- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Δορυφόρος της NASA θα δώσει μια μοναδική εικόνα της υδάτινης επιφάνειας της Γης
Νέο φως στη «μηχανική» της κλιματικής αλλαγής από τη συλλογή δεδομένων
NASA - Ο δορυφόρος Swot και η αποστολή για το νερό στην επιφάνεια της Γης - Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός και οι μετρήσεις για την κλιματική αλλαγή
Μέσα στο επόμενο 24ωρο ξεκινά νέα αποστολή της NASA για διεθνή έρευνα στους ωκεανούς, τις λίμνες και τα ποτάμια της Γης για πρώτη φορά. Ο προηγμένος δορυφόρος Swot έχει σχεδιαστεί για να ρίξει νέο φως στη μηχανική και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Guardian, ένας πύραυλος Falcon 9, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης της SpaceX του Έλον Μασκ, θα απογειωθεί πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη βάση των ΗΠΑ, περίπου 170 μίλια (275 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, για να μεταφέρει το Swot σε τροχιά. Εάν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, ο δορυφόρος μεγέθους SUV θα παράγει ερευνητικά δεδομένα εντός των επόμενων μηνών.
Ο δορυφόρος Swot ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία ραντάρ μικροκυμάτων που οι επιστήμονες λένε ότι θα συλλέξει μετρήσεις ύψους-επιφάνειας ωκεανών, λιμνών, δεξαμενών και ποταμών με λεπτομέρειες υψηλής ευκρίνειας σε πάνω από το 90% του πλανήτη. «Είναι πραγματικά η πρώτη αποστολή για την παρατήρηση σχεδόν όλου του νερού στην επιφάνεια του πλανήτη», δήλωσε ο Ben Hamlington, επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της Nasa, ο οποίος ηγείται επίσης της ομάδας της Nasa για τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας.
Ένα από τα στοιχεία που προσδοκά η ομάδα να διερευνηθούν είναι το πώς οι ωκεανοί απορροφούν την ατμοσφαιρική θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα σε μια φυσική διαδικασία που μετριάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή. Σαρώνοντας τις θάλασσες, το Swot έχει σχεδιαστεί για να μετράει με ακρίβεια τις μικρές διαφορές στα υψόμετρα της επιφάνειας γύρω από μικρότερα ρεύματα και δίνες, όπου πιστεύεται ότι συμβαίνει μεγάλο μέρος της έλξης θερμότητας και άνθρακα από τους ωκεανούς.
Οι ωκεανοί εκτιμάται ότι έχουν απορροφήσει περισσότερο από το 90% της περίσσειας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης από τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πιο ακριβή δεδομένα κατά μήκος των παλιρροϊκών ζωνών θα βοηθούσαν να προβλεφθεί πόσο μακριά μπορεί να διεισδύσουν οι πλημμύρες από καταιγίδες στην ενδοχώρα, καθώς και η έκταση της διείσδυσης αλμυρού νερού σε εκβολές ποταμών και υγρότοπους.
NASA: Η τριετής καταγραφή δεδομένων και οι καινοτομίες που φέρνει στην έρευνα το Swot
Η καταγραφή των υδάτινων πόρων της Γης κατά τη διάρκεια της τριετούς αποστολής του Swot θα επιτρέψει στους ερευνητές να εντοπίζουν καλύτερα τις διακυμάνσεις στα ποτάμια και τις λίμνες του πλανήτη κατά τη διάρκεια εποχιακών αλλαγών και μεγάλων καιρικών φαινομένων. Ο επικεφαλής της NASA για το Swot και τις έρευνες στα γλυκά νερά, Tamlin Pavelsky, είπε ότι η συλλογή τέτοιων δεδομένων ήταν παρόμοια με το να «παίρνουμε τον παλμό του παγκόσμιου συστήματος νερού, επομένως θα μπορούμε να δούμε πότε τρέχει και θα μπορούμε να δούμε πότε είναι κυλά αργά».
Το ραντάρ του Swot λειτουργεί στη συχνότητα Ka-band του φάσματος μικροκυμάτων. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να χαρτογραφούν με ακρίβεια τις παρατηρήσεις τους σε δύο διαστάσεις ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας και να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη, αφού προηγούμενες μελέτες υδάτινων σωμάτων βασίστηκαν σε δεδομένα που ελήφθησαν σε συγκεκριμένα σημεία, μόνο κατά μήκος μιας μονοδιάστατης γραμμής.
H αποστολή θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης και όσοι το επιθυμούν μπορούν τη δουν live στο Youtube.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.