- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σοκολάτα: Γιατί δεν μπορούμε να της αντισταθούμε - Τι λέει η επιστήμη
Το πανεπιστήμιο του Λιντς αποκωδικοποίησε τη γευστική διαδικασία
Σοκολάτα: Επιστήμονες βρήκαν γιατί έχει τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε - Ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση.
Ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα προκαλεί τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε αποκαλύφθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν η λιχουδιά καταναλώνεται και επικεντρώνεται στην υφή και όχι στη γεύση.
Ο Δρ Siavash Soltanahmadi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας «επόμενης γενιάς» πιο υγιεινής σοκολάτας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά μέσα στη σοκολάτα είναι εκείνα που προκαλούν τη δημιουργία της «απαλής» και ευχάριστης εμπειρίας που προκαλεί.
Όταν μπαίνει η σοκολάτα στο στόμα, η επιφάνεια της λιχουδιάς απελευθερώνει μια λιπαρή μεμβράνη, την κάνει λεία.
Αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα στη σοκολάτα παίζει πιο περιορισμένο ρόλο και επομένως η ποσότητα θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να επηρεαστεί η αίσθηση της σοκολάτας.
Η καθηγήτρια Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, είπε ότι είναι «η θέση του λίπους στη σύσταση της σοκολάτας που έχει σημασία σε κάθε στάδιο της λίπανσης, κάτι που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς».
Ο Δρ Soltanahmadi είπε: «Η έρευνά μας ανοίγει την πιθανότητα οι κατασκευαστές να μπορούν να σχεδιάσουν έξυπνα τη μαύρη σοκολάτα για να μειώσουν τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνητή «τρισδιάστατη επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα», η οποία σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς για τη διεξαγωγή της μελέτης και οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή όταν τα καταναλώνουμε, όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.