- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Vega C: Χάθηκαν δύο δορυφόροι μετά από την αποτυχημένη εκτόξευση
Χρησίμευαν στην παρατήρηση της Γης
Απέτυχε η εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Vega C - Χάθηκαν δύο δορυφόροι της Airbus για παρατήρηση της Γης
Καταστροφική υπήρξε η εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου Vega C από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Νότιας Αμερικής, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια δύο δορυφόρων παρατήρησης της Γης Pleiades Neo της Airbus Defence and Space.
Ενώ το πρώτο στάδιο του πυραύλου έκανε τη δουλειά του μετά την εκτόξευση, το δεύτερο με την ονομασία Zefiro 40 απέτυχε. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Arianespace, "περίπου 2 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση συνέβη μια ανωμαλία στο Zefiro 40, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αποστολή του Vega C. Οι αναλύσεις των δεδομένων βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστούν οι αιτίες της αποτυχίας".
Ο Vega C αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη διαχείριση του έχει η Arianespace. Ο ύψους 35 μέτρων και τεσσάρων ξεχωριστών τμημάτων πύραυλος είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του αρχικού Vega που είχε εμφανιστεί το 2012. Ο Vega C μπορεί να στείλει στο διάστημα (σε ύψος 700 χιλιομέτρων) φορτίο έως 2.300 κιλών, έναντι 1.500 κιλών του προκατόχου του.
Οι δύο δορυφόροι που χάθηκαν εξαιτίας της αποτυχίας του πυραύλου, είναι οι Pleiades Neo 5 και 6, που από κοινού ζύγιζαν σχεδόν δύο τόνους και επρόκειτο να ολοκληρώσουν τον "αστερισμό" των δορυφόρων παρατήρησης της Γης που αναπτύσσει η Airbus. Πρόκειται για τέσσερις ταυτόσημους δορυφόρους υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να φωτογραφήσουν κάθε σημείο του πλανήτη αρκετές φορές μέσα στη μέρα με υψηλή ανάλυση 30 εκατοστών.
Μέχρι σήμερα ο νέος Vega C είχε "πετάξει" μόνο μια φορά, φέτος τον Ιούλιο, όταν είχε στείλει με επιτυχία στο διάστημα τον βάρους 295 κιλών δορυφόρο LARES-2 της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η σημερινή δεύτερη εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου, αλλά η Arianespace την καθυστέρησε κατά σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα στον πύραυλο. Παραμένει προς το παρόν ασαφές κατά πόσο η αποτυχία του πυραύλου σχετίζεται με εκείνο το εξάρτημα. Αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις από την Arianespace.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.