Τεχνολογια - Επιστημη

Καλύτερες προγνώσεις για τον καιρό υπόσχεται νέος δορυφόρος

Η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δορυφόρος Meteosat-12 θα δίνει άμεση πρόγνωση για ξαφνικές κακοκαιρίες στην Ευρώπη
© EUMETSAT/Twitter

Νέος δορυφόρος για τον καιρό - Πρόγνωση ανά 10 λεπτά από τον Meteosat-12 για τις καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Σε τροχιά μπαίνει δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει στην πρόγνωση των μετεωρολόγων για ξαφνικές και βίαιες κακοκαιρίες στην Ευρώπη.

Ο δορυφόρος Meteosat-12 θα έχει εστιασμένο το «μάτι» του σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Είναι ο πρώτος από ένα νέο δορυφορικό σύστημα παρατήρησης καιρού, αξίας 4,3 δισεκατομμυριών ευρώ, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει σταδιακά διαστημικό εξοπλισμό ηλικίας άνω των 20 ετών.

«Δείτε τι έγινε το 2021 με τις πλημμύρες σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτά τα γεγονότα είναι τραγικά» δήλωσε ο Phil Evans, γενικός διευθυντής της Eumetsat, της εταιρείας που ελέγχει τους ευρωπαϊκούς μετεωρολογικούς δορυφόρους.

«Πιο ακριβείς παρατηρήσεις από το Διάστημα είναι απολύτως απαραίτητες για να έχουμε καλύτερες προγνώσεις και προειδοποιήσεις, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις από έντονα καιρικά φαινόμενα» σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της, πρόσθεσε.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Γη το 1977. Ο Meteosat-12 θα παρέχει νέες επικαιροποιημένες πληροφορίες για τον καιρό κάθε 10 λεπτά.

Η εκτόξευση του εξελιγμένου ευρωπαϊκού δορυφόρου είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός της ημέρας από τη Γαλλική Γουϊάνα (υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στη Λατινική Αμερική), όπου η ESA διατηρεί δικό της κοσμοδρόμιο.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.