Τεχνολογια - Επιστημη

Μωρό με καρδιακά προβλήματα σώθηκε από τον ομφάλιο λώρο του

H πρωτοποριακή μέθοδος με τα βλαστοκύτταρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεογέννητο στο μαιευτήριο
© Unsplash/Patricia Prudente

Καρδιοχειρουργική: «Παγκόσμια πρώτη» επέμβαση με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από πλακούντα - Η σωτήρια πρωτοπορία που έσωσε τη ζωή ενός μωρού

Ένας καρδιοχειρουργός λέει ότι «πιθανώς έσωσε τη ζωή» ενός μωρού πραγματοποιώντας μια «παγκόσμια πρώτη» επέμβαση με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από πλακούντα.

Ο καθηγητής Massimo Caputo από το Ινστιτούτο Καρδιάς του Μπρίστολ χρησιμοποίησε πρωτοποριακή «αλληλουχία» βλαστοκυττάρων για να διορθώσει το καρδιακό πρόβλημα του μωρού.

Ελπίζει να αναπτύξει την τεχνολογία ώστε τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες να μην χρειάζονται τόσες πολλές επεμβάσεις.

Ο Finley, τώρα δύο ετών, είναι «ένα χαρούμενο αγοράκι που μεγαλώνει». Γεννήθηκε όμως με τις κύριες αρτηρίες της καρδιάς του ανάποδα και σε ηλικία μόλις τεσσάρων ημερών υποβλήθηκε στην πρώτη του εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μπρίστολ.

Δυστυχώς η επέμβαση δεν έλυσε το πρόβλημα και η λειτουργία της καρδιάς του επιδεινώθηκε σημαντικά, με την αριστερή πλευρά της καρδιάς να υποφέρει από σοβαρή έλλειψη ροής αίματος.

Ο καθηγητής Μάσιμο Καπούτο στο Βρετανικό Ινστιτούτο Καρδιοχειρουργικής
Ο καθηγητής Μάσιμο Καπούτο στο Βρετανικό Ινστιτούτο Καρδιοχειρουργικής

Η μητέρα του, Melissa, από το Corsham, στο Wiltshire, δήλωσε: «Ήμασταν προετοιμασμένοι από την αρχή ότι οι πιθανότητες επιβίωσής του δεν ήταν καλές. Μετά από 12 ώρες, ο Finley βγήκε τελικά από το χειρουργείο, αλλά χρειαζόταν μηχάνημα υποστήριξης καρδιάς και πνευμόνων για να κρατηθεί στη ζωή, και η καρδιακή του λειτουργία είχε επιδεινωθεί σημαντικά».

Μετά από εβδομάδες στην εντατική, φάνηκε ότι δεν υπήρχε συμβατικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση του Finley και ότι εξαρτιόταν από φάρμακα για να κρατήσει την καρδιά του σε λειτουργία.

Δοκιμάστηκε όμως μια νέα διαδικασία, η οποία περιελάμβανε βλαστοκύτταρα από μια τράπεζα πλακούντα.

Ο καθηγητής Caputo χορήγησε τα κύτταρα απευθείας στην καρδιά του Finley με την ελπίδα ότι θα βοηθούσαν τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν.

Τα λεγόμενα «αλλογενή» κύτταρα καλλιεργήθηκαν από επιστήμονες στο Royal Free Hospital του Λονδίνου και εκατομμύρια από αυτά εγχύθηκαν στον καρδιακό μυ του Finley. Τα αλλογενή κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε ιστό που δεν απορρίπτεται και στην περίπτωση του Finley, έχουν αναγεννήσει τον κατεστραμμένο καρδιακό μυ.

Χρησιμοποιώντας έναν βιοεκτυπωτή, ένα ικρίωμα βλαστοκυττάρων κατασκευάζεται για να επιδιορθώσει ανωμαλίες στις βαλβίδες των αιμοφόρων αγγείων και να επιδιορθώσει τρύπες μεταξύ των δύο κύριων θαλάμων άντλησης της καρδιάς.

Ο τεχνητός ιστός χρησιμοποιείται συνήθως στα μωρά για καρδιακές αποκαταστάσεις, αλλά μπορεί να αποτύχει και δεν αναπτύσσεται μαζί με την καρδιά, οπότε καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χρειάζονται περισσότερες επεμβάσεις.

Ο καθηγητής Caputo ελπίζει ότι η κλινική δοκιμή των επιθεμάτων θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μετά από επιτυχημένες εργαστηριακές εργασίες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.