Τεχνολογια - Επιστημη

Ποια είναι η Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής που θα δει ο πρωθυπουργός

Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Λουκάς Βελιδάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εθνική Ομάδα Ρομποτικής: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ομάδα, με αφορμή την κατάκτηση του χάλκινου μετάλλιου στην Ολυμπιάδα της Ρομποτικής 

Μία σειρά νεαροί μαθητές και οι προπονητές τους θα βρεθούν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους συγχαρεί για την πρόσφατη επιτυχία τους, να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ρομποτικής.

Αρμόδιος φορέας και εθνικός διοργανωτής είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός Eduact με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το κλιμάκιο της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής αποτελείται από περίπου 35-40 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου -από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία- από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από 14 έως 18 χρονών. 

Ο πρόεδρος της Eduact, Κωνσταντίνος Βασιλείου, μιλώντας στην Athens Voice, τόνισε ότι «πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται μία τεράστια προσπάθεια και αφιέρωση χρόνου και γνώσεων από τα παιδιά. Πρόκειται για αξιοποίηση των γνώσεων από το σχολείο και μεγάλο ποσοστό έρευνας και συνεργασίας των παιδιών μεταξύ και με επιστήμονες και εταιρείες που τους βοήθησαν να εξελίξουν τις ιδέες τους».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οργανωτικά πρόκειται παιδιά από όλη την Ελλάδα, που επιλέγονται με βάση το βιογραφικό τους και συνεντεύξεις και διακρίσεις σε προσωπικό επίπεδο», ενώ πρόσθεσε: «Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη συνεργασία ανάμεσα τους, στην καθοδήγηση από τους προπονητές, στην υποστήριξη των οικογενειών τους και στην υλική στήριξη από τους χορηγούς-υποστηρικτές». 

H Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής

Πώς γίνεται η επιλογή

Η Eduact κάνει ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε μαθητή και αιτήσεις έχουν τη δυνατότητα να στείλουν παιδιά από όλη την Ελλάδα, συνοδεία ενός motivation letter. Ο φορέας αξιολογεί τα κίνητρα κι αφού γίνει η επιλογή, σχηματίζεται το κλιμάκιο. Η ομάδα προπονείται σε εργαστήρια προετοιμασίας, είτε online είτε δια ζώσης, σε εβδομαδιαία βάση. Η ομάδα εκπροσώπησης επιλέγεται βάσει μίας σειράς από σύνθετες δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν τα παιδιά.

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge διεξάγεται μία φορά το χρόνο και στην τελευταία -στη Γενεύη- η ελληνική ομάδα κατετάγη τρίτη, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο XPRIZE Innovation Award στο Project ανάμεσα σε ομάδες από 182 χώρες. Η εν λόγω Ολυμπιάδα είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες με παιδιά ηλικίας 14 - 18 χρονών. Στη Γενεύη εξελίχθηκε από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου με θέμα τη Δέσμευση και Αποθήκευση του Διοξειδίου του Άνθρακα “Carbon Capture”. Βραβεία απονεμήθηκαν στις ομάδες που ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures.

H Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής.

Σύμφωνα με το θέμα της Ολυμπιάδας, οι ομάδες κλήθηκαν να ερευνήσουν τις αιτίες και τα αποτελέσματα του CO2 στην ατμόσφαιρα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την κλιματική αλλαγή, καθώς και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική ομάδα δημιούργησε το ρομπότ Aethra Project, συνδυάζοντας σε ένα καινοτόμο σύστημα τις αντλίες θερμότητας και τα συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής εκπροσωπήθηκε από πέντε μαθητές λυκείου και υποστηρίχθηκε από επιπλέον τέσσερα μέλη του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής και δύο προπονητές. Οι Έλληνες μαθητές είχαν απέναντι τους μαθητές από όλο τον κόσμο, που ανήκουν σε αρκετά ανταγωνιστικές ομάδες και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από τέτοιους διαγωνισμούς. Κι όμως κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να βραβευτούν σε δύο ενότητες του διαγωνισμού (έλαβαν χρυσό μετάλλιο Katherine Johnson Award για την κατηγορία Engineering Documentation και χάλκινο βραβείο XPRIZE Innovator Award για την Aethra, που απονέμεται σε ομάδες που ανέπτυξαν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures).

 

Τι είναι η Ολυμπιάδα ρομποτικής

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge είναι μία παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 191 χώρες με παιδιά ηλικίας 16 -18 χρονών.

Αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα, είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact - ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Επίσημος Υποστηρικτής της ομάδας είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσοί Χορηγοί οι εταιρείες KLEEMANN, Ελληνικός Χρυσός, ΤΙΤΑΝ και Μεγάλος Χορηγός η εταιρεία Deloitte και το ΔΙΟΣ.

Την ομάδα βοήθησε μια ομάδα μεντόρων διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ για την προετοιμασία του φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Thessaloniki Tech Lab, Mellon Lab, Δήμου Πειραιά και της κατασκήνωσης της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

«Δημιουργούμε νοοτροπία καινοτομίας και επιχειρείν»

Ο πρόεδρος της Eduact, Κωνσταντίνος Βασιλείου, τόνισε στην Athens Voice ότι «για μας είναι σημαντικό ότι επενδύουμε στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και αυτοπεποίθησης στη νέα γενιά, απευθυνόμενοι είτε σε όσους έχουν πρόσβαση στη γνώση είτε ομάδες που βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νοοτροπία καινοτομίας και επιχειρείν εντός της χώρας μας, με την αξιοποίηση ενός διεθνούς δικτύου, με τα ερεθίσματα που προκύπτουν από την εκπαιδευτική ρομποτική».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο στόχος τους είναι «η νέα γενιά με τα κατάλληλα εφόδια στην εκπαίδευση, από τη μία μεριά να αξιοποιεί γνώσεις που παρέχονται στο σχολείο, σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που μπορεί κάποιος νέος να αναπτύξει μέσω της συμμετοχής του στα προγράμματα τις FIRST στην Ελλάδα, αλλά και την προσωπική του αυτοβελτίωση μέσα της ανακαλυπτικής γνώσης». «Η νέα γενιά, με τα κατάλληλα εφόδια στην εκπαίδευση, είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να κάνει τη χώρα μας πόλο έλξης σε τομείς αιχμής», πρόσθεσε.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στο brain drain, σημειώνοντας ότι προσπαθούν να μην έχουν μόνο θεραπευτική κάλυψη, «αλλά να το προβλέψουμε, δίνοντας στα παιδιά τις δεξιότητες και φτιάχνοντας ένα οικοσύστημα με εταιρείες». 

Έτσι, εκτιμά, ότι «τα παιδιά θα έχουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες ώστε τελικά να μην είναι μονόδρομος να φύγουν στο εξωτερικό». 

Κατέληξε, λέγοντας ότι «με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Eduact θέλει να προετοιμάσει τους μαθητές του μέλλοντος στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες» και να συνδράμει ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη «κέντρο καινοτομίας των Βαλκανίων».