Τεχνολογια - Επιστημη

Φοιτητής δημιούργησε εφαρμογή που καταλαβαίνει αν το ChatGPT έγραψε την εργασία σου

Το «GPTZero» στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας νέας μεθόδου λογοκλοπής

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Edward Tian δημιούργησε το «GPTZero», εφαρμογή που ελέγχει αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από άνθρωπο ή τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Edward Tian δημιούργησε το «GPTZero», εφαρμογή που ελέγχει αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από άνθρωπο ή τεχνητή νοημοσύνη.

To ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στη σφαίρα της τεχνολογίας και όχι μόνο. Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη κάνει άλματα και με κάθε προσγείωση συντρίβει την αντίληψη του κοινού για τις δυνατότητές της, χαράσσοντας βαθιές ρυτίδες σε έναν ωκεανό από φιλοσοφικά ζητήματα.

Το ChatGPT δεν είναι ξεχωριστό ως προς τη δυνατότητά του να παρέχει ταχύτατα ένα τεράστιο εύρος πληροφοριών. Το χαρακτηριστικό αυτού του εξελιγμένου chatbot που συνεπαίρνει τον κόσμο, είναι η αλλόκοτη ικανότητά του να συμμετέχει σε οργανικό διάλογο. Βασικά, εκφράζεται «ανθρώπινα» και επεξεργάζεται άψογα τις ανθρώπινες εκφράσεις. Μπορεί να γράψει μουσική, παραμύθια και να λύσει περίπλοκα προγραμματιστικά προβλήματα. Γιατί να μη γράψει και τις εργασίες μας για τη σχολή;

To ChatGPT είναι μάλιστα τόσο ικανό να προσομοιώσει το φυσικό λόγο, που η OpenAI – η εταιρεία που το ανέπτυξε – προσπαθεί να κάνεις τις απαντήσεις του λίγο… λιγότερο φυσικές. Ένας βασικός λόγος, είναι η ανησυχία της ακαδημαϊκής κοινότητας για «ασίστ» λογοκλοπής από την τεχνητή νοημοσύνη. Αφού το ChatGPT παράγει αυθεντικό κείμενο, οι παραδοσιακές δικλείδες ασφαλείας για τη λογοκλοπή δεν εξυπηρετούν, δημιουργώντας την ανάγκη για άλλους μηχανισμούς.

Ένα τέτοιο μηχανισμό εφηύρε ο Edward Tian, φοιτητής πληροφορικής και δημοσιογραφίας στο Princeton, με τη μορφή της εφαρμογής «GPTZero». Το GPTZero είναι σχεδιασμένο για να πολεμήσει αυτό το σύγχρονο ρεύμα ακαδημαϊκής λογοκλοπής. Αναλύοντας την «περιπλοκότητα» και την «τυχαιότητα» ενός κειμένου, η εφαρμογή του Tian μπορεί να δώσει μια πιθανολογική εκτίμηση για το αν παρήχθη από άνθρωπο ή AI. Ο φοιτητής ανακοίνωσε την κυκλοφορία της εφαρμογής του με΄σω Twitter την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι σχεδιάστηκε για να «εντοπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά εάν ένα δοκίμιο είναι ChatGPT ή γραμμένο από άνθρωπο».

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο και το «κυρία, είχαμε και μια άλλη εργασία» γίνεται «κυρία, σχεδίασα μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει αν οι συμμαθητές μου κλέβουν», φαίνεται πως μόνο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί φρενάρει την τεχνητή νοημοσύνη. Φυσικά, εκτός παρωδίας, η λογοκλοπή με χρήση ΑΙ, όπως και η αξιοποίηση ενός τέτοιου chatbot για προπαγανδιστικούς σκοπούς, είναι προηγμένες απειλές που θα χρειαστούν εξίσου προηγμένες λύσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.