- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Σκάψτε τη Σελήνη»: Η λύση ειδικών για την κλιματική κρίση
Η «σουρεαλιστική» πρόταση που καταθέτουν
Κλιματική κρίση: Οι ειδικοί προτείνουν την εξόρυξη σκόνης από τη Σελήνη - Πού βασίζεται η «σουρεαλιστική» λύση που καταθέτουν
Οι υποστηρικτές της ιδέας του "moonshot" για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη έλαβαν μια νέα ερμηνεία από ερευνητές που πρότειναν να εκτοξεύσουν στο διάστημα σκόνη από το φεγγάρι, προκειμένου να εκτρέψουν τις ακτίνες του ήλιου μακριά από τη Γη.
Η φαινομενικά παράξενη ιδέα, που περιγράφεται σε μια νέα ερευνητική εργασία, θα περιλάμβανε τη δημιουργία μιας «ηλιακής ασπίδας» στο διάστημα με την εξόρυξη εκατομμυρίων τόνων σκόνης από το φεγγάρι και στη συνέχεια τη «εκτόξευσή» της σε ένα σημείο του διαστήματος σε απόσταση περίπου 1 εκατ. μιλίων από τη Γη, όπου οι αιωρούμενοι κόκκοι θα εμπόδιζαν εν μέρει το εισερχόμενο ηλιακό φως.
«Ένα πραγματικά συναρπαστικό μέρος της μελέτης μας ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι φυσικοί κόκκοι σεληνιακής σκόνης έχουν ακριβώς το σωστό μέγεθος και σύνθεση για την αποτελεσματική διασπορά του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη», δήλωσε ο Ben Bromley, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Plos Climate.
«Δεδομένου ότι χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για την εκτόξευση αυτών των κόκκων από την επιφάνεια του φεγγαριού, σε σύγκριση με μια εκτόξευση από τη Γη, η ιδέα της "σεληνιακής βολής" μας άρεσε πολύ».
Ο Bromley και άλλοι δύο ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του θαλάσσιου αλατιού, που θα μπορούσαν να εξασθενίσουν τον ήλιο κατά 2% αν εκτοξευτούν στο διάστημα. Η ομάδα κατέληξε τελικά στη σκόνη που βρίσκεται στο φεγγάρι, αν και εκατομμύρια τόνοι θα έπρεπε να εξορύσσονται, να κοσκινίζονται και να φορτώνονται σε μια βαλλιστική συσκευή, όπως ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, και να εκτοξεύονται στο διάστημα κάθε χρόνο προκειμένου να διατηρείται αυτή η ηλιακή ασπίδα.
«Η μεταφορά αυτού του εξοπλισμού εξόρυξης και εκτόξευσης στο φεγγάρι θα ήταν ένα τεράστιο έργο», παραδέχτηκε ο Bromley, και θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει την τοποθέτηση ενός νέου διαστημικού σταθμού σε μια περιοχή που ονομάζεται σημείο L1 Lagrange, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Γης και του ήλιου, προκειμένου να «ανακατευθύνει τα πακέτα σκόνης σε τροχιές που θα μπορούσαν να παρέχουν σκιά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, η σεληνιακή σκόνη θα πρέπει να εκτοξεύεται συνεχώς στο διάστημα προκειμένου να μειωθεί η παγκόσμια θέρμανση, αλλιώς κινδυνεύει με το λεγόμενο "σοκ τερματισμού", με το οποίο η προσωρινή ψύξη θα σταματήσει απότομα και ο κόσμος θα θερμανθεί γρήγορα. Ο Bromley επέμεινε ότι η ιδέα επιστημονικής φαντασίας της έρευνας δεν υποκαθιστά το πρωταρχικό καθήκον της μείωσης των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη εξ αρχής.
«Τίποτα δεν πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εδώ στη Γη», δήλωσε. «Η στρατηγική μας μπορεί να είναι απλώς ένα moonshot, αλλά θα πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες, σε περίπτωση που χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να κάνουμε τη δουλειά εδώ στη χώρα μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.