώσει το Bard στη μηχανή αναζήτησή της. Μια ημέρα νωρίτερα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μια εκδοχή της μηχανής αναζήτησης Bing με ενσωματωμένες λειτουργίες του ChatGPT.
ΠΗΓΗ: Guardian