Τεχνολογια - Επιστημη

ChatGPT: Μπορεί ένα λογισμικό να σε αντικαταστήσει στη δουλειά;

Το τεχνολογικό εργαλείο που απειλεί την Google αναζήτηση

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ChatGPT: Η εξήγηση του νέου τεχνολογικού εργαλείου και η ανάλυση των αντιδράσεων των χρηστών του
Ⓒ Canva

ChatGPT: Η εξήγηση του νέου τεχνολογικού εργαλείου και η αντιδράσεις των χρηστών

Όταν κάποιος έχει μια απορία, συνήθως η πρώτη του σκέψη είναι να «γκουγκλάρει». Με ένα κλικ στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζονται στην οθόνη μας μια σειρά από ιστότοποι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν πιθανές απαντήσεις στην ερώτηση. Αυτό είναι πραγματικά απλό. Φανταζόσουν, όμως, ποτέ ότι αυτή η διαδικασία θα γινόταν ακόμη πιο εύκολη;

Τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα μια νέα τεχνολογική προσθήκη που ακούει στο όνομα ChatGPT, ένα εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που καθοδηγείται από την τεχνολογία AI και επιτρέπει στον χρήστη να συνομιλεί με το εργαλείο ακριβώς όπως θα έκανε με τους ανθρώπους. Το ChatGPT, που προέρχεται από το ίδρυμα OpenAI του Elon Musk, δεν συνδυάζει απλώς λέξεις αλλά θυμάται όσα ειπώθηκαν προηγουμένως και επεξηγεί τις απαντήσεις του, ζητώντας ακόμη και συγγνώμη όταν κάνει λάθος. Το μοντέλο γλώσσας, πέρα από την απάντηση ερωτήσεων, μπορεί να βοηθήσει στη σύνταξη email, δοκιμίων ακόμη και κώδικα. Επί του παρόντος, η χρήση είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους, κυρίως επειδή το ChatGPT βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

«Έχουμε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση. Παρακαλούμε περιμένετε, καθώς επεκτείνουμε τα συστήματά μας» αναγράφεται αυτή τη στιγμή στην οθόνη των χρηστών κατά την είσοδό τους στην πλατφόρμα. Από τη δημιουργία του, στις 30 Νοεμβρίου, το ChatGPT έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Το Twitter έχει κατακλυστεί από σχόλια των χρηστών. Υπάρχει μάλιστα έντονη φημολογία ότι η πολυσυζητημένη πλατφόρμα θα αντικαταστήσει τις μηχανές αναζήτησης, όπως το Google και το Bing.

Γιατί το ChatGPT δημιούργησε τόση αναστάτωση;  

Το ChatGPT είναι πιο χρηστικό από την Google αναζήτηση και πιο αποτελεσματικό από την Siri και την Alexa. Μπορεί να σου γράψει ένα ποίημα, να σου εξηγήσει ένα πρόγραμμα υπολογιστή ή ακόμα και τον νόμο του Νεύτωνα. Το ChatGTP μπορεί να γίνει ο προσωπικός σου συνεργάτης, να σου διδάξει οτιδήποτε, να συντάξει μια ακαδημαϊκή εργασία αντί για σένα και γενικότερα να αυτοματοποιήσει εργασίες που συχνά χρειάζονται πολλές ώρες για να ολοκληρωθούν. Το OpenAI φαίνεται να έχει προσθέσει μέχρι και μηχανισμούς ασφαλείας για να αποφύγει την αναπαραγωγή τοξικού περιεχομένου. Συνεπώς, το ChatGPT δεν θα σου απαντήσει στην περίπτωση που κάνεις μια ρατσιστική ερώτηση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να παρακάμψουν τους μηχανισμούς ασφαλείας. Άλλωστε, μπορεί το ChatGPT να έχει την ικανότητα να γράψει σωστά κώδικα σε Python ή JavaScript αλλά, εάν του ζητήσετε να γράψει ένα πρόγραμμα Python που κατατάσσει τα χαρακτηριστικά των επιστημόνων ανά φυλή και φύλο, θα κατατάξει πρώτους τους λευκούς άνδρες.

Άρα είναι τελικά το ChatGPT τόσο έξυπνο; Η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις που δίνει το ChatGPT είναι συχνά ατελείς και προβληματικές. Η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι το ChatGPT μπορεί να είναι ανακριβές και να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες, παρουσιάζοντάς τες με αληθοφάνεια. Παράλληλα, η αξιοποίηση ενός τέτοιου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά από υπηρεσίες, εγείρει μια σειρά από ερωτήματα ρυθμιστικής και ηθικής φύσης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για το ChatGPT. Το νέο τεχνολογικό εργαλείο μάς προϊδεάζει απλώς για το τι επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον. Επιπλέον, το ChatGPT προβάλλει έναν επικείμενο επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες. Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους χρήστες του Twitter πρόκειται σύντομα να απασχολήσουν περισσότερο κόσμο: ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην κοινωνία, η λογοκλοπή και η υπερβολική εξάρτηση από πληροφορίες που παράγονται από αυτά τα εργαλεία κ.α.

Μια πρόσφατη έρευνα μελέτησε ένα δείγμα των σχετικών tweets για να αποτυπώσει τα συναισθήματα των πρώτων χρηστών σχετικά με το ChatGPT. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η συντριπτική πλειονότητα ενθουσιάστηκε με το εργαλείο, ενώ οι αντιδράσεις ανησυχίας ήταν τελικά περιορισμένες. Η πλειοψηφία των χρηστών εντυπωσιάστηκε με την απόδοση του ChatGPT και ιδιαίτερα με την ικανότητά του να διεκπεραιώνει εργασίες. Όσοι εξέφρασαν ανησυχίες αυτές συσχετιζόταν με το ζήτημα της εκπαίδευσης.

Τα chatbots τεχνολογίας AI, όπως το ChatGPT, είναι μια από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και όπως είναι αναμενόμενο δημιουργεί αναστάτωση. Στο podcast του, ο καταξιωμένος αναλυτής τεχνολογίας Benedict Evans πρότεινε να σκεφτούμε το ChatGPT ως ένα νέο είδος μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο, η οποία λειτουργεί ανάλογα με την Αναζήτηση Google. Όταν «γκουγκλάρουμε», η μηχανή εμφανίζει σε εμάς συνδέσμους ιστοσελίδων που είναι πιθανό να περιέχουν σχετικές πληροφορίες με την αναζήτησή μας. Αντίστοιχα, το ChatGPT συνοψίζει στις απαντήσεις του όλα όσα έχει διαβάσει στο Διαδίκτυο.

ChatGPT: Δείτε το tutorial του Adrian Twarog

ChatGPT Tutorial - A Crash Course on Chat GPT for Beginners

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.