Τεχνολογια - Επιστημη

Επιστρέφει το blue-tick για τους «επίσημους» λογαριασμούς του Twitter

Όλες οι αλλαγές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Twitter: Ξανά σε λειτουργία η επί πληρωμή επαλήθευση των χρηστών - Οι ψεύτικοι λογαριασμοί - Οι αλλαγές στην πλατφόρμα

Η επί πληρωμή λειτουργία επαλήθευσης του Twitter ξεκινά και πάλι τη Δευτέρα μετά από διακοπή ενός μήνα. Εξακολουθεί να κοστίζει 8 δολάρια το μήνα - αλλά τώρα υπάρχει αυξημένη χρέωση 11 δολαρίων για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή Twitter σε συσκευές Apple.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter Έλον Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν σε tweets ότι δυσανασχετεί με την προμήθεια που χρεώνει η Apple για τις αγορές εντός της εφαρμογής.

Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του Twitter Blue περιλαμβάνουν ένα κουμπί επεξεργασίας.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ζητείται εδώ και καιρό από πολλούς χρήστες του Twitter, αν και υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν ότι αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης της παραπληροφόρησης, εάν ένα tweet τροποποιηθεί αφού κοινοποιηθεί ευρέως.

Οι συνδρομητές του Blue-tick θα βλέπουν επίσης λιγότερες διαφημίσεις, τα tweets τους θα ενισχύονται πάνω από άλλα και θα μπορούν να δημοσιεύουν και να βλέπουν μεγαλύτερα σε διάρκεια και καλύτερη ποιότητα βίντεο, αναφέρει η πλατφόρμα.

Προηγουμένως το μπλε τικ χρησιμοποιούνταν ως εργαλείο επαλήθευσης για λογαριασμούς υψηλού προφίλ ως σήμα αυθεντικότητας. Δόθηκε από το Twitter δωρεάν - αλλά μόνο η ίδια η εταιρεία αποφάσιζε ποιος θα έπαιρνε ένα τέτοιο, με τον Μασκ να υποστηρίζει ότι αυτό ήταν άδικο.

Όσοι είχαν ένα μπλε τικ υπό το προηγούμενο καθεστώς εξακολουθούν επί του παρόντος να το έχουν, αλλά τώρα ορισμένοι από αυτούς τους χρήστες έχουν επίσης ένα μήνυμα που εμφανίζεται αν πατηθεί το τικ και λέει ότι ο λογαριασμός είναι ένας
«παλαιός επαληθευμένος λογαριασμός» και «μπορεί να είναι ή να μην είναι ορθά επαληθευμένος».

Ωστόσο, αυτά τα σημάδια ελέγχου θα αντικατασταθούν τώρα τελικά είτε με χρυσά (για επιχειρήσεις) είτε με γκρίζα (για άλλους, όπως οι αρχές) σήματα, σύμφωνα με τον ίδιο τον λογαριασμό του Twitter.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι συνδρομητές που αλλάζουν το όνομά τους ή εμφανίζουν φωτογραφίες θα χάσουν το μπλε τικ μέχρι ο λογαριασμός να επανεξεταστεί από το Twitter.

Το θέμα με τους ψεύτικους λογαριασμούς

Το Blue-Tick είχε ένα χαοτικό αρχικό λανσάρισμα τον Νοέμβριο, όταν άνθρωποι άρχισαν να υποδύονται μεγάλα brands και διασημότητες και να πληρώνουν για το σήμα με το μπλε τικ προκειμένου να φαίνονται αυθεντικοί. Πολλοί προσποιήθηκαν ότι ήταν ο ίδιος ο Έλον Μασκ.

Σε μια περίπτωση, ένας χρήστης που ισχυριζόταν ότι ήταν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly έγραψε στο Twitter «η ινσουλίνη είναι δωρεάν», προκαλώντας την πτώση της τιμής της μετοχής της πραγματικής εταιρείας. Ανεπίσημα, αρκετοί λογαριασμοί φάνηκε να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να εγγραφούν για νόμιμους λόγους.

Αλλαγές στο Twitter

Ο Έλον Μασκ έχει κάνει μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές από τότε που ανέλαβε το Twitter στα τέλη Οκτωβρίου, αφού το αγόρασε για 44 δισ. δολάρια (38 δισ. λίρες).

Είπε ότι η εταιρεία λειτουργούσε με ζημία 4 εκατ. δολαρίων την ημέρα και ότι έπρεπε να γίνει κερδοφόρα.

Έχει απολύσει περίπου το μισό εργατικό δυναμικό της, εισήγαγε υπνοδωμάτια στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο για το εναπομείναν προσωπικό που εργάζεται πολλές ώρες, και άρχισε να επαναφέρει αμφιλεγόμενους λογαριασμούς που απαγορεύτηκαν, όπως ο ράπερ Ye (Κάνιε Γουέστ), ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο influencer Άντριου Τέιτ.

Ο Μασκ λέει επίσης ότι οι λογαριασμοί Twitter που είναι ανενεργοί για ορισμένο χρονικό διάστημα θα διαγράφονται. Σε αντίθεση με το Facebook, οι χρήστες του Twitter δεν μπορούν να ορίσουν κάποιον που θα αναλάβει τον έλεγχο του λογαριασμού τους μετά το θάνατό τους, αν και οι κρατικοί εκτελεστές μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία με αιτήματα.