Τεχνολογια - Επιστημη

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο προσγειώνεται στην πραγματικότητα

Πώς λειτουργεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιπτάμενο αυτοκίνητο: Η εταιρεία Aska σχεδίασε το A5 που θα κυκλοφορήσει το 2026

Το πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο Α5 παρουσίασε η εταιρεία Aska στη φετινή έκθεση ηλεκτρονικών CES. Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, που ιδρύθηκε το 2018, φιλοδοξεί να το βγάλει στους δρόμους και στους ουρανούς το 2026.

Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο απόλυτα λειτουργικό eVTOL (Electric Vertical Take off and Landing), δηλαδή ηλεκτρικό κάθετης απογείωσης και προσγείωσης με φτερά που αναδιπλώνονται και κινητήρες που περιστρέφονται. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από την Aska το μέγεθος της μπαταρίας του, όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο. Διαθέτει ενσωματωμένο έναν κινητήρα βενζίνης υψηλών οκτανίκων που λειτουργεί ως range extender, επεκτείνοντας την αυτονομία πτήσης του στα περίπου 400 χιλιόμετρα.

Ο Aska λέει ότι το A5 είναι το πρώτο όχημα eVTOL με κίνηση και πτήση στον κόσμο.

© Aska drive and fly vehicle

Όταν το Α5 κινείται στους δημόσιους δρόμους, τα φτερά του αναδιπλώνονται προς τα πίσω και η ισχύς του κινητήρα μεταδίδεται στους τέσσερις τροχούς. Η Aska υποστηρίζει ότι έχει το μέγεθος ενός SUV, που χωρά τέσσερις επιβάτες. Όσον αφορά την πτήση, το A5 μπορεί να απογειωθεί κάθετα χρησιμοποιώντας τους έξι έλικες με κλίση. Το μεγάλο του φτερό μπορεί επίσης να ανέβει όπως ένα συμβατικό αεροπλάνο, το οποίο απαιτεί λιγότερη ισχύ για να μεταφερθεί στον αέρα. Το φτερό λειτουργεί επίσης ως εφεδρικό σε περίπτωση βλάβης του κινητήρα, επιτρέποντας στο A5 να γλιστρήσει πίσω προς τα κάτω. Για ακόμη χειρότερο σενάριο, το Aska Α5 διαθέτει ενσωματωμένο ένα τεράστιο αλεξίπτωτο ώστε να κατέβει με ασφάλεια στο έδαφος.

© Aska drive and fly vehicle

Το Aska A5 έχει ήδη κατατεθεί στις αμερικανικές αρχές αεροπλοΐας για έγκριση, ενώ μετά την έκθεση του Λας Βέγκας θα ξεκινήσει δοκιμές για την εξέλιξή του. Σκοπός της εταιρείας της Καλιφόρνια, που ιδρύθηκε μόλις το 2018, είναι να μπορεί να το διαθέτει στους πελάτες της από το 2026, αρκεί εκείνοι να διαθέτουν δίπλωμα πιλότου.