- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σοκολάτα: Γιατί δεν μπορούμε να της αντισταθούμε - Τι λέει η επιστήμη
Το πανεπιστήμιο του Λιντς αποκωδικοποίησε τη γευστική διαδικασία
Σοκολάτα: Επιστήμονες βρήκαν γιατί έχει τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε - Ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση.
Ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα προκαλεί τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε αποκαλύφθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν η λιχουδιά καταναλώνεται και επικεντρώνεται στην υφή και όχι στη γεύση.
Ο Δρ Siavash Soltanahmadi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας «επόμενης γενιάς» πιο υγιεινής σοκολάτας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά μέσα στη σοκολάτα είναι εκείνα που προκαλούν τη δημιουργία της «απαλής» και ευχάριστης εμπειρίας που προκαλεί.
Όταν μπαίνει η σοκολάτα στο στόμα, η επιφάνεια της λιχουδιάς απελευθερώνει μια λιπαρή μεμβράνη, την κάνει λεία.
Αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα στη σοκολάτα παίζει πιο περιορισμένο ρόλο και επομένως η ποσότητα θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να επηρεαστεί η αίσθηση της σοκολάτας.
Η καθηγήτρια Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, είπε ότι είναι «η θέση του λίπους στη σύσταση της σοκολάτας που έχει σημασία σε κάθε στάδιο της λίπανσης, κάτι που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς».
Ο Δρ Soltanahmadi είπε: «Η έρευνά μας ανοίγει την πιθανότητα οι κατασκευαστές να μπορούν να σχεδιάσουν έξυπνα τη μαύρη σοκολάτα για να μειώσουν τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνητή «τρισδιάστατη επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα», η οποία σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς για τη διεξαγωγή της μελέτης και οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή όταν τα καταναλώνουμε, όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Smart λύσεις με στιλ και gadgets για κάθε στιγμή της ημέρας
Η ραγδαία εξέλιξη της ανάπτυξης κβαντικών αλγορίθμων τα τελευταία χρόνια
Η Μαντλέν Τόμας ανέπτυξε εφαρμογή που εντοπίζει όσους διαρρέουν προσωπικό υλικό χωρίς συναίνεση
Ένας στους πέντε ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες έχει δεξιότητες ανάγνωσης και μαθηματικών επιπέδου δημοτικού
Η Γερμανίδα Μικαέλα Μπέντχαους πραγματοποίησε ιστορική πτήση με τη Blue Origin
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1700 για να περιγράψει τη μαλακή λάσπη
Οι χρήστες Android πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα
Η επιλογή δώρου είναι πλέον εύκολη υπόθεση
Yπόσχεται σχεδόν απεριόριστη, καθαρή ενέργεια, χωρίς τα μακροχρόνια ραδιενεργά απόβλητα της σχάσης
Η AI περνά στο mainstream της μουσικής, με τις δισκογραφικές να ποντάρουν σε νέα μοντέλα εσόδων.
Εννιά μελέτες και κλινικές δοκιμές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας
Οι 10+1 σημαντικότερες εξελίξεις στο AI για το 2025
Η μελέτη συνδυάζει νέες παρατηρήσεις ακτίνων Χ από το τηλεσκόπιο eROSITA/SRG
Το περιοδικό τιμά τους ηγέτες της τεχνολογίας που διαμορφώνουν το μέλλον
Σταμάτησε ξαφνικά να επικοινωνεί με τη Γη - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 6 Δεκεμβρίου
Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι πρώιμοι Νεάντερταλ κατασκεύαζαν εστίες πριν 400.000 χρόνια
Συνδυάζοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων με τον ενθουσιασμό του αθλητισμού
Πάνω από 36% για εργασία
Πώς συγκρινόμαστε με ζώα
Για εμάς που αγαπάμε αυτό το (μη) χρώμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.