- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Σοκολάτα: Γιατί δεν μπορούμε να της αντισταθούμε - Τι λέει η επιστήμη
Το πανεπιστήμιο του Λιντς αποκωδικοποίησε τη γευστική διαδικασία
Σοκολάτα: Επιστήμονες βρήκαν γιατί έχει τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε - Ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση.
Ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα προκαλεί τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε αποκαλύφθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν η λιχουδιά καταναλώνεται και επικεντρώνεται στην υφή και όχι στη γεύση.
Ο Δρ Siavash Soltanahmadi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας «επόμενης γενιάς» πιο υγιεινής σοκολάτας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά μέσα στη σοκολάτα είναι εκείνα που προκαλούν τη δημιουργία της «απαλής» και ευχάριστης εμπειρίας που προκαλεί.
Όταν μπαίνει η σοκολάτα στο στόμα, η επιφάνεια της λιχουδιάς απελευθερώνει μια λιπαρή μεμβράνη, την κάνει λεία.
Αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα στη σοκολάτα παίζει πιο περιορισμένο ρόλο και επομένως η ποσότητα θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να επηρεαστεί η αίσθηση της σοκολάτας.
Η καθηγήτρια Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, είπε ότι είναι «η θέση του λίπους στη σύσταση της σοκολάτας που έχει σημασία σε κάθε στάδιο της λίπανσης, κάτι που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς».
Ο Δρ Soltanahmadi είπε: «Η έρευνά μας ανοίγει την πιθανότητα οι κατασκευαστές να μπορούν να σχεδιάσουν έξυπνα τη μαύρη σοκολάτα για να μειώσουν τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνητή «τρισδιάστατη επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα», η οποία σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς για τη διεξαγωγή της μελέτης και οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή όταν τα καταναλώνουμε, όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
45 χρόνια από όταν «γεννήθηκε» η συνήθεια να ακούμε τα τραγούδια που αγαπάμε όπου και όποτε θέλουμε
Μπορεί να επουλωθεί μόνο του αν κοπεί
Σε συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων Toys ‘R’ Us
Παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
H ΝASA «έτρεξε» μια υποθετική άσκηση ετοιμότητας
«Επίτευγμα - ορόσημο» στην επιδίωξη της Κίνας να γίνει διαστημική υπερδύναμη
Τα ευρήματα της νέας έρευνας της Focus Bari
Η ιστορία μιας εφεύρεσης που εμπορικά απέτυχε παταγωδώς
Η παραγωγικότητα - και τα προϊόντα - της Nvidia ουσιαστικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πώς ωφελείται από την έκρηξη της ζήτησης για μικροτσίπ
Τι αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη
Ζήτησε από εργαζόμενη να γεννήσει το παιδί του για να διαιωνίσει το IQ του
Συνέντευξη με την ακαδημαϊκό με αφορμή την ομιλία της στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου
Αφυδάτωση και θολή σκέψη μερικές από αυτές
Το χρονικό της «κόντρας» τους
Η δοκιμαστική έκδοση θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο
Πιο κοντά στην κατανόηση των τετράποδων φίλων μας
Συγκαταλέγονται στα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως
Ειδικοί εξηγούν γιατί αυτές οι δοκιμές είναι ξεπερασμένες
Κάποιες (από τις πολλές αφανείς) ηρωίδες που πάλεψαν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.